Debat: Hvad vil de unge egentlig have?

SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 22. NOV 2021 • 11:30
Af:
Danny Christensen
Nørregade 42
Allinge
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
22. NOV 2021 • 11:30

Græsrodsbevægelser som Børn på Nordlandet er guld værd for vores ungdom.

Hvordan kan det være, at øens unge ikke har noget at lave, når både spillesteder og sportsklubber har masser af tilbud? Små Stormtroopers løber hen over landskaberne på computerskærmene hjemme hos de unge selv, mens man skyder efter fjenderne, snakker med sine venner gennem Messenger, men alligevel keder mange sig.

I Allinge under halloween for nylig, gik rigtige levende figuranter, forklædt som Star Wars-stjerner fra Troopers of Charity i optog gennem byen til stor glæde for byens mange børn og unge samt turister. Det var blot et af Børn på Nordlandets mange initiativer, der fik cirka 500 glade børn og voksne til at frekventere Medborgerhuset på Kirkepladsen i Allinge. Trods dette og mange frivillige foreningers store indsatser ser det ud til, at det slet ikke er nok. Der mangler nemlig også kommunale tilbud til Bornholms unge. I den grad. Alle større bornholmske byer skulle have et klubtilbud eller et ungdomshus. Mange af de unge, jeg taler med, keder sig især i weekenderne. De mangler steder at hænge ud, og de synes ikke, der bliver gjort nok for at ungdommen har det godt her på øen. Dette er i sig selv et stort problem. Flere og flere tager til København i weekenderne for at blive aktiveret, og det må alt andet lige da siges at være uholdbart?

Et af de store problemer er, at det ikke er helt så let at finde ud af, hvad det er de unge selv vil? Noget tyder på, at uagtet, at Musikhuzet har en stribe musiktilbud, rammer det ikke altid de helt unge. Ofte dukker de nemlig slet ikke op, oplyser pr-chef Anders Harteg. Det samme lyder med stor beklagelse fra DGI, der med sine 75 lokale idrætsforeninger her på Bornholm har svært ved at fylde holdene op. Så hvis musik- og sportstilbud ikke mere er nok, hvad er det så, der skal til?

Alle politiske partier uden undtagelse har de seneste mange uger haft ekstra fokus på emnet børn og unge. Nu gælder det så om, at vi får dem til at holde fokus. En ny Facebook-borgergruppe ved navn Bornholms Fremtid har et klart budskab: Invester i børnene på Bornholm. Stop nedskæringerne!

I 13 specifikke punkter, har de en klar prioritering. At fremtidssikre specialtilbuddene som Heldagsskolen og DASK. Bevare tolærerordningen. Bevare minimumsnormeringer. Og måske allervigtigst: Indføre klubtilbud efter skoletid fra 4. klasse. Helt elementære behov og ønsker. Det er dybt kritisabelt, at børnene på Bornholm ikke har et klubtilbud efter 4. klasse, siger mange småbørnsfamilier; indfødte bornholmere såvel som tilflyttere. Man lader børnene tumle rundt alene i flere timer hver dag, hvor man i stedet burde give dem en masse sjove oplevelser og skabe sammenhold. Det vil helt sikkert senere kunne ses i statistikkerne over børn og unge med udfordringer i forhold til rusmidler, kriminalitet og vold, som nogle forældre med professionel baggrund indenfor behandlersystemet udtaler det.

I disse svære år, hvor man må isolere sig mere, end godt er, rammes mange af isolation og ensomhed. Det gælder både store som små. Det er derfor yderst prisværdigt at se, hvor mange, især tilflytter-forældregrupper, har taget initiativet i egen hånd og skabt en vifte af gode tilbud til børn og unge, blandt andet i foreningen Børn på Nordlandet, der blev stiftet i Allinge for fire-fem år siden. Kun fantasien synes at sætte grænser for deres foretagsomhed. Gruppen der de seneste par år er vokset og vokset ud af ingenting. Man kan blive helt ør i hovedet af blot at kigge på deres hjemmeside. Her er der krea-dage efter skoletid. Fællesspisninger. Disco-aftener. Højtidsarrangementer i nordlandsbyerne Allinge og Tejn. Både til påske, jul, halloween, fastelavn, foruden sommeraktiviteter på Næs Strand og Næsgården. Altsammen udført af en ihærdig og kreativ forældre/bedsteforældre-gruppe bestående af initiativrige lokale borgere. Alt dette understøttet af flere og flere frivillige og et gavmildt erhvervsliv. Der deltager folk fra hele Bornholm i arrangementerne, også turister. Sådanne græsrodsbevægelser er guld værd for vores ungdom. Men det vil flere alsidige og relevante tilbud fra det offentlige skam også være.