For den anerkendte britisk-amerikanske tænker Jeremy Lent er kapitalismen elefanten i rummet, der hindrer en løsning på klima- og biodiversitetskriserne. Det kapitalistiske system har økonomisk vækst som sit grundlæggende mål og forudsætter, at vi for at ”holde hjulene i gang” må tjene, producere og forbruge stadig mere, og kriserne lader sig derfor ikke løse, før kapitalismen erstattes af et andet økonomisk system.
Lent tror, at grunden til at der stort set ikke sættes spørgsmål ved kapitalismen er, at man efter kommunismens fald og nyliberalismens opblomstring i 1980’erne har antaget, at der ikke findes nogle alternativer, selv om mange i lang tid har set, at systemet er ved at ved at ødelægge selve grundlaget for vores samfund.
Alternativet til kapitalisme og nyliberalisme er efter Lents opfattelse ikke socialisme. Selv om socialisme indebærer en mere ligelig og retfærdig fordeling af goderne, er socialisme i sin oprindelige form lige så naturfjendtlig som kapitalismen.
Det som behøves, mener han – og her får han følge af et stort antal økonomer og samfundsdebattanter – er, at der udvikles et nyt økonomisk system, hvor blandt andet sundhed, værdighed, livskvalitet og meningsfulde aktiviteter er vigtigere end flest mulige materielle goder, og hvor forskellige former for samarbejde og fællesskaber erstatter nyliberalismens fokus på ubegrænset frihed, markedskræfter og konkurrence, som i manges øjne har bidraget stærkt til et samfund med stor grad af ensomhed, stress og mental sygdom.
”Grøn vækst” er en illusion