Ved Naturstyrelsens planer om udlægning af et stort område i Almindingen til mere urørt skov og helårsgræsning er det forventningen, at området, hvor der i dag er plantage, gradvist vil vige pladsen til fordel for en mosaik af varierede naturtyper, der giver mange forskellige levesteder for dyr og planter. Som led i forberedelsen af naturnationalparken vil Naturstyrelsen se nærmere på behovet for en indledende indsats med at omdanne nåletræsplantager til lysåben natur og mere varierede skove, og vil fjerne ikke hjemmehørende træarter. Vi synes, at der er mange gode tanker i dette, men er meget sikre på, at det kan kombineres med at nogle områder samtidig kan bruges til produktion af træ til klimavenlige produkter som for eksepel bygningstømmer.
Tiltag i forhold til mere naturlig skov og anden natur, helårsgræsning og andre tiltag for at fremme og udvide området med bornholmsk natur foregår også i kommunens skove og naturområder. Desuden er kommunens planer om ”Bornholms Grønne Bølge” også med til at styrke naturen i et bælte ned over Bornholm fra Hammeren til Dueodde.
Kommunens biodiversitetspulje er også et godt bidrag til at fremme Bornholms naturlige natur.
Bornholms Natur skal i fremtiden i høj grad være reserveret til naturlig natur, og kun i mindre grad bruges til erhvervsinteresser og andet der belaster naturen. Men vi mener, at der er mange steder, hvor naturlig natur og klima tiltag kan gå hånd i hånd med erhvervsinteresser. Eksempler på dette er produktion af produktionstømmer, turistinteresser med adgang til naturen, råstofvinding, og at der i meget små områder kan være for eksempel trætopshytter og motorbaner. Råstofindvinding på Bornholm har mange steder efterladt spændende natur og vådområder, der formentlig også har fremmet biodiversiteten. Også afgræsning af enge og vådområder fremmer i høj grad biodiversiteten.
Hegn og afgræsning med bison, krondyr, kvæg, dådyr, heste mv. for at fremme biodiversiteten, er et vanskeligt og følsomt emne. Vores holdning er, at der skal hegnes så lidt som muligt, og at dyrene ikke må sulte eller på anden måde lide vanrøgt. Dyr til afgræsning skal behandles for parasitter og andet, fordi de går meget i de samme områder og på de samme veksler. Ungdyr i tamkvæg kan heller ikke gå på de samme græsmarker uden at blive flyttet til nye områder, og nogle gange blive behandlet mod for eksempel lungeorm. Noget tyder på, at der i bestanden af bison i Almindingen kan være mistrivsel, skævvridning i kønsfordelingen og stor overdødelighed. Dette fremmer ikke befolkningens positive holdning til udvikling af naturen.