Debat: Der er tale om et forskningsprojekt med frivillig deltagelse

Debat: Der er tale om et forskningsprojekt med frivillig deltagelse
Arkivfoto
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 21. OKT 2021 • 14:53
Af:
Troels Mark-Christensen
forskningsansvarlige fysioterapeut
genoptræningsafdelingen
Bornholms Regionskommune 
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
21. OKT 2021 • 14:53

Gennemførsel af forskningsprojekter er selve fundamentet for, at vi til stadighed kan tilbyde vores patienter den behandling, der beviseligt er bedst for dem.


Jeg vil gerne takke Tommi Hedeman Falk for at sætte fokus på genoptræning i sit læserbrev ”Tillykke med dit nye knæ. Her er din genoptrænings-dvd”, og jeg vil starte med en af Tommis afsluttende bemærkninger: ”det er tid til nytænkning”.

For det er lige netop det, som den kommunale genoptræningsafdeling i øjeblikket arbejder med, og som Tommi Hedeman Falk kritiserer; nytænkning af genoptræningsforløb efter indsættelse af kunstige hofte- og knæled.

Det vanlige genoptræningstilbud efter indsættelse af et kuntigt knæ, hvilket Tommi Hedeman Falk i øvrigt ikke refererer korrekt, omhandler udførsel af grundigt instruerede hjemmeøvelser, som følges tæt af en superviserende fysioterapeut igennem flere individuelle konsultationer. Hyppigheden af disse konsultationer bestemmes af fysioterapeuten i samarbejde med borgeren med fokus på at opnå borgerens specifikke, individuelle genoptræningsmål. Denne type genoptræning er den dominerende form på tværs af Danmark, hvor både de kliniske retningslinjer og tværfaglige genoptræningsforløbsbeskrivelser noterer, at denne type genoptræning ikke er dårligere end andre træningsformer.

Det, som Tommi Hedeman Falk fejlagtigt tror er det vanlige genoptræningstilbud ude i kommunen, er derimod et forskningsprojekt, som har rekrutteret bornholmere siden starten af 2019. Formålet med projektet er at undersøge, hvilken genoptræningsform der hjælper patienterne bedst tilbage til et (nær)normalt funktionsniveau efter indsættelse af kunstigt knæ- eller hofteled. Det er et forskningsprojekt, som er med til at sætte Bornholm på landkortet indenfor innovation og nytænkning i sundhedssektoren. Projektet er – naturligvis i overensstemmelse med gældende regler og god videnskabelig praksis – godkendt af relevante myndigheder, ligesom alle personer, der deltager i projektet, er grundigt informeret om projektet. Deltagelse i projektet er derfor også frivilligt.

Ønsker man ikke at deltage i ovennævnte forskningsprojekt, vil man blive tilbudt den ”sædvanlige” genoptræning med fysioterapeut, som beskrevet ovenfor.

Gennemførsel af forskningsprojekter som det, Tommi Hedeman Falk kritiserer, er selve fundamentet for, at vi til stadighed kan tilbyde vores patienter den behandling, der beviseligt er bedst for dem.