Gravgaard: Bornholms grønne eventyr genoplivet

Gravgaard: Bornholms grønne eventyr genoplivet
LEDER | 8. MAJ 2024 • 05:30
LEDER
8. MAJ 2024 • 05:30

Energiklagenævnet hjælper Bornholm et skridt tættere på en bright green future.

 

Mandag var en glædens dag for Bornholm.

Energiklagenævnet traf en beslutning, der kan vise sig at være skelsættende for fremtiden for vedvarende energi på øen. Nævnet har nemlig underkendt Energistyrelsens afvisning af Bornholms Havvinds projekt for en lokal havmøllepark. Dette er ikke blot en sejr for Bornholms Havvind, men også for alle på Bornholm, der drømmer om en grønnere fremtid.

Denne positive udvikling i sagen om Bornholms Havvinds planer om at etablere ni 11 megawatt-vindmøller ud for Nexø er et lyspunkt i en ellers ophedet debat om energiøer og store skala-projekter, som ofte synes langt fra vores dagligdag og vores nære fremtid.

Regeringens fokus på gigantiske, centraliserede energiø-projekter kan virke fjern og økonomisk urealistisk, mens en lokal løsning som Bornholms Havvind fremstår både mere konkret og mere håndterbar.

Det er vigtigt at påpege, at grøn omstilling ikke kun handler om de store linjer og nationale målsætninger, men også om lokale initiativer, der kan mobilisere lokalsamfund og bidrage til en hurtigere og mere direkte omlægning til grøn energi. Bornholms Havvinds projekt er et fremragende eksempel på, hvordan lokal energiproduktion kan styrke samfundet og bidrage til øens bæredygtige udvikling. Kønt bliver det ikke ud for Nexøs kyst. Men med tanken om, at det er Bornholms egne møller og ikke et internationalt projekt målrettet det europæiske marked med få arbejdspladser på Bornholm, så er synet nok langt mere behageligt for de fleste.

Desuden viser afgørelsen fra Energiklagenævnet, at der skal tages hensyn til juridiske korrektheder i behandlingen af sådanne vigtige sager. Det er en påmindelse til alle involverede parter om nødvendigheden af at handle korrekt og retfærdigt, især når det kommer til projekter af denne kaliber, som har potentiale til at påvirke mange menneskers liv og miljøet i markant grad.

Nu er det op til Energistyrelsen at genbehandle ansøgningen fra Bornholms Havvind og for os at håbe, at dette vil ske hurtigt og uden yderligere forsinkelser. Bornholm har en unik mulighed for at gå forrest i den grønne omstilling, og det er afgørende, at denne mulighed ikke spildes på grund af bureaukratiske snubletråde eller mangel på visioner.

Lad os som ø-samfund støtte dette projekt og andre lignende initiativer, der sikrer, at Bornholm ikke kun overlever på papiret som grøn pioner, men også i praksis kan udleve disse idealer. Det er en af de vigtige veje frem, hvis vi ønsker at skabe et bæredygtigt samfund, hvor grøn energi er en realitet for alle – ikke kun et luftkastel i horisonten i syd.