De underjordiske skal redde os fra skraldet

De underjordiske skal redde os fra skraldet
LEDER | 10. MAR 2023 • 05:30
LEDER
10. MAR 2023 • 05:30

Skraldeøerne tegner til at være uundgåelige – lad os få det bedste ud af dem.

Økonomiudvalget har netop blåstemplet en gentagelse af HCS-skraldekonceptet med 12 fraktioner, tre spande og masser af skraldeøer rundt på i vores smukke byer.

Det bliver ikke nemt at være gangudfordret med de 12 fraktioner, hvis der ikke er plads til tre skraldespande på matriklen. Men den kamp synes at være tabt. Alle med plads til det, skal have genbrugsplads i hjemmet, og resten må gå til skraldeøen.

Bornholm jagter ikke robotdrømme eller farvegenkendelses-systemer, der kan mindske antallet af spande og afhentninger og forsimple håndteringen.

Borgmester Trøst siger, at vi får mest skrald for pengene i det, vi nu kender som HCS-modellen – tre spande og en spandfuld øer. Sådan bliver det nok vedtaget i kommunalbestyrelsen, selv om mange af os havde drømt om en mere ambitiøs, smuk og brugervenlig løsning.

Det gode er alligevel, at vi nu rykker os nærmere en mere klimavenlig sortering og genanvendelse af vores skrald. Det er dejligt, at vi kommer i gang. Ambitiøst bliver det dog ikke. Brugervenligt bliver det heller ikke. Men så har vi stadig skønheden tilbage at kæmpe for.

Næste skridt er derfor nu at sikre vores byer, at de ikke bliver til skraldebyer med hæslige og gigantiske plastskraldespande, der bugner ud over de romantiske bykerner med husholdningsaffald, plastik, glas og pap til Bofa.

Kommunalbestyrelsen kan endnu nå at vægte den æstetiske løsning af skraldeøerne langt højere i udbudsmaterialet og dermed redde Bornholms byer. Der er en vej, men det er nu, ellers bliver det hæsligt.

Skal vi have skraldeøer, skal vi have de underjordiske til hjælp. Det eneste sted, skraldet ikke skæmmer, er under jorden. Tag vores pragtfulde arkitektur alvorligt og bestil gravemaskinerne til at grave det dybere.

En skakt ned i fortorvet kan i den rette designers hånd blive en bornholmsk klima og gade-perle, der pynter i bybilledet, frem for de monstrøse plastbeholdere, som HCS og Bofa var ved at ødelægge vores bykerner med.

En væsentlig del af den bornholmske fortælling er de underjordiske. Det må vi udnytte, når vi skal have styr på vores affaldssortering og stadig kunne byde stolt velkommen i smukke og unikke byer.

Grav et spadestik dybere, så kan Bornholm kan fungere sammen om sit skrald.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning