Anita Bay: Bureaukratiet i paradiset

Anita Bay: Bureaukratiet i paradiset
Sjælegård. Foto: Helle Bay
NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 05:30
Af:
Anita Bay
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 05:30

Jeg vil vove den påstand, at behandlingstiden af byggesager er et af de mest diskuterede emner mellem bornholmere – i skarp konkurrence med andre skandaler som affaldssorteringen og elpriserne.

 

KOMMENTAR

TV2 Bornholm viser for øjeblikket en serie udsendelser om Sjælegård ved Allinge – et lille paradis, som parret Bay Eriksen er ved at omlægge til økologi og vild natur med tilhørende ferielejligheder. Det er noget af et projekt, familien har kastet sig over, men det er en drøm, de er ved at få til at gå i opfyldelse, og en god portion nyforelskelse i Bornholm ser også ud til at bære dem igennem.

Familen Bay Eriksen kunne man kalde en slags mønster-tilflyttere, den slags alle taler om, at Bornholm skal have flere af. Her har vi nogen, der investerer i Bornholm, både i naturen og i turismen, skaber arbejdspladser og som betaler deres skat og bidrager til det bornholmske samfund. Men de vilde træer vokser ikke ind i himlen, for selvfølgelig er der også en slange i paradiset. En slange, som mange nytilflyttere stifter bekendtskab med: ventetiden på byggetilladelse fra kommunen. For familien på Sjælegård truer den lange ventetid med at udskyde projektet, så man risikerer, at de indtægter, der gerne skulle begynde at komme ind i løbet af næste sæson, lader vente på sig og dermed gør familiens investering lige lovlig risikofyldt.

Før jul berettede samme kanal om et par, der havde ventet et helt år på en tilladelse til at opføre nye hestestalde, hvor to gamle stalde var nedbrændt. Parret driver en hestepension, så det er deres levebrød, der bliver ramt, og i al deres fortvivlelse havde de henvendt sig til alt og alle, de kunne forestille sig kunne fremme deres sag, inklusive borgmesteren. Intet af det havde gjort nogen forskel.

Sagsbehandlingstiden for byggesager er desværre ikke nogen nyhed. Den lange ventetid er blandt andet med til at gøre Bornholms Regionskommune til en af de mindst attraktive erhvervskommuner i hele landet. Jeg vil vove den påstand, at behandlingstiden af byggesager er et af de mest diskuterede emner mellem bornholmere – i skarp konkurrence med andre skandaler som affaldssorteringen og elpriserne.

Man kunne måske mene, at der er andre større sager, man kunne hidse sig op over. Ingen dør jo af at vente på en byggetilladelse. Men det handler, som man kan se af eksemplerne med Sjælegård og hestepensionen, om mere og andet end ventetid. Der er noget langt større på spil.

En af de ting, der gør Danmark til noget særligt, er den tillid, vi i det store hele har til hinanden og til, at vores samfund og dets institutioner fungerer. Det man kalder den institutionelle tillid er højere i Danmark end mange andre steder i verden. Vi stoler simpelthen på, at tingene bliver gjort på retfærdig og ordentlig vis. Ifølge forskere på området er det blandt andet den høje tillid til, at insitutionerne fungerer, der også skaber en høj økonomisk vækst. I lande med høj tillid tør man at tage initiativ og investere, fordi man har en forventning om, at tingene ordner sig og kan lade sig gøre. Systemerne er nogenlunde åbne og gennemsigtige, så man kan gennemskue, hvad der foregår. Man kan ikke som i mange andre lande, også i Europa, betale sig fra at få tingene løst. Men den tillid begynder ligeså stille at skride, når institutionerne ikke fungerer, og der ikke er en god forklaring på, hvorfor de fejler. Sygdom og ferieafholdelse dur ikke rigtigt, den slags er et vilkår for alle forvaltninger.

Hvis nu der var opstået en pludselig kø af byggesager på Bornholm forårsaget af en øget søgning eller nye regler, kunne ventetiden forklares, og puklen kunne løses ved ekstra kapacitet. Men problemet med byggesagerne har nu eksisteret så længe, at man næsten ikke kan forstå det på anden måde end, at området har været groft forsømt i årevis, og at problemet ikke er blevet taget alvorligt af den politiske ledelse. Nu er efterslæbet så stort, at det er svært at indhente. Konsekvensen kan blive, at borgerne bliver ligeglade og gør, som det passer dem, og det hele bliver lidt små-lovløst, og der skyder ulovlige havestuer, kviste og tilbygninger op i det bornholmske landskab.

Tilflytterservice gjorde i denne uge op, hvor mange nye tilflyttere de sidste år hjalp med at tage beslutningen om at flytte til Bornholm. Gad vide om de nye bornholmere huskede at spørge om byggesagers sagsbehandlingstid, inden de tog beslutningen? Formentlig ikke, for mon ikke det at realisere drømmen har fyldt mere, ligesom den gjorde for familien på Sjælegård. Men når de nu har travlt med at genoprette naturen, skylder kommunen – politikere såvel som embedsværk – dem at genoprette tilliden til, at forvaltningen skaber de rigtige rammer for, at de kan skabe en levedygtig virksomhed.

 

 

Anita Bay

er født og opvokset i Tejn. Hun er tidligere udviklingsminister (R) og redaktionschef på Dagbladet Politiken. I dag er hun EU-direktør for Save the Children, bosat på Bornholm og skriver kommentarer i Tidende.