Venteliste til boliger allerede før de er udbudt

Venteliste til boliger allerede før de er udbudt
Det er i området her i det nordlige Svaneke, at der bliver bygget et større antal andelsboliger og lejeboliger. Foto: Jens-Erik Larsen
BYGGERI | SVANEKE | ABONNENT | 9. JAN 2022 • 16:27

Indbyggertallet på omkring tusind indbyggere i Svaneke sogn kan sandsynligvis forventes at stige betragteligt i forhold til det nuværende indenfor de kommende år. To entrepenørfirmaer forventer at bygge op til 44 andelsboliger og op til 36 lejeboliger.

Flere interesserede boligkøbere eller lejere er allerede skrevet op til en bolig i et nyt boligkvarter, Grynebakken, i Svaneke.

Grynebakken kan komme til at indeholde op mod 75 boliger, fordelt på andelsboliger, lejeboliger og enkelte parcelhuse.

De op til 75 boliger
vil blive fordelt på
andelsboliger,
lejeboliger og nogle
enkelte parcelhuse.

Det oplyser entrepenørerne, direktør Morten Iversen, Jens Møller Gudhjem A/S og direktør Kim Christiansen, Nordbornholms Byggeforretning.

De to entrepenørfirmaer har stiftet et projektselskab, som står bag byggeriet, der kommer til at ligge i forlængelse af det eksisterende boligkvarter, Gryneparken i Svaneke.

De mange nye boliger vil blive opført over en årrække på den ca. 32.500 m² store grund, som projektselskabet har købt af regionskommunen for 4.080.000 kroner.

Bopælspligt i nyt kvarter

Boligerne kommer til at have bopælspligt, siger Morten Iversen, der er tovholder på projektet, og oplyser, at der er god forhåndsinteresse for at flytte ind i det kommende kvarter.

– Vi har fået en del henvendelser og er ved at etablere en liste, fortæller Morten Iversen, og det samme oplever Kim Christiansen hos Nordbornholms Byggeforretning.

De op til 75 boliger vil blive fordelt på andelsboliger, lejeboliger og nogle enkelte parcelhuse.

I en første etape bygges 22-24 andelsboliger og et fælleshus. Det kan gøres indenfor den eksisterende lokalplan, når arkæologiske undersøgelser og byggetilladelse er gennemført og på plads.

Præcis hvor mange boliger, der ender med at blive bygget i området, ligger ikke fast endnu.

– Der er er stort behov for mindre boliger, og  entrepenørfirmaet Jens Møller Gudhjem, får allerede henvendelser om de kommende boliger i Svaneke, fortæller direktør Morten Iversen. Foto: Jens-Erik Larsen

– Det ligger stadig kun i et vist omfang fast. Vi er stadig på et tidligt stadie, og boligerne vil blive udbudt og bygget i etaper, forklarer Morten Iversen.

– Vi er nødt til at bygge ad to omgange, hvor vi kan bygge et antal andelsboliger og et fælleshus under den gældende lokalplan, hvorefter der skal en ny lokalplan til før der bygges mere.

Han oplyser, at der fortrinsvis er tale om andelsboliger og lejeboliger.

Fælleshus er populært

I den første etape bygges også et fælleshus, hvor beboerne kan mødes om fællesspisning eller eksemplevis holde fester, og der vil også blive adgang til at leje to gæstelejligheder, når beboerne får besøg af familie eller venner.

– Vi ved og hører, at det virkelig er noget, folk sætter pris på som en ekstra fordel, siger Morten Iversen.

Han oplyser, at der planlægges med andelsboliger i tre størrelser fra 75 til 100 kvm.

Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning oplyser, at målgruppen for andelsboligerne blandt andet er det ældre segment.

– Og der er jo ingen grund til at have et værelse til at stå bare til gæster.

De første boliger sættes til salg indenfor 2-5 måneder, oplyser Kim Christiansen.

Stort behov

Morten Iversen begrunder valget af Svaneke til det store byggeri med flere årsager:

– Muligheden bød sig med, at grunden blev sat til salg af regionskommunen. Dertil kommer, at både vi og Ocean Prawns har et vist tilknytningsforhold til østbornholm, og endelig så mener vi, at der er et stort behov, blandt andet fordi der sidder mange ældre i store boliger, som måske gerne vil flytte. Men målgruppen er alle, der gerne vil bo i Svaneke.

En hjemmeside; Grynebakken.dk, er på vej, hvor projektet kan følges. Men er man interesseret i at blive lejer eller ejer i området, kan man blive skrevet op hos begge de to entrepenørfirmaer.

Bornholms Regionskommune udbød grunden til salg i marts. Der var flere købere til grunden. Grunden blev solgt for 4.080.000 kroner. Kommunen har haft udgifter til arkæologisk forundersøgelse, afgrødeerstatning til den landmand der har forpagtet jorden hidtil samt til udstykning. Kommunen endte med en indtægt til kommunekassen på 3.8 million kroner.

 

Fakta: Op til 36 lejeboliger

Boligbyggeriet Grynebakken kommer til at ligge i tilknytning til det eksisterende boligkvarter Gryneparken i Svaneke.

I etape 1 forventes at der bliver bygget 22-24 andelsboliger.

I etape 2 forventes, at der bygges 14-20 andelsboliger, og op til 36 lejeboliger i to etager samt udstykkes til 5-9 grunde til parcelhuse.

Det endelig antal af boliger afhænger af den lokalplan, der skal udarbejdes.

Rø Holding og Gudhjem Holding står bag byggeriet. Bag de to selskaber står henholdsvis Nordbornholms Byggeforretning og Jens Møller Gudhjem A/S. Ocean Prawns ejer 40 procent af Jens Møller Gudhjem og er dermed med i baggrunden i satsningen på det store boligbyggeri i Svaneke.