To nye stenkast på E65 – det ene her til morgen
Jesper Jürgensens forrude efter mødet onsdag morgen med, hvad han formoder var en sten på E65 i Sverige. Privat foto

STENKAST | STENKAST | GRATIS
7. JUL 2021 • 11:10
Torben Østergaard Møller
Journalist

To nye stenkast på E65 – det ene her til morgen

I alt 90 stenkast siden april mod fortrinsvis danske biler på E65 mellem Ystad og Malmø nåede svensk politi at registrere, inden der var nogle dages pause.

Men nu er den gal igen.

Tirsdag indløb der således en anmeldelse om stenkast mod en svensk lastbil, og klokken 7.30 onsdag morgen blev en dansk bilist nogle kilometer fra Skurup ramt på forruden, da han var på vej mod færgen i Ystad.

Ewa-Gun Westford, pressetalsperson i politiregion syd i Sverige, fortalte sidste torsdag i Bornholms Tidende om de 90 hidtidigt registrerede stenkast, og nu kan hun altså berette om yderligere to anmeldelser.

– Tirsdag eftermiddag ved 16-tiden fik vi en anmeldelse fra en svenske lastbil, siger hun.

– Den blev ramt på sideruden, som gik i stykker, og lastbilchaufføren holdt straks ind til siden og kontaktede os. Så vi var både i luften med vores helikopter og havde også flere ressourcer ude i området, men desværre uden resultat. Tirsdag nat har vi så modtaget en henvendelse om, at nogen har observeret to unge piger kaste med sten i Svedala, men ingen er blevet ramt, så det er bare et tip.

Klokken 7.30 onsdag morgen indløb så anmeldelsen fra den danske bilist.

– Han var på vej mod færgen, så ham skal vi først tale med i løbet af i dag (onsdag, red.), siger Ewa-Gun Westford, som dermed kan konstatere, at det samlede antal registrerede tilfælde af stenkast mod biler siden april nu er 92.

Den danske bilist, som blev ramt onsdag morgen, er Jesper Jürgensen, som er chef for public affairs og kommunikation i Rønne Havn, og som var på vej gennem Sverige med kursen sat mod Bornholm.

– Det var virkelig uheldigt, siger han til Bornholms Tidende.

– Jeg var på vej til færgen, og det skete nogle kilometer, inden vi nåede Skurup. Jeg sad netop og talte med min 14-årige søn, som var med i bilen, om de stenkast, der har været. Jeg fortalte om, hvor vildt det er, hvad der er sket den seneste tid, og at der åbenbart er nogen, der har travlt med kaste sten efter bilernes forruder.

– Jeg pegede ud af ruden og sagde, at de folk, der kaster stenene, for eksempel kunne sidde i krattet dér, men at ingen ved, hvem det er, der gør det. Det sad vi og snakkede frem og tilbage om, og lige pludselig kom den så! Det må vel være en sten, men jeg ved jo faktisk ikke, hvad det var. Det var i hvert fald et eller andet, som smadrede forruden. Altså, skabte en fordybning i den på størrelse med en golfbold. Men vi bemærkede intet i situationen, andet end at det skete, siger Jesper Jürgensen.

Jesper Jürgensen er chef for public affairs og kommunikation i Rønne Havn. Arkivfoto: Krestine HavemannUtrygt

Blev I forskrækkede?

– Ikke så meget. Jeg havde da gået og tænkt over, hvordan jeg selv ville reagere, hvis det skete, og har forestillet mig, at det vigtige ville være at have begge hænder på rattet og kunne køre videre, uden at det gik galt. Så da det skete havde jeg netop hænderne på rattet og var fokuseret. Jeg holdt mig tæt på andre biler, men heller ikke alt for tæt, hvis nu de skulle bremse pludseligt op. Men jeg tænkte også, at der jo havde været så mange skriverier om stenkastene og så meget politi til stede, at der nok ikke skete noget.

Så du noget politi på ruten?

– Nej, det gjorde jeg faktisk ikke. Men det første, jeg gjorde, var lige at køre ind til siden og orientere det svenske politi, som jeg også skal tale med igen, siger Jesper Jürgensen.

Har du nogen som helst idé om, hvor stenen kom fra?

– Overhovedet ikke. Og det er da også det, der gør det utrygt. Der kører jo rimelig mange biler på E65, når man er på vej til færgen. Der lå måske tre biler cirka 30 meter foran mig, så det var ikke noget med, at jeg vi var helt alene på vejen.Flere nyheder