Thors uenig i udmelding om ekstrature med Max

Thors uenig i udmelding om ekstrature med Max
– Spørgsmålet har været rejst om de ekstrature, som man skal sætte ind om sommeren, påpeger Thomas Thors. Foto. Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. JAN 2021 • 15:43
| ABONNENT
28. JAN 2021 • 15:43

TRANSPORT

Thomas Thors, der som borgmester er formand for Trafikkontaktrådet, oplyser, at han har vendt spørgsmålet med Transportministeriet om, hvorvidt sejladsen mellem Rønne og Køge med Povl Anker kan påvirke antallet af ekstra afgange med hurtigfærgen Max, når der er spidsbelastning på Bornholm i blandt andet højsæsonen.

– Ministeriet oplyste, at der er nogle penge til at dække de ekstra omkostninger, der er ved sejladsen med Povl Anker, siger han og uddyber:

– Spørgsmålet har været rejst om de ekstrature, som man skal sætte ind om sommeren, bliver påvirket, og svaret har været, at de udgifter, vi har til Povl Anker, bliver dækket af penge, der – om jeg så må sige – ligger i en pulje. Og det kommer ikke til at påvirke muligheden for ekstra sejladser til sommer.

Til Bornholms Tidende har kommunikationschef i Bornholmslinjen Jesper Maack oplyst, at pengene til Povl Ankers sejlads kommer fra det, han kalder "frekvenspuljen". Den opstod, da Transportministeriet i 2018 satte penge af til, at Rønne-Ystad-ruten kunne få en fjerde daglig afgang, men hvor det senere viste sig, at rederiet kunne drive denne afgang "mere omkostningseffektivt" end ventet.

Dermed var der nogle penge til overs, som blev brugt til at lave flere hundrede ekstra afgange med hurtigfærgen Max, når behovet for det var der. Ifølge Jesper Maack kommer pengene til Povl Ankers nuværende sejlads altså fra denne pulje, og han slår fast, at de penge, der bliver brugt nu, jo ikke kan bruges igen senere.

Thomas Thors, der er jo ikke tale om nye penge, det er vel penge fra det, som kommunikationschef i Bornholmslinjen Jesper Maack kalder frekvenspuljen, og som stammer fra den fjerde daglige afgang, som blev indført i 2018?

– Nej, sådan har jeg ikke opfattet det. Jeg har opfattet, at der ligger penge, som kan dække udgifterne til sejladsen med Povl Anker, og at det ikke kommer til at påvirke muligheden for ekstra afgange om sommeren. Vi har spurgt direkte, om det ville påvirke de ekstra sejladser om sommeren og har fået svaret, at Povl Ankers sejlads bliver dækket af penge, som er til rådighed. Det er det nærmeste, jeg kan komme det, siger Thomas Thors.

Jesper Maack siger, at de penge, der bliver brugt nu, kan man ikke bruge senere?

– Ja, det lyder jo meget plausibelt, men vi har ikke desto mindre fået den besked, som jeg har forklaret, siger formanden for Trafikkontaktrådet.