Test af de 9-11-årige: 'Vi har kapacitet til at løfte opgaven'
Trine Schloss Pedersen: – Vi opfordrer kraftigt til, at man følger myndighedernes anbefaling. Foto: Berit Hvassum

TEST | BORNHOLM | GRATIS
7. SEP 2021 • 08:58
Niels Vesterlund Mathiesen
Journalist

Test af de 9-11-årige: 'Vi har kapacitet til at løfte opgaven'

De bornholmske skoler skal nu teste børn fra 9-11 år. Hvornår det begynder, og hvor ofte det skal gøres vides ikke endnu, fortæller skolechef, Trine Schloss Pedersen. Sundhedsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet har i en pressemeddelelse mandag opfordret til, at skolebørn ned til ni år skal testes, hvis kommunen har testkapacitet til det. Og det har de på de bornholmske skoler, fortæller Trine Schloss Pedersen.

– Vi har jo et test-setup allerede til de andre børn. Det praktiske vil bestå i, at vi kan være nødsaget til at udvide vores setup. Men vi har testkapacitet til at løfte opgave. I store træk kommer det til at gælde, som det har gjort tidligere, siger Trine Schloss Pedersen.

Der er tale om testscreening af den unge aldersgruppe, hvilket vil sige, at uanset om man viser symptomer, skal man have en test en gang imellem. Børn ned til 12 år opfordres til at blive vaccineret, og derfor udvider man screeningstestene til den uvaccinerede gruppe for at mindske smittespredningen.

På de bornholmske skoler havde man så småt skruet ned for testkapaciteten, da flere og flere børn i skolen blev vaccineret, men nu skal der altså skrues op igen.

– Det er klart, at i takt med at 12- til 15-årige bliver vaccineret, så har det lettet noget på test-opgaven. Men nu er det noget nyt igen, og vi opfordrer kraftigt til, at man følger myndighedernes anbefaling, siger Trine Schloss Pedersen.

Et år med omstilling

Først skulle nogle testes, så skulle de ikke alligevel. Herefter skulle folk i nærkontakt sendes hjem fra skole, så skulle de ikke alligevel. Først skulle skolebørn ikke vaccineres, nu skal nogle af dem. Og de andre ikke-vaccinerede skal nu testes en gang imellem.

Det har været et år med omstilling for de bornholmske skoler, og der er stadig mere omstilling at komme efter, fortæller skolechefen, Trine Schloss Pedersen. Der har været mange nye meldinger, som skolerne skal tage handling på, og sådan har det været et stykke tid efterhåndet. Det har ikke altid været lige sjovt, fortæller Trine Schloss Pedersen. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

– Jeg lyver, hvis jeg siger, at vi ikke er en smule trætte af det på skoleområdet, det er vi alle sammen vel. Men jeg oplever også et boost i forhold til omstillingsparatheden. Jeg er meget imponeret over den omstillingsparathed, vi ser på de bornholmske skoler.

– Jeg tænker at coronatiden har vist os, at der er en enorm vilje og evne til at være omstillingsparat, hjælpe hinanden, vi ser en iderigdom, hvor vi innoverer som aldrig før. Det har vi oplevet på skoler, men det har man også i dagtilbud. Vi skal huske at tage de gode ting med videre. Vi har været gode til at få øje på nye og andre veje, siger Trine Schloss Pedersen. Flere nyheder