Symbol skal knytte os sammen: 'Kræver mere end et klistermærke'

Symbol skal knytte os sammen: 'Kræver mere end et klistermærke'
Panelet i tv-debatten var bredt repræsenteret. Fra venstre ses: Initiativtager og chefredaktør Kristoffer Gravgaard, tv-vært Karin Aaen, forhenværende bestyrelsesmedlem i 'Vores Bornholm - snestorm hele året' Flemming Torsten Sørensen, teaterchef Jens Svane Boutrup, tidligere KB-medlem Bente Johansen, DGI Bornholm-formand Ole Dreyer og direktør for CRT Anne Thomas. Foto: TV 2 Bornholm
NYHED | 9. MAR 2023 • 11:21
Jesper Gynther
Journalist
NYHED
9. MAR 2023 • 11:21

Det nye bornholmer-symbol skal sætte fokus på sammenhold på Bornholm, men kan det lykkes? Det blev onsdag aften diskuteret på TV 2 Bornholm i debatprogrammet 365 Live.

Tidende har lanceret et nyt symbol med en grøn cirkel omkring Bornholm, og chefredaktør Kristoffer Gravgaard har i ledere i avisen forklaret, at tanken bag symbolet er at skabe sammenhold på vores fælles ø ved at sætte klistermærket bag på bilen og vise hinanden, at vi tror på Bornholm.

Alle bornholmere har mulighed for gratis at få et klistermærke med det nye symbol, og onsdag aften diskuterede et panel på TV 2 Bornholm, hvordan effekten af det er. Klistrer det bare, eller kan det rent faktisk mærkes?

– Da jeg læste om det i Tidende, syntes jeg, at det var et fantastisk initiativ. Men det kræver mere end bare at have et klistermærke bagpå bilen, fortalte DGI Bornholms formand Ole Dreyer.

Samme holdning har Bente Johansen, som er tidligere kommunalbestyrelsesmedlem for De Radikale.

– Jeg tænker ikke et logo i sig selv gør en forskel, fortalte hun og efterlyste, at den almindelige borger skal inddrages i initiativet på en anden måde end bare at få et klistermærke.

– Bornholmerne skal spørges oppefra, de vil ikke påduttes noget ovenfra, sagde hun.

– Det kan godt være, vi står seks herinde og synes, det er en god idé, men hvis ikke resten af Bornholm er med på den, så kommer det ikke til at lykkes, fortalte Ole Dreyer.

Skal ikke føles som aviskampagne

Når Tidende er initiativtager til projektet, er det samtidig vigtigt, at det ikke bliver udlagt som, at man skal være abonnent for at være en del af sammenholdet, mente flere af paneldeltagerne.

– Det skal ikke føles som en kampagne for nogen, men som en fortælling for os alle sammen, sagde teaterchef Jens Svane Boutrup fra Bornholms Teater.

Ole Dreyer påskønnede derfor også, at chefredaktøren i et indslag i DR Bornholm har forklaret, at alle har mulighed for at få udleveret et af klistermærkerne gratis.

– Det er vigtigt, at det skal være apolitisk, og at man som borger gør det af egen vilje, fordi man synes, det er rigtigt, sagde musikeren Bjarne Kure, der vil sætte det nye mærke på sin guitar.

Direktør i CRT Anne Thomas ser projektet som en god måde for borgerne at få mulighed for at diskutere lokale forhold imellem valgperioder.

– Det er ikke sundt, hvis det kun er hvert fjerde år, at vi diskuterer, hvad Bornholm skal være, og at vi spørger hinanden, hvad folk tænker, fortalte den forhenværende viceborgmester og nuværende direktør for Center for Regional- og Turismeforskning, som ser gode perspektiver i symbolsnakken.

– Der er en splittelse i samfundet om, hvad der er sandt og ikke sandt. Og sådan en følelse af fællesskab kan virkelig gøre en stor forskel. At vi alle sammen elsker Bornholm.

Flyvske tanker skal ned på jorden

Hvis projektet virkelig skal få vinger, er det afgørende, at det bliver mere konkret, lød det fra Bente Johansen.

Hun nævnte, at snestormen i julen 2010 var noget, som gjorde, at der var brug for, at alle hjalp hinanden, ligesom Wonderfestiwall også er et initiativ, som samler folk, og hvor der er masser af frivillige.

– Hvis du beder bornholmere om at blive enige om noget, så er det næsten umuligt. Der, hvor vi står sammen på Bornholm, er om noget, og det her symbol betyder ikke noget for nogen bornholmere endnu, konstaterede hun.

– Det skal være meget mere konkret, ellers bliver det noget flyvsk noget, som folk tænker er blevet prøvet før, fortalte Ole Dreyer med henvisning til, at der på baggrund af snestormen, der lukkede Bornholm ned for over 10 år siden, blev stiftet foreningen 'Vores Bornholm - snestorm hele året', som havde samme tanker om sammenhold. Foreningen blev dog lukket i 2014.

Anne Thomas ser ikke noget behov for at finde på nye ting at diskutere, men at initiativet bliver brugt til at diskutere de projekter, som er i gang i forvejen - det kan for eksempel være energiøen.

Chefredaktør Kristoffer Gravgaard mener ikke, at projektet skal begrænses til at handle om noget helt konkret.

– Projektet skal ikke stå for få specifikke ting, men skal tale Bornholm op og sætte fokus på, at vi dyrker fællesskabet, og at vi skal konvertere den kærlighed, vi har til Bornholm, til hinanden og fællesskabet, fortalte han og understregede, at succeskriteret ikke er, at folk skal tage klistermærket bagpå deres bil, men at vi skaber konkrete projekter ud fra sammenholdet.

– Det handler om, at vi kan meget mere, når vi tror på hinanden, sagde han.

Se hele debatprogrammet her

Her ses det nye symbol for sammenhold på Bornholm.