Svend-Aage Thorsens fem udskudte operationer giver anledning til brok

Svend-Aage Thorsens fem udskudte operationer giver anledning til brok
Svend-Aage Thorsen har nok at se til her på sin gård ved Hasle og vil helst undgå at rejse over for at blive opereret. Foto: Jacob Jepsen
SUNDHED | HASLE | ABONNENT | 18. OKT 2021 • 17:30
SUNDHED | HASLE | ABONNENT
18. OKT 2021 • 17:30

I april måned fik 75-årige Svend-Aage Thorsen fra Hasle konstateret brok, men nu har han fem gange fået udskudt sin operation på Bornholms Hospital.


Svend-Aage Thorsen fra Hasle fik i april konstateret brok og blev indstillet til operation. Den er dog blevet udskudt fem gange, idet han nu for sjette gang har fået en tid, nemlig den 25. oktober, men med det forløb, han har oplevet hidtil, er han utryg ved, om det overhovedet bliver til noget.

Og ja, det giver faktisk anledning til lidt brok fra den 75-årige landmands side.

– Oprindeligt skulle jeg være blevet opereret i juni, men to dage inden operationen gik sygeplejerskerne i strejke på Bornholms Hospital, siger han.

Ganske rigtigt. Lørdag den 19. juni gik op mod 5.350 sygeplejersker i strejke landet over, og på Bornholms Hospital blev to afdelinger berørt, nemlig Medicinsk Ambulatorie og Operationsafsnittet, hvilket betød, at afdelingerne aflyste alle planlagte operationer undtagen kræftpakkeforløb samt livs- og førlighedstruende operationer.

At operationen blev udskudt på grund af strejken har Svend-Aage Thorsen forståelse for.

– Men siden er den blevet udskudt og udskudt, og nu har jeg fået min sjette dato den 25. oktober, og på Bornholms Hospital siger de, at det skyldes, at de ikke har en læge, der kan udføre operationen. Men det er faktisk meget simpel operation, og jeg har en nabo, som siger, at det kan han da klare på køkkenbordet, siger Svend-Aage Thorsen galgenhumoristisk.

– Problemet er, at de simpelthen ikke har nogen læger herovre, der laver sådan nogle operationer, så de skal have en læge ovrefra. Men hvorfor skal vi ligge og rakke frem og tilbage til København for at blive opereret?

Som det fremgår af artiklen "Hospitalet: Vi har forståelse for gener ved udskudte operationer", oplyser Bornholms Hospital, at det rent faktisk har læger, som kan foretage brokoperationer, men at andre forhold kan have medført aflysningerne.


– Hvorfor kan man ikke samle nogle brokpatienter her på Bornholm, så man kan sende en læge over, som kan operere dem på samlebånd? Operationen i sig selv er jo ikke noget problem i dag. Det er bare en kikkertoperation, og så er det overstået, siger Svend-Aage Thorsen. Foto:  Jacob Jepsen


Samlebånd

Har du afvist at rejse over for at blive opereret?

– Ja, for først skal man til forundersøgelse, og så kan man rejse hjem igen. Og så kan du vende tilbage igen senere.

Er du blevet tilbudt at gøre det?

– Nej, for jeg har ikke rigtig gjort mere ved det. Jeg har jo hver gang, operationen er blevet udsat, håbet på at næste gang kommer jeg til. Men nu er min tålmodighed faktisk opbrugt, for jeg har et fuldtidsjob hver dag med at passe mine 600 kreaturer. Problemet er jo, at til sidst risikerer min brok at blive akut, for så går der sgu hul på den, og det er hverken sjovt for mig eller sygehuset. Så bliver det meget mere kompliceret, siger han og undrer sig:

– Hvorfor kan man ikke samle nogle brokpatienter her på Bornholm, så man kan sende en læge over, som kan operere dem på samlebånd? Operationen i sig selv er jo ikke noget problem i dag. Det er bare en kikkertoperation, og så er det overstået.

Hvordan mærker du din brok?

– Den vokser hele tiden, og desto større, den bliver, desto mere bliver man generet af den. Og når man har et job som landmand, sådan som jeg har, har man sommetider nogle løft, og det skal man passe på med.

Har du på noget tidspunkt fået tilbud om at rejse over til Rigshospitalet og få ordnet det?

– Jeg har fået at vide, at vi har frit sygehusvalg, og at jeg kan ringe og få tid et andet sted.

Du skal selv finde et hospital, der vil tage dig?

– Ja, men der kan der også være seks ugers ventetid. Og nu har jeg så senest fået at vide, at der kommer en læge ovrefra, som kan operere mig på Bornholms Hospital den 25. oktober, men jeg frygter, at de ringer den 23. oktober og igen udsætter den. For jeg har haft to tider i september, der blev aflyst, og jeg har også fået aflyst både den 4. og den 11. oktober. Jeg kan jo ikke blive ved med at gå på den måde og vente.

Ikke i orden

Med hvor kort varsel har du oplevet at få udskudt de andre operationer?

– Meget kort varsel. Det hedder sig, at de skal ringe to dage inden en operation for at oplyse på hvilken tid, man skal møde op, men mine tider er altså bare blevet aflyst, og det synes jeg ikke er i orden. Når vi har et sygehus på Bornholm, må de også kunne klare sådan en simpel operation.

Og hvis du nu valgte, at du ville opereres ovre, så er det noget, du selv skal arrangere, det er ikke noget Bornholms Hospital gør for dig?

– Nej, så får man et telefonnummer, man kan ringe til og nogle valgmuligheder i forhold til, hvor man kan tage hen. Men nu har jeg jo det her job med køerne og er ikke så meget for at rejse frem og tilbage. Og har man ikke nogen kontakter på den anden side af vandet, hvo'n faen kommer man så videre, og hvordan bærer du dig ad? I min alder er man ikke så skrap til alt det der. Derfor vil jeg helst have, at det foregår på Bornholm. Så kan man tage ud om morgenen og komme hjem om aftenen.

– Og som sagt er jeg mest bekymret for, at det pludselig bliver akut, for det bliver ikke mindre af at gå med det. Jeg kan mærke, at min brok bliver større og fylder mere, siger Svend-Aage Thorsen.

 


Hospitalet: Vi har forståelse for gener ved udskudte operationer

En skriftlig kommentar fra Bornholms Hospital afviser, at hospitalet, sådan som Svend-Aage Thorsen udtaler, at der ikke er læger, der opererer brok på Bornholm:

"Det er ikke rigtigt. Vi har egen lægefaglighed, der opererer brok, men der kan være ferie, efteruddannelse eller opstå sygdom, hvilket betyder, at vi må hente vikarer ind. Her kan vi dog være udfordret af lægemanglen i landet, som er med til at gøre det sværere at få vikarer til øen. Det kan desværre resultere i, at vi må udskyde en operation", står der i kommentaren, som forklarer videre om udskudte operationer:

"Sygeplejestrejken har betydet, at vi måtte udskyde både operationer og ambulante konsultationer. Nogle af vores patienter har fået udskudt operationsdatoen flere gange. Det skyldes, at vi under strejken løbende planlagde nye operationsdatoer, så vi hurtigt ville kunne operere, i det øjeblik strejken ophørte. Under strejken måtte vi tidligst aflyse operationer tre dage før. I få tilfælde har patienter desværre også efter strejken fået udskudt en planlagt operation, hvilket kan skyldes sygdom blandt personalet, ferieafvikling for strejkeramte sygeplejersker eller udfordringer med at skaffe vikarer. Vi har stor forståelse for de gener, det giver vores patienter, når en operation bliver udskudt".

"Både covid-19 og sygeplejerskestrejken har øget ventelisterne over hele landet. Det betyder, at hospitaler kæmper om det samme personale i en tid, hvor der er mangel på sundhedsfagligt personale. Det giver udfordringer, som i dette tilfælde, hvor vores faste kirurger skal afløses for eksempel under ferie, efteruddannelse eller sygdom. Det er sværere at få vikarer herover i en tid, hvor vi oplever lægemangel, så afviklingen af ventelister afhænger af, om vi kan rekruttere de relevante kirurger. De længste ventetider på Bornholms Hospital er lige nu på nye knæ og kikkertundersøgelser af tarmen. Her forventer vi at være igennem puklen, når vi når ind i det nye år".

"I denne tid opfordrer vi alle, det har mulighed for det, til at tage imod tilbuddet om at benytte det frie sygehusvalg og få foretaget operationer ovre, når det er muligt. På den måde kan vi hurtigere hjælpe borgere, der ikke har mulighed for at rejse. Vi hjælper naturligvis med at henvise til andet hospital og det praktiske omkring transport", slutter kommentaren fra hospitalet.