Stadig lange ventetider til vaccinebooking: 'Det virker tilfældigt og uprofessionelt'

Stadig lange ventetider til vaccinebooking: 'Det virker tilfældigt og uprofessionelt'
Jette Juul Nielsen: – Sidste uge fik jeg at vide, at jeg skulle prøve igen mandag. I går (mandag, red.) får jeg at vide, at jeg skal ringe igen i næste uge. Det er dybt frustrerende at blive ved med at få den besked. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 23. FEB 2021 • 16:48
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
23. FEB 2021 • 16:48

VACCINER

Ring igen i næste uge. Det var beskeden, Jette Juul Nielsen i går fik, da hun forsøgte at booke en coronavaccine til sin mand.

Samme besked fik hun i sidste uge, da hun første gang forsøgte at booke en vaccinetid til sin mand.

– Sidste uge fik jeg at vide, at jeg skulle prøve igen mandag. I går (mandag, red.) får jeg at vide, at jeg skal ringe igen i næste uge. Det er dybt frustrerende at blive ved med at få den besked, fortæller Jette Juul Nielsen, der, trods anbefalingerne om først at ringe næste uge, ringede igen i dag. Nu kom hun endelig igennem og fik bestilt tid til en coronavaccine.

– Jeg fik først samme besked: ingen ledige tider, prøv senere. Men da jeg nævnte, at det altså var på Bornholm, at der skulle bestilles en tid, så var der pludselig ledige tider. Nu har min mand en vaccinetid i næste uge, og nummer to vaccine er også bestilt. Det hele virker tilfældigt og ærlig talt uprofessionelt. Jeg kunne jo godt have lagt på, da hun sagde, at der ikke var ledige tider. Jeg skulle selv nævne, at jeg sad på Bornholm, fortæller Jette Juul Nielsen.

Måske mere info på vej

På Region Hovedstadens hjemmeside bliver der hver dag opdateret antal ledige vaccinetider i hele regionen. Det er dog ikke muligt at se hvor i landet, de ledige tider er. Der skal man ind på vaccine.dk for at tjekke, om der er ledige tider i ens kommune. Eller ringe til bookingtelefonen, hvor der er advaret om lang ventetid.

Pressechef hos Region Hovedstaden, Annette Precht-Sparre, oplyser, at der i fredags blev sendt 42.000 invitationer ud til borgere i Region Hovedstaden.

– Det giver selvsagt drøn på. Vi kan ikke oplyse specifikt hvor mange vacciner, Bornholm får. Det skal man se på vaccine.dk, fortæller Annette Precht-Sparre.

Hun forstår godt frustrationen hos borgerne og fortæller, at der har været henvendelser omkring et bornholmsk nummer, som borgere kan henvende sig til, når de skal booke en vaccine.

– Jeg forstår godt irritationen over at sidde i kø til bookingtelefonen. Der bliver måske arbejdet på noget info og et nummer til borgere, der sidder på Bornholm og skal have booket en tid, siger hun.

Burde blive ringet op

Jette Juul Nielsens datter, der bor i Skotland, har allerede fået første stik med en coronavaccine.

– Hun fik en besked med en indkaldelse til vaccinen med en specifik dato. Så kan man jo ringe og få en anden tid, hvis den ikke passer, men det er jo sådan, at vi skal gøre det i Danmark, siger Jette Juul Nielsen.

Og det er Ældre Sagen, som Bornholms Tidende snakkede med i sidste uge, enige i.

Hos Ældre Sagen har man især den seneste uge oplevet, at mange har ringet ind om problemer med at booke en coronavaccine.

– Desperationen og frustrationen har været helt enorm. Vores telefoner er simpelthen blevet bestormet af ældre borgere, som fortæller os, at de ikke kan komme igennem og få en tid til coronavaccinen, siger Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen.

Han kan på baggrund af de henvendelser fortælle, at fremgangsmåden for at booke tid skaber problemer hos mange af de ældre borgere, der skal have booket vaccinetid. De får at vide, at der ingen ledige tider er, eller at det eneste sted, de kan få en tid, ligger langt væk.

– I stedet for at Aase Petersen på 89 skal sidde og hænge ved telefonen en hel uge uden at komme igennem, så burde det være myndighederne, der ringer op til Aase og siger: "Hej Aase. Nu skal du høre. Vi har en vaccinationstid til dig på mandag klokken 10. Kan du det? Og kan du finde ud af komme derhen, eller skal vi hjælpe dig med transport?", fortæller Michael Teit Nielsen.

Det er dog Ældre Sagens opfattelse, at problemet og dens årsag er ved at gå op for nogle af regionerne, der er begyndt at gå over til en løsning, som Ældre Sagen foreslår.

Mere brugervenlig

Det er det blandt andet hos Bornholms Regionskommune. Sundhedschef Karina Nørby har fået henvendelser fra borgere, der efterspørger en mere brugervenlig måde at bestille sin coronavaccine på. Nu har sundhedschefen sendt henvendelserne videre til det lokale vaccinecenter.

– Det er en problemstilling, som vi skal kigge på, og som jeg ved, at andre kommuner også har fokus på. Jeg har derfor videresendt forslaget om en lokal bookingtelefon til vores eget vaccine- og testcenter. Jeg forstår frustrationen over, at det ikke fungerer optimalt, når man skal booke en vaccinetid. Det må være frustrerende at få en invitation til en coronavaccine og så sidde i kø i flere timer over flere dage, fortæller hun.

Fra regionskommunens side har de forsøgt at imødekomme problemerne med vaccinebookingen ved at sætte flere seniorrådgivere ind og ved at oprette et nummer på Borgerservice, hvor borgere kan ringe til for at få hjælp til bookingen.

– Men det er svært at gøre noget, hvis der ikke er nogen vacciner at booke tid til. Det er de nationale myndigheder, der sender invitationerne ud. Det er min mening, at det godt kunne gøres mere borgervenligt, fortæller Karina Nørby.

Hun bakker nu op om et lokalt nummer, men understreger, at det ikke er regionskommunen, der har overblikket over, hvornår og hvor mange vacciner, der kommer til Bornholm.

– Det, vi kan gøre, er at sætte fokus på problemerne med vaccineprogrammet. Jeg kan godt sætte mig ind i borgernes position og forstår, at det kan være utilfredsstillende at bruge flere timer på at booke en tid. Det vil vi selvfølgelig forsøge at sætte lys på nu, afslutter Karina Nørby.

 


Ledige vaccinetider oplyst på Region Hovedstadens hjemmeside

Ledige tider i hele regionen – opdateret tirsdag den 23. februar

Målgruppe 4

Torsdag den 25. februar: ca. 15 ledige tider.

Fredag den 26. februar: ca. 20 ledige tider.

Målgruppe 2, 3 (85 til ca. 93 år), 5 og 6

Mandag den 1. marts ca. 50 ledige tider

Målgruppe 3 (fra ca. 93 år)

Ingen ledige tider.

Kilde: regionh.dk