Spidskandidat for Veganerpartiet: '300.000 grise på Bornholm er alt for mange'

Spidskandidat for Veganerpartiet: '300.000 grise på Bornholm er alt for mange'
Spidskandidat for Veganerpartiet, LIna Skovbjerg, er geolog og ansat i regionskommunens Natur & Miljø i Tejn med jordforurening som arbejdsområde. Pressefoto
| ABONNENT | 30. MAR 2021 • 08:46
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
30. MAR 2021 • 08:46

POLITIK

Dansk landbrug – bornholmsk landbrug – skal lægge produktionen om til gavn for naturen.

Det mener Lina Skovbjerg, lokal spidskandidat for Veganerpartiet ved kommunalvalget i november 2021. Hun er indtil videre den eneste kandidat på Veganerpartiets bornholmske opstillingsliste.

Det handler om at beskytte naturen og miljøet.

– Jeg er veganer, og jeg ved og har læst meget om, hvordan animalske produkter går ud over vores sundhed. Jeg bliver ked af det hver gang, vi får indlagt nogen, vi kunne have undgået at få indlagt, fordi vi spiser så meget animalsk. At vi omlægger dansk landbrug til mere plantebaseret landbrug vil have mange gode konsekvenser for vores samfund, og det vil komme til at spare os for nogle penge. Vi skal selvfølgelig finde andre måder at tjene penge på, men lige nu er der meget landbrugsstøtte. Den skal vi selvfølgelig fortsætte med at have. Der er nogle ting, der skal lægges om, så vi ikke mister penge ved at lægge om, men vi kommer til at spare penge på sundhedsvæsnet, mener Lina Skovbjerg.

Svinefabrikker

Der er alt for mange grise, alt for mange og alt for store svinefabrikker på Bornholm, mener hun.

– Vi har jo 300.000 grise på Bornholm, og det er alt for mange. Det er ærgerligt, at landzone er blevet et sted, hvor man ikke har lyst til at flytte hen. Der er mange, der ikke har lyst til at bo ude på landet. Man søger, men fínder ud af, at der ligger et lækkert hus, men der ligger også en svinefarm ikke ret langt væk. Så vælger folk at flytte ind til byerne, fordi de ikke kan holde ud at bo på landet. Jeg synes, den flugt fra landszonen er ærgerlig. En gang var det sådan, at det lugtede af gylle en gang imellem. Men svinefabrikkerne bliver større og større, og der kommer flere og flere grise. Danish Crown presser også på for, at der skal være flere grise, ellers lukker man slagteriet. Der sker bare sådan nogle uheldige ting, der har konsekvenser for hele vores samfund. Det vil jeg gerne være med til ændre, siger Lina Skovbjerg.

Det er første gang, hun stiller op til et kommunalvalg. At det netop blev Veganerpartiet, hun valgte som sit parti, er på grund af dyrene, og hun har været med i partiet fra begyndelsen.

– Vi udnytter de dyr alt for meget, det har alt for store konsekvenser. Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt. Så det var den egentlige drivkraft. Det er meget vigtigt for mig, siger Lina Skovbjerg.

Social retfærdighed betyder også meget for Lina Skovbjerg.

– At folk bliver behandlet ordentligt, at de, der har lavtlønnede jobs, bliver løftet. Jeg har også en social profil. Jeg går enormt meget op i retfærdighed, det har jeg altid gjort, så det er også fedt, hvis jeg kunne komme ind og kæmpe med for det, siger Lina Skovbjerg.

Forventningerne

Indtil videre er der kun ti medlemmer af Veganerpartiets afdeling på Bornholm.

– Jeg vil i hvert fald gerne ud og møde folk på gaden, når det nu bliver lidt varmere i vejret, hvorfor det er vigtigt med Veganerpartiet, om hvordan vi kan gøre en forskel og hvad det er, jeg kæmper for. Så vil jeg også blive mere og mere aktiv på de sociale medier, siger Lina Skovgaard.

Veganerpartiet (G) har indgået et valgteknisk forbund med Socialistisk Folkparti (F), Enhedslisten (Ø) og Alternativet (Å) til kommunalvalget.

Hvilke forventninger har du til at blive valgt ind?

– Jeg håber, at nogle af dem, Veganerpartiet er i valgforbund med, kommer ind. Selvfølgelig håber jeg også, at jeg selv kommer ind. Jeg er ikke sikker på, jeg får 1.000 stemmer med det parti, jeg stiller op for, for der er helt generelt en modstand mod forandring. Folk kan godt lide bacon, og der går noget tid, før de finder ud af, at man kan få alt muligt andet lækkert, og det faktisk er bedre for os ikke at spise det. Så jeg regner med, at der kommer til at være en del modstand. siger Lina Skovgaard.

Ikke superrealistisk

– Jeg tænker, at det vil være helt vildt, hvis jeg kommer ind – og det håber jeg virkelig, jeg gør – jeg tænker ikke, at det er superrealistisk, men det er dét, jeg kæmper for. Jeg er glad for at være i valgforbund med de øvrige partier, der også kæmper for den grønne sag og for social retfærdighed. Så ved jeg, at dem, der stemmer på mig, deres stemmer bliver givet videre til nogen, der vil det samme, hvis jeg ikke bliver valgt ind. Vi vil samarbejde, også efter et valg, understreger Veganerpartiets lokale spidskandidat.

44-årige Lina Skovbjerg er uddannet geolog og ansat i regionskommunens Natur & Miljø i Tejn som geolog med jordforurening som arbejdsområde. Hun er vokset op i Vestjylland, har i flere år boet i København og flyttede i 2018 til Rønne, hvor hun bor med sin datter Nina.

Det var den bornholmske natur og et ønske om at bosætte sig i et lille samfund, hvor man er tættere på hinanden og naturen, der fik hende til at flytte til Bornholm.


Dybfølte ønsker

"Mit dybfølte ønske om, at vi behandler hinanden og vores omgivelser med respekt gør, at jeg har valgt at gå ind i politik. Den politiske kamp for de undertrykte ligger i mit blod. Min bedstefar kæmpede således som socialdemokratisk byrådsmedlem for arbejderklassen i sin kommune. Jeg vil i samme ånd være en stemme for de af vores medborgere, som er udfordret af livet og samfundet, og som har svært ved at komme til orde. Jeg vil kæmpe for bedre vilkår for dem på vores ø, som slet ingen stemme har, nemlig landbrugsdyrene og naturen. Jeg vil ligeledes kæmpe for friheden til at bo på landet uden, at man risikerer at blive syg af forureningen og den ulidelige stank fra industrilandbrugene. Dette ønsker jeg at gøre gennem grøn omstilling, som kan blive et nyt erhvervseventyr for Bornholm, og som kan gøre, at øen for alvor kan leve op til Bright Green Island visionen."

Lina Skovbjerg, spidskandidat for Veganerpartiet, Bornholm