Sommerhusejer hiver kommunen i retten

Sommerhusejer hiver kommunen i retten
Ejerne af dette sommerhus i Boderne har af kommunen fået besked på at lovliggøre huset inden efteråret 2022. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | BODERNE | ABONNENT | 25. JAN 2022 • 13:00
NYHED | BODERNE | ABONNENT
25. JAN 2022 • 13:00

Det startede med en ulovlig byggetilladelse. Nu skal størrelsen på erstatningen afgøres. Byggesag i Boderne nærmer sig en afgørelse efter otte år i klagesystemet.


Ejerne af et sommerhus i Boderne er af kommunen blevet bedt om at reducere deres sommerhus, alternativt rive det ned, så det opfylder landzonebestemmelserne. Dette skal være sket inden efteråret 2022.

Det oplyser Jacob Sten Jensen, leder af BYG i Bornholms Regionskommune.

Kommunen er erstatningspligtig i sagen, og ejerne af sommerhuset har nu hevet kommunen i retten for at få afgjort erstatningens størrelse.

Sommerhuset er beliggende i yderste række mod stranden i et mindre sommerhusområde cirka 20 kilometer sydøst for Rønne.

Sagen tog sin begyndelse, da en kommunal byggesagsbehandler i midten af 10'erne gav ejerne af sommerhuset tilladelse til at foretage en større udbygning. Det viste sig efterfølgende, at tilladelsen var ulovlig.

Ifølge de gamle deklarationer måtte beboere i området bygge op til 70 kvadratmeter hus og 20 kvadratmeter anneks.

Den konkrete udbygning overskred disse mål og derfor indbragte grundejerforeningen i området sagen for kommunen, statsamtet og til sidst for planklagenævnet, hvor de fik medhold i 2019.

Ifølge klagenævnet skal sommerhuset lovliggøres, det vil sige rives delvist ned eller ombygges.

Ejer skal begrænse tabet

Der er ifølge kendelsen tale om et særligt naturbeskyttet område, hvor der i udgangspunktet slet ikke må bygges.

Derfor vil kommunen fremover anvende en meget restriktiv byggesagspraksis i hele området. Husene tættest på havet må udvide med otte kvadratmeter, hvis der er tale om køkken og toilet, og kun én gang i husets levetid.

Større huse må udvide med fire kvadratmeter.

Den igangværende retssag drejer sig om at fastsætte erstatningens størrelse, afhængigt af om huset reelt kan reduceres, eller om det helt skal nedrives.

Ejer har i den forbindelse en forpligtelse til at tabsbegrænse, oplyser Jacob Sten Jensen fra BYG.

Ejerne af sommerhuset håber at sagen ikke trækker yderligere ud.

– Det er nu otte år siden vi fik den oprindelige byggetilladelse, så vi håber på en hurtig afgørelse, siger Jørgen Brink Hansen, der bor ovre.