Socialdemokrat i afskedssalut: 'Du er flabet'

Socialdemokrat i afskedssalut: 'Du er flabet'
Erik Lund Hansen (S) mener, at DF's René Danielsson var flabet. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | POLITIK | ABONNENT | 25. NOV 2021 • 19:43
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | POLITIK | ABONNENT
25. NOV 2021 • 19:43

Et DF-forslag om at undersøge mulighederne for at tiltrække europæisk arbejdskraft til velfærdsområderne udløste en del diskussioner i kommunalbestyrelsen. Blandt andet blev René Danielsson kaldt "flabet" af Socialdemokratiets Erik Lund Hansen, der snart udtræder af kommunalbestyrelsen.


Bornholms Regionskommune mangler hænder til at kunne opretholde et fornuftigt serviceniveau, eksempelvis i ældreplejen. Men hvor skal hænderne komme fra? Det spørgsmål var oppe at vende i aftenens kommunalbestyrelsesmøde, hvor DF havde stillet et forslag om at undersøge mulighederne for at øge rekrutteringen fra EU-lande med høj arbejdsløshed.

"I Dansk Folkeparti ser vi ikke flygtninge som en del af løsningen, men anerkender behovet for hænder udefra. Derfor tror vi på at en øget rekruttering fra EU-lande med høj arbejdsløshed ville kunne afhjælpe problemet en smule", havde DF skrevet i forslaget.

Helt konkret ser DF lande som Grækenland, Spanien, Italien, Sverige og Kroatien som gode muligheder, "da de rent kulturelt er mere kompatible end ikke-vestlig indvandrere", konstaterede DF i forslaget.

Mødt med skepsis

Forslaget blev dog ikke velmødt af alle partier.

– Der er gode intentioner i forslaget, men jeg synes, det skal hedde "udenlandsk arbejdskraft" i stedet for europæisk arbejdskraft, for der er ingen grund til at begrænse, hvor i udlandet de skal komme fra, for vi har brug for hænder. Om man kommer fra Europa eller udenfor, så har man stadig brug for et sprogkursus, så jeg synes ikke, vi skal ikke ekskludere nogen, fordi de ikke er fra EU-lande, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard fra Kristendemokraterne.

Leif Olsen fra SF pegede på, at det ville være ærgerligt at sige nej tak til arbejdskraft fra Norge eller England, fordi de lande ikke er en del af EU, ligesom han også ser det uhensigtsmæssigt, at personer fra andre potentielle lande ikke kan komme til Bornholm og hjælpe med at tage sig af øens ældre borgere.

At begrænse sig til arbejdskraft fra EU faldt heller ikke i god jord hos Bornholmerlisten eller Enhedslisten.

– Vi synes ikke, der skal være begrænsninger, fordi vi har brug for alle, der kan komme og arbejde her, sagde Niclas Fick (Ø).

Venstre ser gerne, at man ikke kun fokuserer på at hente udenlandsk arbejdskraft til serviceområdet i regionskommunen, men at der bliver fokuseret på at skaffe medarbejdere til alle brancher på hele øen, fortalte Brian Kofoed (V), mens Socialdemokratiet gerne ser, at man først fokuserer på at opkvalificere de ledige, som allerede nu er på øen, fortalte Kirsten Wendell (S).

René Danielsson (DF) glæder sig til det nye år, hvor udvalgene består af nye medlemmer. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Meget flabet sagt

René Danielsson fra DF argumenterede for, at det ville være bedst at gå efter udenlandsk arbejdskraft fra EU og EØS-lande som Norge, England og Schweiz, fordi så undgår man at komme i karambolage med beløbsgrænsen, som er meget høj for personer uden for Europa.

Beløbsgrænsen er ifølge René Danielsson på 445.000 kroner om året, og så høje lønninger kan man slet ikke tilbyde personer i eksempelvis ældreplejen.

– Der er ikke positiv særbehandling i det her. Det handler om at få borgere hertil indenfor de eksisterende grænser, sagde René Danielsson, som kunne notere sig, at forslaget endte med at blive sendt til behandling i Job-, Udviklings og Fritidsudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget, hvilket han var godt tilfreds med.

DF ville nemlig gerne have behandlet forslaget i udvalgene først, og når udvalgene mødes efter nytår, så består de af nye medlemmer, "hvilket nok er meget godt", kunne René Danielsson konstatere, hvilket slet ikke faldt i god jord hos Socialdemokraten Erik Lund Hansen, som snart udtræder af kommunalbestyrelsen.


Jeg synes, det er flabet. Meget flabet, at du siger, at til næste år så bliver det hele bare meget bedre. Så kan jeg godt blive lidt hidsig

Erik Lund Hansen, KB-medlem, Socialdemokratiet

– Jeg synes, det er flabet. Meget flabet, at du siger, at til næste år så bliver det hele bare meget bedre. Så kan jeg godt blive lidt hidsig, sagde Erik Lund Hansen, som dog gerne gik ind for at lade sagen blive behandlet i udvalgene.

– Lad os bare spilde lidt tid med det, sagde han med henvisning til, at han mener, der allerede foregår et stort stykke arbejde i regionskommunen med at forsøge at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, og derfor er der ikke noget nyt i DF-forslaget.