Snart falder pengene, men byggeriet begynder først i 2024

Snart falder pengene, men byggeriet begynder først i 2024
Aarsballe medborgerhus skal forbedres som samlingssted i 4-Kløver-Klyngen. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | 4-KLØVER-KLYNGEN | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | 4-KLØVER-KLYNGEN | ABONNENT
13. MAR 2023 • 05:30

Kommunalbestyrelsen er på vej til at frigive midler til 4-Kløver-Klyngens projekt.

Klemensker, Nyker, Aarsballe og Rø har siden 2017 været i gang med samarbejdet under navnet 4-Kløver-Klyngen. Men det når at blive 2024, inden samarbejdet manifesterer sig fysisk med nye byggerier i projektet "Vi mødes i det grønne".

Økonomi- og klimaudvalget i kommunen har godkendt et områdefornyelsesprogram i klyngen og anbefaler også anlægsbevillinger til projektet. Det betyder, at man nu kun mangler kommunalbestyrelsens endelige godkendelse senere i marts, inden man kan komme videre med projektet.

Det er områdets fire borgerforeninger, der sammen med en række borgere har været primus motor i projektet, som blandt andet er kommet i stand på bagkant af butiks- og skolelukninger i området. Den overordnede vision er at styrke fællesskabet og sammenholdet i klyngen. Det skal i første omgang ske ved at videreudvikle forbindelser og rekreative muligheder byerne imellem og skabe rum for uformelle møder.

Samlingssteder

Projektets hovedelementer er, at klyngens fire byer skal forbindes med eksisterende stiforløb, og at der skal skabes mødesteder.

Det er målet at etablere fem samlingssteder i naturen langs projektets rute. Man vil desuden skabe forbedrede rammer ved eksisterende udvalgte samlingssteder i byerne. Det drejer sig om medborgerhusene i Rø og Aarsballe samt i Morten Svendsens Have i Nyker.

Her er et planlagt samlingssted i Klemensker gledet ud af planen. Det var meningen, at det skulle ligge ved byens gamle skole (ungdomsskolen). Det bemærkes i sagsfremstillingen, at flere af de gamle skolebygninger er i forfald, "og omkostninger til optimering af området kan ikke rummes i nuværende områdefornyelsesprojekt".

Kommunen er bygherre

Projektet understøtter kommunens strategiske fokus på natur, kultur og friluftsliv, og kommunen har derfor besluttet at afsætte 1,8 millioner kroner til "Vi mødes i de grønne". Det har udløst 2,7 millioner kroner fra en statspulje til områdefornyelse.

Da der er bevilget penge fra staten og kommunen, er det en forudsætning, at kommunen er bygherre på det samlede projekt, hvor man har knap ni millioner kroner til rådighed.

Det fremgår af budgettet, at man regner med at bruge 2,6 millioner kroner til bynære naturstøttepunkter, 2,85 millioner kroner til samlingssteder i naturen og 550.000 kroner til info, skilte og vejvisersystem.

Kommunen lægger op til et tæt samarbejde med 4-Kløver-Klyngen, og at der skal udarbejdes en aftale, som definerer roller og ansvar for de involverede parter. Det handler blandt andet om den efterfølgende drift af de nye samlingssteder. Det fremgår, at klyngen tidligere har tilbudt at tage sig af denne del.

Slutter i 2025

I løbet af 2023 skal ansvarsfordeling, placering af samlingssteder, funktionalitet og udformning besluttes med tæt inddragelse af 4-Kløver-Klyngen og de to store bidragydere, Realdania og Lokale- og Anlægsfonden.

Etablering af de større fysiske anlæg forventes at blive gennemført i 2024 og 2025.

Perioden for områdefornyelsesprojektet løber frem til udgangen af 2025.


Sådan finansieres "Vi mødes i det grønne"


Realdania 2.500.000 kroner.

Lokale- og Anlægsfonden 2.000.000 kroner.

Sparekassen Bornholms Fond 250.000 kroner.

Bornholms Brandforsikring 75.000 kroner.

Bornholms Andelsmejeri 25.000 kroner.

Bornholms Regionskommune 1.800.000 kroner.

Statens pulje til landsbyfornyelse 2.700.000 kroner.

Herfra skal trækkes fondsmoms på næsten en halv million kroner, hvilket betyder, at der er 8.851.250 kroner til projektet.