Selskabet bag projektet: Lynetteholm vil påvirke gennemstrømningen til Østersøen

Selskabet bag projektet: Lynetteholm vil påvirke gennemstrømningen til Østersøen
Etableringen af Lynetteholm i Københavns Havn vil få betydning for vandgennemstrømningen i Øresund og dermed også for transporten af salt til Østersøen. Der er dog uenighed om, hvor stor betydningen vil være. Arkivfoto: Berit Hvassum
MILJØ | ØSTERSØEN | ABONNENT | 23. JUL 2021 • 11:55
Henrik Nielsen
Journalist
MILJØ | ØSTERSØEN | ABONNENT
23. JUL 2021 • 11:55

Da et flertal i Folketinget i juni stemte ja til anlægsprojektet Lynetteholm i Københavns Havn, var det i første omgang udviklings- og driftsselskabet By & Havn, der fik tilladelse til at anlægge en ny halvø i Københavns Havn mellem Nordhavn og Refshaleøen.

På sin hjemmeside fortæller By & Havn, at man siden 2018 har arbejdet med at kvalificere og miljøvurdere projektet. Det gælder blandt andet gennemstrømningen i Øresund og salttransport til Østersøen. I Østersøen tilstrømmer der ferskvand fra de omkringliggende landes floder, og tilførslen med saltvand fra Øresund har derfor betydning for saltbalancen samt dyre- og plantelivet i Østersøen.

Ifølge By & Havn medfører Lynetteholms etablering i Kongedybet en lille påvirkning af gennemstrømningen i Øresund og dermed også af transporten af salt til Østersøen.

"Det er beregnet, at vandgennemstrømningen af Øresund blokeres med 0,23-0,25 procent, og for transporten af salt til Østersøen er blokeringen 0,21-0,23 procent. Det er ligeledes beregnet, at effekterne af vandgennemstrømningen vil være udlignet efter cirka 10 år og salttransporten efter 13 år på grund af den klimarelaterede havvandstigning på cirka to centimeter," skriver By & Havn.

Fatale konsekvenser

By & Havns egen konklusion er, at effekten af Lynetteholm er lille set i forhold til de klimarelaterede havvandsstigninger, som indtræder i de kommende år. Uddybning af sejlrenden Svælget syd for Middelgrunden vil desuden have en lille kompenserende effekt for den reducerede gennemstrømning som følge af Lynetteholm.

I maj talte TV2/Lorry med to eksperter, som advarede mod projektet.

– Den måde, hvorpå man har udformet byggeriet, gør, at jeg er sikker på, det vil få fatale konsekvenser for miljøforholdene i Østersøen, sagde oceanograf Morten Holtegaard Nielsen, der driver virksomheden Marine Science and Consulting.

Pensioneret civilingeniør Jacob Steen Møller var i sin tid leder af alle de marine miljøundersøgelser for både Storebæltsbroen og Øresundsbroen. Dengang besluttede man, at broforbindelserne ikke måtte påvirke gennemstrømningen til Østersøen.

– De skulle være så neutrale som muligt. Med Lynetteholm har man anlagt det synspunkt, at blokeringen er så lille, at den ingen betydning har, og oveni det at klimaforandringer vil modvirke den effekt, som Lynetteholm har. Det er en helt anden miljøstrategi, end man havde på de to store projekter, sagde han til TV2/Lorry.

Jacob Steen Møller skrev til transportminister Benny Engelbrecht (S) og By & Havn med sin bekymring for den i hans øjne ret radikale ændring af miljøstrategi.

FÅ ABONNEMENT