Særlig isbryder manglede søkort – lagde turen ind omkring Hasle

Særlig isbryder manglede søkort – lagde turen ind omkring Hasle
Liam i Hasle med en aftagelig isbrydende stævn. Foto: Mikael Vang
NYHED | ABONNENT | 7. FEB 2024 • 12:17
NYHED | ABONNENT
7. FEB 2024 • 12:17

Der findes angiveligt kun én som isbryderen Liam, der tirsdag lagde til i Hasle Havn på sin vej mod Riga-bugten.

"Hvis I har lyst til at se en norsk isbryder, der er lidt ud over det sædvanlige, er der chance for at se den i Hasle netop nu. Der findes kun den ene i verden af denne type".

Sådan skrev Anders Funch Nielsen fra Sydhavnens Motorværksted ApS/Øens Marinecenter tirsdag aften til Tidende med henvisning til fartøjet Liam, som ses på billedet til denne artikel.

Videre forklarede han, at isbryderen havde lagt vejen inden om Bornholm, da mandskabet manglede søkort over Riga-bugten, hvor den var på vej hen for at bryde is.

Men:

– Opgaven med manglende søkort kunne vi heldigvis hjælpe med i Øens Marinecenter – så nu kan de trygt sejle videre, fortæller Anders Funch Nielsen.

En isbryder ligner Liam ikke just, og den er da også specialdesignet til at gå ind de små steder langs en kyst eller i en fjord, hvor de store isbrydere ikke kan gå ind, oplyser han.

– Der er kun den ene i verden, og den bryder isen på en ganske særlig måde. Lidt som en fejebakke kører den ind under isen, og så er der et stempel, der knækker isen, næsten som hvis man for eksempel brækker et bræt over knæet, siger han til Tidende.

– Den er bygget til små, trange steder, hvor de store isbrydere ikke kan komme ind.

I aktion

Aktuelt er den altså på vej til et job i Riga-bugten og havde fået downloadet nye elektroniske søkort i systemet, men da Liam kom ned forbi Trelleborg, viste det sig, at det var nogle forkerte søkort, der var monteret, så da skibet nærmede sig Bornholm, slap søkortet op.

Men det har I så kunnet hjælpe besætningen med?

– Ja, netop, siger Anders Funch Nielsen.

– Og det er da meget sjovt, at den er sejlet ind til Bornholm. Jeg tvivler på, vi nogensinde oplever sådan en igen her.

På bifrosttug.ee kan man endvidere læse, at Bifrost Tug har udviklet og designet en innovativ aftagelig isbrydende stævn, som kan fastgøres til mindre slæbebåde.

På "Dåfjorden slipp as" på Facebook kan man se isbryderen i aktion.


Liam i Hasle med en aftagelig isbrydende stævn. Foto: Mikael Vang

 


Liam i Hasle med en aftagelig isbrydende stævn. Foto: Mikael Vang

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT