Sådan holder du øje med, hvornår du kan få tid til vaccination

Sådan holder du øje med, hvornår du kan få tid til vaccination
Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 1. MAR 2021 • 10:11
| ABONNENT
1. MAR 2021 • 10:11

CORONA

På sundhedsmyndighedernes prioriteret liste over danskere, der skal vaccineret, står folk over 85 år i egen bolig som nummer tre. Siden den 8. februar har de haft mulighed for at booke en tid til covid-19-vaccinen. Eller i hvert fald forsøge.

For som flere medier har berettet de seneste par uger – herunder Bornholms Tidende – har de omkring 110.000 borgere, som er i målgruppe 3, haft stort besvær med at få tider til coronavaccinen.

Èn af dem er 85-årige Ole Munk. Han har med sin kones hjælp i knapt tre uger ringet og logget på mindst to gange om dagen for at få en tid.

– Vi har ikke kunnet komme igennem, selvom vi har forsøgt at bestille tid masser ad gange, siger den pensionerede campingvognsforhandler.

– Jeg har forsøgt så sent som i dag (fredag, red.), og der er stadig ingen tid.

Vaccinemangel

Ole Munk var under indtryk af, at han slet ingen tider kunne få i marts og april. At alle vaccinetider de næste to måneder altså var bookede helt op.

Det er dog ikke korrekt.

Som Sundhedsstyrelsen har oplyst til Bornholms Tidende, og som den udsendte fra Bornholms Tidende har videreformidlet til Ole Munk, så skyldes manglen på vaccinetider en mangel på vacciner.

De medicinalvirksomheder, som indtil videre producerer og distribuerer, er kæmpestore internationale spillere. De sælger deres coronavacciner til hele verden, og forskellige forhold har den seneste tid gjort, at de producerer og/eller distribuerer mindre end planlagt – dog primært fordi de er ved at opgradere deres vaccinefabrikker. For Danmark betyder det, at vi ikke kan få leveret særligt mange doser af cornavaccinen ad gangen.

Udskød levering og sænkede leverancen

Borgerer i gruppe 3 får hovedsagligt vaccinen fra producenten Moderna. I en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut fra 11. februar, oplyses det, at Modernas levering af vacciner til Danmark i uge syv blev rykket til uge otte, og at leverancen desuden vil blive på 24.000 doser i stedet for 48.000.

Da de danske regioner, ikke ønsker – for at bruge et gammelt ordsprog – at sælge skindet før bjørnen er skudt, så åbner de kun op for vaccinetider til det antal coronavacciner, som er til rådighed for den pågældende målgruppe, indtil lager haves.

Det vil sige, i det øjeblik Region Hovedstaden får at vide, at nu er X antal vacciner på vej til regionen fra Moderna, og at de vil blive leveret på en bestemt ugedag, så går Region Hovedstaden ind og åbner op for et tilsvarende antal vaccinetider. Når alle tiderne er booked, lukker regionen for bookingerne igen.

 

 

Sådan kan du holde øje

Så grunden til, at Ole Munk og andre i gruppe 3, har svært ved at får en vaccinetid, skyldes ganske enkelt, at tiderne bliver revet væk.

Vil du øge dine muligheder for at få en tid, skal du gå ind på:

www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/sider/vaccination-mod-covid-19.aspx

Hermed kommer du ind på en side, hvor Region Hovedstaden hurtigst muligt oplyser, hvornår de forskellige målgrupper har ledige tider. Det ser du, hvis du scroller ned og trykker på nummer to fane ”Ledige vaccinationstider i Region Hovedstaden”.