Så du støtteannoncen fra Ekkodalshuset? 'Vi taber en bornholmsk diamant'

Så du støtteannoncen fra Ekkodalshuset? 'Vi taber en bornholmsk diamant'
På bagsiden af lørdagsavisen indrykkede Christian Froberg Dahl en annonce til støtte for Bornholms Tidende som reaktion på bladhusets sparerunde. I annoncen sætter han spørgsmålstegn ved tilstedeværelsen af lige markedsvilkår på det bornholmske mediemarked. Foto: Berit Hvassum
MEDIER | BORNHOLM | ABONNENT | 3. OKT 2021 • 21:00
MEDIER | BORNHOLM | ABONNENT
3. OKT 2021 • 21:00

Christian Froberg, der driver Ekkodalshuset, er bekymret for at miste Bornholms Tidende. Han opfordrer nu lokalsamfundet til at bakke op om avisens kamp for at komme ud af den økonomiske krise.

– Hvad sker der for vores landsdels avis? Sørgeligt nyt tikker ind i disse dage om avisens fremtid.

Sådan starter en helsidesannonce på bagsiden af lørdagens udgave af Bornholms Tidende.

En annonce tegnet af Christian Froberg Dahl, der driver Ekkodalshuset.

Hvis man har en god kritisk sans, kunne man få den tanke, at det er en annonce, der er givet gratis eller billigt væk af Tidende selv. Men sådan forholder det sig naturligvis ikke.

Christian Froberg Dahl har selv udtænkt og betalt annoncen. For han er bekymret, fortæller han, da redaktionen kontakter ham lørdag formiddag.

– Jeg har tegnet annoncen for at varsle, at vi er ved at tabe noget meget værdifuldt. Vi er ved at smide en diamant i havet, ligesom vi gjorde med den bornholmske jernbane. Bornholmere kan stadig få tårer i øjnene, når man snakker om dengang, vi mistede jernbanen. Men var der nogen, der kæmpede for den dengang? Man lægger først mærke til, hvad man har mistet, når det er sket, og lige nu er vi altså ved at miste Bornholms Tidende, siger han.

Journalistisk arbejde koster

Christian Froberg Dahl kalder det selv et opråb til alle bornholmere og især det lokale erhvervsliv.

De skal støtte avisen, en virksomhed, som mange bornholmere kritiserer, men alligevel ikke vil være foruden, mener han.

– Alle elsker at hade avisen, men vi vil alle gerne omtales i den. Vi mener, vi er bedre end chefredaktøren og journalisterne. Vi elsker at finde hullerne i osten, men når vi kan finde dem, må det jo betyde, at avisen er omgivet af meget ost. Men det ser vi ikke, fordi vi har fået sådan en forventning om, at vi kan få alle informationer gratis. Men god, kritisk journalistik koster altså penge at lave, siger Christian Froberg Dahl.

Han savner at se bornholmerne bakke op om det lokale dagblad, som de gjorde det for den bornholmske restaurationsbranche under corona. Noget han som restauratør oplevede på første hånd.

– Bornholmerne må stå sammen nu og bakke op om Bornholms Tidende, ligesom de gjorde for os i restaurationsbranchen, da vi var hårdt ramt af corona. Det har jo også ramt avisen hårdt, siger han.

En adgang til historien

Ifølge Christian Froberg Dahl er det ikke kun en medievirksomhed, men også den bornholmske kulturhistorie, der er på spil.

– Bornholms Tidende favner mange ting. Først og fremmest er det adgangen til vores historie og en enorm kulturarv, vi risikerer at miste. Det er fantastisk, at avisen for eksempel stiller et arkiv med vores historie til rådighed online. Det er en kulturskat og en del af vores identitet. Så er det også den kritiske journalistik, vi risikerer at miste. Vi er omgivet af så meget støj og ikke-journalistisk indhold på internettet, som gør folk dummere. Bornholms Tidende er med til at gøre os klogere, fordi det er journalistisk arbejde, siger han.

Christian Froberg Dahl er bekymret for konkurrencesituationen med TV2 Bornholm, som også udgiver skrevne nyheder digitalt. Han mener, at det er urimelige markedsvilkår for Bornholms Tidende, fordi TV2 Bornholm er stats- og licensfinansieret.

Derudover mener han også, at avisen er værd at kæmpe for i fællesskab, fordi den er mere lokal end de øvrige medier på Bornholm.