RVV: Om få år skal 1/3 af fjernvarmen i Rønne komme fra blandt andet Danish Crown
Arkivfoto: Berit Hvassum

ENERGI | RØNNE
18. SEP 2021 • 10:21

RVV: Om få år skal 1/3 af fjernvarmen i Rønne komme fra blandt andet Danish Crown

Ni af folketingets partier blev i sidste uge enige om en ny politisk aftale, der skal gøre det nemmere og billigere at sælge overskudsvarme.

Overskudsvarmen kommer især fra supermarkeder og produktionsvirksomheders køleanlæg, og der har længe været talt om, at den tabte energi skulle kanaliseres ud i fjernvarmenettet og videre ud i husstandene. 

Hos Rønne Vand og Varme (RVV) bifalder de lovforslaget og er allerede gået i gang med at se på, hvordan det kan blive til virkelighed i Rønne, hvor byen blandt andet kan udnytte overskudsvarmen fra slagteriet og sygehuset. 

Det vurderer direktøren i RVV Erik Sten Andersen til P4 Bornholm.

Han fortæller, at ligeså snart det nye lovforslag er helt på plads, vil RVV gå i gang med at finder partnere, der kan få overskudsvarmen fra køleanlæggene over i fjernvarmenettet.

– Vi vil meget gerne gribe de her bolde, efterhånden som der bliver mulighed for det. Vi har åbnet dørene lidt rundt omkring, og vi har talt med nogle mennesker om det.

Han vurderer, at fjernvarmenettet - med lidt god vilje - allerede kan få tilført overskudsvarmen om for to-tre år. 

De sidste brikker mangler 

Klimaminister Dan Jørgensen (S) udtalte til DR i sidste uge, at den nye lovgivning om overskudsvarme skal implementeres så hurtigt som muligt, da man fra politisk hold allerede har nølet for længe med at få aftalen på plads. Men, siger ministeren: 

– Det er også klart, at det er ikke er noget, man lige gør fra den ene dag til dne anden, fordi vi bliver nødt til at have det helt rigtige reelgrundlag på plads inden, sådan at vi sikrer på, at der ikke blive foretaget investeringer i noget, som ikke er grønt på sigt.

Det var tilbage i 2019, at den første politiske aftale om udnyttelse af overskudsvarme kom i stand. Og selv med den nye politiske aftale fra sidste uge mangler der altid stadigvæk at skulle tages stilling til flere ting, før Erik Steen Andersen fra RVV kan begynde at bestille rør til overskudsvarmen i Rønne.Flere nyheder