Rune Holms opsøgende indsats forsvinder, men borgmesteren er ikke bekymret: Jeg tror ikke, at vi får færre tilflyttere

| ABONNENT | 31. AUG 2020 • 14:12
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
31. AUG 2020 • 14:12
BUDGETFORLIG

Det bornholmske erhvervsliv er bekymret over, at det opsøgende arbejde med at skaffe tilflyttere og ny arbejdskraft falder væk fra næste år. Borgmester Winni Grosbøll (S) er derimod ikke bekymret.

Bevillingen til tilflytterkonsulent Rune Holm stod til at løbe ud til årsskiftet. Venstre stod bag et forslag om at forlænge indsatsen med to år mod et år som hidtil. Da kommunalbestyrelsens partier ikke samles om det, endte bevillingen med at falde helt væk.

Stemningen er vendt, Bornholm har fået megen positiv opmærksomhed i de seks år, hvor den opsøgende indsats for at få tilflyttere har eksisteret, og Winni Grosbøll forventer, at Bornholm i dag kan sælge sig selv på en helt anden måde, end Bornholm kunne for seks år siden, siger hun.

– Der er altid noget, som vi ikke kan imødekomme, og i de sidste par dage har det fyldt en del, at vi ikke kunne imødekomme ønsket om en styrket indsats for tilflytningen. I den ideelle verden kunne vi imødekomme alt, men sådan er vores virkelighed bare ikke, siger hun.

– At vi ikke fortsætter den opsøgende indsats for at skaffe tilflyttere er et udtryk for, at man ikke kan få alle ender til at mødes.
Jeg tror, at vi på Bornholm i de senere år har formået at sætte os selv så meget på dagsordenen, at folk godt ved, at her er ret dejligt. Derfor har vi måske en opfattelse af, at vi ikke længere behøver at sætte så meget af til den opsøgende indsats for tilflyttere

Winni Grosbøll (S), borgmester

"Bedre erhvervsvilkår hjælper"

Winni Grosbøll regner med, at indsatsen for bedre forhold for erhvervslivet, der også er en del af det nye kommunebudget også vil få til følge, at der kommer flere tilflyttere.

Hvordan bliver indsatsen for at skaffe tilflytttere nu?

– Vi gør rigtig meget for erhvervsudviklingen med det her budget, og jeg tror da, at det kommer til at hjælpe godt til. Når der er et attraktivt erhvervsmiljø, kommer tilflytterne også, og det har vi jo prioriteret ret højt, siger Winni Grosbøll.

– Vi har også prioriteret arbejdet med Gourmet Bornholm, hvor tilskuddet har været faldet bort. Derfor har vi lagt et tilskud ind for at støtte op om, at erhvervslivet kan udvikle nye produkter og på den måde skabe nye job.

– Det er rigtigt, at den opsøgende tilflytterindsats med for eksempel Bornholm i Hillerød falder bort. Men jeg tror, at vi på Bornholm i de senere år har formået at sætte os selv så meget på dagsordenen, at folk godt ved, at her er ret dejligt. Derfor har vi måske en opfattelse af, at vi ikke længere behøver at sætte så meget af til den opsøgende indsats for tilflyttere.

Tilbage står kommunens del af arbejdet for tilflyttere. Det arbejde retter sig mod dem, der allerede er flyttet til. To arrangementer om året byder nye tilflyttere velkommen, og tilflytterne får også udleveret en velkomstpakke, ligesom de kan trække på kommunen for at få informationer, som de har brug for.

– Den kommunale del af indsatsen for tilflyttere er stadig at anvise, hvor tilflytterne kan få deres børn passet, og hvor de finder noget om borgerforeningerne. Hele formidlingen til tilflytterne ligger jo stadig i kommunen med halvandet årsværk. Når folk er flyttet til og har spørgsmål, vil vi stadig kunne besvare dem, siger Winni Grosbøll.

Indsatsen kan komme igen

Winni Grosbøll udelukker ikke, at den opsøgende indsats for at skaffe tilflyttere senere kan blive indført igen.

– Det vil jeg ikke udelukke. Nu har vi kørt indsatsen i seks år, og nu prøver vi så noget andet. Men man skal altid tage bestik af udviklingen, siger hun.

Hvordan vil kommunen da sikre, at den viden der nu er blevet oparbejdet af Tilflytterservice ikke forsvinder?

– Evalueringen af Tilflytterservice for to år siden pegede på, at man skulle dele viden med folk i kommunen. Det har man gjort, og den viden er blevet delt. Så jeg er ikke så bekymret for, at man ikke kan genopfinde ordningen, hvis man skulle få brug for det, siger Winni Grosbøll.

Hvor mange tilflyttere tror du, at Bornholm vil få færre næste år, fordi den opsøgende indsats for at skaffe tilflyttere nu falder væk?

– Jeg tror ikke, at der vil komme færre tilflyttere. Langt hovedparten af tilflytterne fortæller jo, at de ikke har haft kontakt med Tilflytterservice.