Praksisklinik skal lukke: Flere værktøjer tages i brug i jagt på praktiserende læger

Praksisklinik skal lukke: Flere værktøjer tages i brug i jagt på praktiserende læger
De borgere, som har været tilknyttet praksisklinikken på hospitalet, har været tilfredse med denne nødløsning. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 31. MAR 2021 • 08:27
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
31. MAR 2021 • 08:27

LÆGEMANGEL

Praksisklinikken på Bornholms Hospital skal lukke 1. maj næste år. Til den tid er der gået seks år, siden Region Hovedstaden som konsekvens af fejlslagne forsøg på at tiltrække praktiserende læger til Bornholm, åbnede egen lægeklinik på hospitalet. Det skete på forsøgsbasis, og Sundhedsministeriet gav dispensation til modellen frem til 2022.

Lukningen af praksisklinikken vil direkte komme til at påvirke de cirka 3.200 borgere, som ikke har en almindelig praktiserende læge, men er tilknyttet praksisklinikken.

Regionsrådsmedlem Carsten Scheibye (V) håber, at det denne gang vil være muligt at rekruttere læger, der har lyst til at åbne egen klinik et sted på Bornholm.

– Jeg ser allerhelst, at vi har en stærk praksissektor, så for mig har praksisklinikken været en nødløsning. Men det har også været en nødløsning, som borgerne har været tilfredse med, siger Carsten Scheibye om hospitalsklinikken, der har været drevet direkte af Region Hovedstaden.

Kapaciteter

Når man taler om lægedækning, bruges begreberne "kapaciteter" og "ydernumre". Regionerne disponerer over et antal kapaciteter til et bestemt geografisk område svarende til patientbehovet. På Bornholm findes i alt 28 kapaciteter i almen praksis.

Der kan være flere læger til at dække hver kapacitet/ydernummer, og på praksisklinikken er der lige nu tilknyttet fem læger til at dække de to kapaciteter, der hører til klinikken, oplyser regionen.

I april skal regionsrådet afgøre, hvordan praksisklinikken skal erstattes. Regionens administration har præsenteret politikerne for fem modeller, og efter de indledende politiske drøftelser tegner der sig en slagplan. Førsteprioriteten er, at de to kapaciteter kan besættes på almindelig vis efter et opslag og budrunde.

Men skulle der ikke være nogen læger, som er villige til at slå til og købe egen praksis, er Region Hovedstaden indstillet på at tilbyde lægerne mulighed for at leje sig ind på en licensklinik. En licensklinik er et forholdsvist nyt koncept, hvor regionen stiller en praksis til rådighed for den praktiserende læge.

De første licensklinikker blev åbnet på Amager og Frederiksberg i 2018 på grund af akut lægemangel.

– Fordi der er en mangel på praktiserende læger i al almindelighed, ses problemet med manglende besættelse af praksisser ikke kun langt fra Rådhuspladsen, men også i Glostrup eller de steder, regionen har åbnet licensklinikker, fortæller Carsten Scheibye, der er medlem af Udvalget for Forebyggelse og Sammenhæng, som i sidste uge tog stilling til praksisklinikken.

To søgemuligheder

Når Region Hovedstaden slår de to kapaciteter op, vil læger både kunne søge dem på almindelige, overenskomstmæssige vilkår og i form af en licensklinik. Regionen vil foretrække kandidater, der søger på almindelige vilkår.

Ved at vælge en licensklinik vil lægerne stå mere frit stillet, og det kan især være en fordel for yngre læger, der får mulighed for at etablere sig i et praksisfællesskab uden at skulle begynde med at betale etableringsomkostninger.

Regionen lægger op til, at en licensklinik kan etableres et nyt sted på Bornholms Hospital. Det skulle eventuelt være i en separat bygning, der skal sættes i stand for cirka 1,8 millioner kroner. Men står det til politikerne, kan licensklinikken lige så godt placeres et andet sted i Rønne-området.

– Derudover sagde vi, at en licensklinik ikke nødvendigvis skulle være på hospitalet. Hvis der er andre muligheder for at lægge en licensklinik et andet sted med egnede faciliteter, til gavn for borgerne, så lad os da gøre det. Vi er i udvalget enige om, at vi simpelthen må tage samtlige værktøjer op af værktøjskassen for at løse de her udfordringer, fortæller Carsten Scheibye.

Ekstra behov i Rønne

I det hele taget vil regionen prøve at fremme fleksibiliteten. Region Hovedstaden kunne vælge at slå kapaciteterne op med en geografisk binding til den by, hvor behovet for lægedækning er størst, men det har administrationen fravalgt.

For at opnå den optimale balance burde den ene af de to kapaciteter blive i Rønne, mens den anden skulle placeres et sted på det nordlige eller østlige Bornholm. Her finder man byer uden en almen praksis (Østermarie og Gudhjem) og områder, hvor antallet af patienter per læge er de højeste på Bornholm (Svaneke og Hasle). Men for ikke at stille nogen hindringer i vejen for interesserede læger, vil der ikke blive stillet geografiske krav.

Behovet for nye praktiserende læger synes størst i Rønne, hvor regionen har fået varsel om, at en af de praktiserende læger vil stoppe til sommer, og derved vil det blive nødvendigt at rekruttere endnu en læge med speciale i almen praksis. Fordelen ved at slå kapaciteterne op på vanlige vilkår, er, at der bliver bedre muligheder for, at flere læger kan gå sammen i et arbejdsfællesskab og samarbejde om en ny praksis, noterer regionens administration.

Dyrere i drift

Men hvorfor overhovedet ændre på noget, der fungerer, kan man spørge. Praksisklinikkens patienter er tilfredse, kvaliteten er sammenlignelig med andre lægepraksisser, og det tilknyttede personale oplever klinikken på hospitalet som en attraktiv arbejdsplads, fremgår det af en midtvejsevaluering fra 2019.

Der er nogle udfordringer med klinikken, påpeger regionen: De fleste af lægerne er bosiddende på Sjælland, og løn- og transportomkostningerne til speciallæger har været høje siden opstarten af klinikken. Når man sammenligner det gennemsnitlige honorar, som regionen har udbetalt per tilknyttet borger, var praksisklinikken sidste år 14 procent dyrere end de øvrige praktiserende læger på Bornholm. Desuden er det et selvstændigt problem, at man ikke har kunnet etablere uddannelsesstillinger på regionsklinikken, da det i sig selv kan styrke rekrutteringsmulighederne.

– Vi kan håbe på, at der er praktiserende læger, som finder Bornholm interessant. De skal være hjerteligt velkomne, og jeg håber, at der vil være fin efterspørgsel efter ydernumrene. Og hvis vi bliver nødt til at lave dem som licensklinikker, så lad os endelig gøre det – det bliver de praktiserende læger ikke dårligere af, siger Carsten Scheibye.

Region Hovedstaden sigter efter at få besat de to kapaciteter senest 1. august 2021.


Fem alternativer

Region Hovedstadens embedsværk har fremsat fem modeller, der kan anvendes til at tiltrække praktiserende læger til Bornholm, når praksisklinikken på Bornholms Hospital lukker 1. maj 2022.

1) Kapaciteterne slås op på almindelige, overenskomstmæssige vilkår

2) Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik på Bornholms Hospital

3) Kapaciteterne tilbydes i form af en licensklinik i det kommende sundhedshus på Østre Skole i Rønne

4) Kapaciteterne slås op med geografisk binding til den by, hvor der er størst behov for lægedækning på Bornholm

5) Der arbejdes for, at Praksisklinikken fortsætter som en regionsklinik

Politikerne har valgt at tage model 1 og 2 i brug, når de to kapaciteter, der bliver ledige, skal slås op. Førsteprioriteten er at besætte kapaciteterne med på almindelige vilkår, hvor lægerne køber egen klinik, mens en licensklinik på hospitalet eller et sted med tilsvarende udgifter er andetvalg.

I alle tilfælde overtager de nye læger patienterne, som har været knyttet til praksisklinikken.