Overgår forventningerne: Direktør troede ikke potentialet var så stort

Overgår forventningerne: Direktør troede ikke potentialet var så stort
Direktør i Rønne Havn A/S Thomas Bendtsen er positivt overrasket over resultaterne fra den nye rapport. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. JUN 2021 • 18:49
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
16. JUN 2021 • 18:49

ENERGI

En ny rapport fra konsulenthuset Rambøll, viser nu en opgørelse over beskæftigelseseffekterne fra havvindmølleparken ved Kriegers Flak. Ifølge rapporten har den økonomiske effekt været på minimum 50 millioner kroner til bornholmske virksomheder.

Rambøll vurderer også i rapporten, at man på fremtidige projekter vil generere fuldtidsbeskæftigelse på Bornholm for minimum 24 personer årligt over en periode på 18 år.

De 24 personer vil fordele sig indenfor tre kategorier. Otte personer årligt, der er direkte involveret i installationen af vindmøllerne, ni personer årligt, der er indirekte involveret i installationen grundet deres ansættelse hos underleverandører, og syv personer årligt, grundet afledte effekter i lokalsamfundet for eksempel hos den lokale bager eller på det lokale hotel.

Positivt overrasket

Direktør i Rønne Havn A/S, Thomas Bendtsen, er positiv overrasket over rapportens resultater.

– Vi havde ikke troet, at potentialet var så stort, men det har vist sig, at de bornholmske virksomheder i den grad har kunne levere det, der har været efterspurgt, siger han.

Generelt stilles der høje krav til sådanne store projekter, og det er altid en fordel, hvis man som virksomhed har erfaring med offshore. Netop fordi det er første gang Rønne Havn har fungeret som udskibningshavn, har virksomhederne ikke kunne opbygge den erfaring, hvorfor Thomas Bendtsen ikke havde de største forventninger.

– Det hårdeste skridt er altid at komme i gang. Især for de lokale virksomheder, for man ved jo ikke rigtig, hvad der forventes, før man står i det. Men det, jeg har hørt fra virksomhederne, er, at de bare har gjort, som de plejer, og fra Siemens Gamesa har man været super tilfredse med det hele. Så vi er positivt overraskede, må man sige, siger Rhomas Bendtsen.

Som en del af Offshore Center Bornholm har Rønne Havn blandt andet været med til at stå for videreføre kontakten mellem Siemens Gamesa og de lokale virksomheder.

Aldrig falde i søvn i selvtilfredshed

Ifølge Thomas Bendtsen har hele processen omkring projektet været godt for både Bornholm, de bornholmske virksomheder og i særdeleshed Rønne Havn.

– Den dygtighed, Vattenfall og Siemens Gamesa har fået gennemført projektet på, er noget, der giver genlyd. Selv under en coronakrise er de blevet færdige før tid. Det er selvfølgelig også med til at brande os som en god projektpartner, siger han.

Og det er kun godt, mener Thomas Bendtsen, der fortæller, at der allerede er flere projekter på vej. Ud fra en vurdering af, hvad man har i pipelinen, forventer Rønne Havn, at man i 2040 har været udskibningshavn for cirka 15 gw havvindmøller.

Nu vil man fra Rønne Havns side dykke yderligere ned i rapporten og bruge dens resultater effektivt til de kommende projekter.

– Vi bruger selvfølgelig rapporten til at se, hvordan vi kan blive endnu bedre til næste gang, så de bornholmske virksomheder kan få endnu flere ordrer på det næste projekt, siger Thomas Bendtsen, der understreger, at selvom det er gået godt den ene gang, må man ikke hvile på laurbærene.

– Vi må aldrig falde i søvn i selvtilfredshed, for så overhaler vores konkurrenter os. Vi skal hele tiden arbejde benhårdt på at blive dygtigere, siger han.

Næste projekt

Som det ser ud lige nu, er næste projekt i kalenderen juni 2022, hvor MHI Vestas opstiller 27 havvindmøller. Thomas Bendtsen kan dog hverken be- eller afkræfte, om der kommer et projekt i havnen i mellemtiden.

– Når man er projekthavn, som vi er, så bliver der engang i mellem et gab, hvor der ikke er nogen aktivitet på området, men vi arbejder benhårdt på, om vi ikke kan skabe noget aktivitet inden juni 2022, siger Thomas Bendtsen.

– Et mål for os er selvfølgelig, at vi får så høj en udnyttelsesgrad som muligt på vores arealer og vores kajer.

Men et projekt bliver ikke sat i stand og aftalt fra en ene dag til den anden. Det er en lang proces, og derfor vides det endnu ikke, hvorvidt der kommer noget i mellemperioden eller ej.