'Valgkampen skal handle om de unge og de ældre'

'Valgkampen skal handle om de unge og de ældre'
| ABONNENT | 28. DEC 2020 • 09:57
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
28. DEC 2020 • 09:57
POLITIK

Joan Prahl Parente (SF) bliver en af givetvis mange kandidater, der kommer til at tale om de bornholmske ældres vilkår i valgkampen op til næste års kommunalvalg.

Går det som ved tidligere valg, vil færre tale om de unge. Men også den gruppe bornholmere bliver en del af kampagnen for Joan Prahl Parente, der blandt andet gerne vil have et ungdomshus i stil med det, der fandtes, da hun selv var ung på Bornholm.

– Jeg vil tale om overordnet SF-politik. Men jeg er optaget af vilkårene på arbejdsmarkedet og af de unges vilkår. Jeg synes, at vi har en gruppe unge, der trænger til, at vi gør noget for den, siger hun.

– Vi har en stor udfordring med både vores unge og vores ældre. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at få flere og flere ældre, og at vi har en stor udfordring med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Jeg har også et stort ønske om at være med til at gøre op med den økonomiske model, som man bruger til at beregne hjælpen til de ældre.

Er det da muligt at gøre op med den?

– Vi er i hvert fald nødt til at se på, om vi kan gøre det på en anderledes måde. Der er selvfølgelig nogle lovkrav, som vi skal leve op til. Men en gruppe mennesker kunne godt sætte sig sammen og se, om man kan gøre det her anderledes, siger Joan Prahl Parente.

Skal regionskommunen bruge flere eller færre penge på de ældre?

– Jeg tror ikke, at man kan se det på den måde. I første omgang flere, men senere måske færre, fordi vi i dag bruger mange penge på vikarer i ældreplejen. Jeg tror på, at man minimerer sit sygefravær, hvis man investerer i mere arbejdskraft, fordi man på den måde også forbedrer arbejdsmiljøet.

– På nationalt plan ville vi også gå mindre til lægen, hvis vi havde det bedre. Det er et kæmpe regnestykke, men det kunne være interessant, hvis vi kunne se på en del af det.

Ungdomshus igen

For de unge vil Joan Prahl Parente gerne skabe et trygt rum som det hun selv havde i sin ungdom. I Ungdomshuset i Rønne foregik meget på unges egne præmisser.

– I forhold til de unge er man først nødt til at dykke ned i, hvilken gruppe af unge vi har, siger hun.

– Da jeg var ung, havde vi Ungdomshuset i Sankt Mortens Gade i Rønne. Her var der altid nogen at tale med, og det synes jeg, at de unge har brug for: Nogen at tale med uden at det skal være en sagsbehandler.

– Uden at være dykket konkret ned i problemstillingen vil et ungdomshus være en god idé. I Sankt Mortens Gade rodede man med de her knallerter, og man kunne snakke med en voksen, hvis man syntes, at ens forældre var nogle idioter, siger Joan Prahl Parente.

– Der er også alt for mange, der bliver syge af deres arbejde, og det vil jeg også gerne gøre noget ved. Jeg kommer ogs¥ til at tale om miljø og om gode investeringer i vores fælles fremtid. Energi-investeringer, så vi kan passe bedst muligt på vores ø.