'De havde den største køkkenhave, hvor min farfar gik rundt og nussede. Det er helt sikkert der, jeg fik snuden for at lave mad'

'De havde den største køkkenhave, hvor min farfar gik rundt og nussede. Det er helt sikkert der, jeg fik snuden for at lave mad'
Tim Güth Kurell. Privatfoto
| ABONNENT | 17. DEC 2020 • 06:50
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
17. DEC 2020 • 06:50
DAGENS NAVN: Tim Güth Kurell er aktuel i en julekalender på Youtube. Kokkelivet begyndte på Hotel Romantik, hvor han stod i lære.

Hvad er ideen bag julekalenderen?

– Ideen var simpelthen, at vi skulle have en fest. Jeg er køkkenchef på Feedbistro på Nørrebro. Min chef Jacob Jørgsholm har en Youtube-kanal, hvor han under første nedlukning besluttede at give den gas med at lave videoer i stedet for at prøve at lave takeaway, hvilket gjorde, at vi fik super travlt, da vi åbnede igen.

– Vi ville have en julekalender, hvor det var vores julefrokost med kamerafolk på. Ideen er, at vi hver især laver en klassisk juleret og parrer en drik til – såsom spegesild med stuvning og syp, som jo er fra min hjemstavn. Der skal heller ikke herske tvivl om, at vi har set Natholdets julekalender og synes, det var en mega sjov idé.

Hvordan er du blevet involveret?

– Jeg var blevet arbejdsløs efter første nedlukning, hvor jeg arbejdede på en restaurant ved søerne i København. Den måtte lukke, da den ene ejer flyttede, og der ikke var styr på økonomien. Jeg så, at Jacob søgte en kok. Jeg søgte og fik jobbet som køkkenchef efter meget kort tid. Han havde fuld fart på med de der madvideoer, og jeg blev langsomt trukket mere og mere ind i dem, og nu er jeg næsten blevet fast inventar. Det er jeg super glad for og stolt af.

Hvad laver du i dit arbejdsliv?

– Jeg er som sagt køkkenchef på Feedbistro, hvor jeg står for, at service og daglige indkøb er i orden. I samarbejde med Jacob sørger jeg for at teste nye retter til kortet og for, at vi hele tiden er under udvikling. Vi er begyndt med arrangementer, hvor vi står med nogle af de allerbedste råvarer og laver en unik 8-10 retters menu.

Hvor stammer din interesse for mad fra?

– Den stammer helt sikkert fra min farmors gryder. De var ikke super rige, men heller ikke fattige, men de var opdraget til at bruge alt, så alt med saltning, syltning, fermentering, bagning og generelt det at tænke over, hvad man gør, det kommer fra min farmor. De havde den største køkkenhave, syntes jeg, da jeg var lille, hvor min farfar gik rundt og nussede. Der var alt fra bær og tomater til ærter og græskar. Det er helt sikkert der, jeg fik snuden for at lave mad.

– Da jeg fik mit første opvaskerjob på Italia, gik der ikke lang tid, før køkkenchefen så, at jeg holdt øje med køkkenet, og så blev jeg ellers sat ind i madlavningen. Jeg arbejdede med Vincenzo, som ejer Casa Mia, i et par år og lærte helt vildt meget. Derefter besluttede jeg, at det var kok, jeg skulle være.

Hvad er din livret?

– Puha, min livret? Når jeg er så heldig at have nogle dage fri og tager hjem til øen, er der ikke noget som min far og mors mad, alt fra frikadeller med hjemmesyltede agurker og sovs eller stuvning til min mors hjemmelavede pølsebrød eller pizza. Men vil da sige, at en af favoritterne er lasagne, og far ved, han skal gøre en ekstra klar, så jeg kan få den med hjem. Min kone er vegetar, fordi hun ikke kan tåle kødproteiner, så når jeg endelig får chancen for en omgang kød, får den, til hatten passer – og nok lidt for meget, da min mave slet ikke kan følge med.

Hvad lærer du aldrig at spise?

– Det ved jeg godt nok ikke, det er jo bare et spørgsmål om at spise alt nok gange, så smager det godt. Ej spøg til side. Men jeg er virkelig ikke kræsen og elsker hjemstavnsretter. Dog vil jeg sige, at surstrømming har jeg prøvet tre gange og besluttet, at det kommer jeg aldrig til at kunne lide.

Hvad betyder Bornholm for dig?

– Bornholm betyder alt for mig. For det første er det der, min familie bor, og også mange af mine venner: Jeg har rigtig gode minder, alt fra da jeg var køkkendreng på Italia til sommerkok hos John og Karina på det gamle posthus i Allinge. Det er der, jeg altid finder ro, hvor jeg kan koble 100 procent af og lade op. Derfor har min ø altid et helt specielt sted i mit hjerte.

Hvad – om noget – kunne få dig til at vende tilbage?

– Det ved jeg godt nok ikke. Nu skal man jo aldrig sige aldrig, men har ikke tænkt mig at flytte tilbage til øen, da min og min kones arbejdsgang er i København, men sommerhus har vi da snakket om for på sigt at kunne give vores børn den oplevelse at være sommerbarn på Bornholm. Det er det, jeg kalder en gave. Men hvem ved, det kan da være, når jeg bliver ældre, at jeg pludselig åbner spisested og flytter. Men tvivler på det.

 
 

Tim Güth Kurell

30 år

Gift med Camilla Güth Kurell, sammen har de hunden Eigil

Oprindeligt fra Rønne, bor i dag på Nørrebro i København