Øko-Thor indstillet til pris

Øko-Thor indstillet til pris
Den dedikerede øko-landmand Thor Kure er indstillet til Landbrugets Samfundspris. Arkivfoto: Allan Rieck.
LANDBRUG | ØSTERMARIE | ABONNENT | 2. OKT 2021 • 17:00
LANDBRUG | ØSTERMARIE | ABONNENT
2. OKT 2021 • 17:00

Den dedikerede øko-landmand Thor Kure er indstillet til Landbrugets Samfundspris.

Bornholms Landbrug & Fødevarer har indstillet landmand og medlem Thor Kure til årets Samfundspris, der er indstiftet af Landbrug & Fødevarer i 2021. Det skriver Bornholms Landbrug & Fødevarer på deres facebookside. 

Thor Kure har siden 1987 drevet Mønstergård tæt ved Østermarie. I 1996 begyndte han at omlægge til økologisk landbrug. Mønstergård producerer kødkvæg, som udelukkende sælges igennem egen gårdbutik til private og restauranter. 

Dyr går sammen som familie

Ifølge Bornholms Landbrug & Fødevarer indstiller de Thor Kure til prisen af hovedsageligt af fire årsager. Det første er hans dedikation for at udvikle og pleje naturen.

Ifølge Bornholms Landbrug & Fødevarer er Thor Kure meget optaget af at styrke biodiversiteten. Som et eksempel på det beskriver Bornholms Landbrug & Fødevarer, hvordan køer, kalve og avlstyr fra Thor Kures gård får lov at gå sammen som en stor familie i og ved fuglereservatet Ølene i sommerperioden. 

Bornholms Landbrug & Fødevarer fremhæver også, at Thor Kure har været med til at pleje og udvikle naturen ved Svinemosen og Ølene, og at det er blevet anprist af både Danmarks Naturfredningsforening og Bornholms Naturhistoriske Forening. 

Deler viden med skoleeleverne

Den anden årsag til, at Bornholms Landbrug & Fødevarer indstiller Thor Kure til prisen, er hans evne til at formidle sin viden om landbrug videre til elever fra folkeskolen og gymnasiet.

Bornholms Landbrug & Fødevarer skriver, at Thor Kure via sin baggrund som geografilærer på gymnasiet igennem 35 år har evnerne til at formidle viden om naturen til både gymnasie- og skoleelever. 

Den tredje årsag er, at han er optaget af selv at levere til den bornholmske fortælling og i Bornholms fødevarestrategi, som handler om selvforsyningsgrad og evnen til at levere lokale produkter til de bornholmske restauranter og forbrugere. Det er et plus for lokaløkonomien, skriver Bornholms Landbrug & Fødevarer. 

En værdig kandidat

Den fjerde årsag til indstillingen af Thor Kure er, at han også arbejder med at have en natur- og klimavenlig fødevareproduktionen. 

Blandt andet ved at eksperimentere med holistisk afgræsning, som går ud på at kombinere kødproduktion med kulstofopbygning i jorden, få flere fugle og insekter og større biodiversitet.

– Der er naturligvis en forretning i de ovenstående forhold, men det skinner meget tydeligt igennem, at Thor Kure har udviklet sin forretning med baggrund i hans passion for at kunne levere noget godt tilbage til skoleeleverne, bornholmerne, turisterne og ikke mindst naturen. Thor Kure er derfor en værdig kandidat til  at modtage Samfundsprisen, skriver Bornholms Landbrug & Fødevarer. 

Vinder findes i november

Det er Landbrug & Fødevarers afdeling, Kommunikation og Medlemsservice, der udvælger og indstiller ti kandidater blandt alle indsendte forslag. Juryen udvælger herefter en vinder, som afsløres på Landbrug & Fødevarers delegeretmøde 10. november i Herning Kongrescenter.

Juryen består ifølge Landbrug & Fødevarer af kandidater, der har en bred forankring på tværs af Danmark og en god forståelse for livet på landet, betydningen af sammenhængskraft, civilsamfund og værdien af frivilligt arbejde.

Det er Vibe Klarup, der er formand for rådet for socialt udsatte og Folkemødet, Søren Pind, restauratør og iværksætter Kim Rahbek, der også er formand for Business Lolland-Falster, radio- og tv-vært Mads Steffensen, formand for LandboUngdom Niels Skovgaard, Lene Tanggaard, der er rektor på designskolen Kolding og næstformand for Jysk Børneforsorg og Anne Lawaetz Arhnung, der er administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer.