Leder: Bornholms økohelt kan vise vejen

Leder: Bornholms økohelt kan vise vejen
Landbrug & Fødevarer har indstillet Øko-Thor til 'Årets Samfundspris'. Foto: Berit Hvassum
LEDER | ØSTERARIE | ABONNENT | 5. OKT 2021 • 07:30
LEDER | ØSTERARIE | ABONNENT
5. OKT 2021 • 07:30

Øko-Thor fra Østermarie har fat i noget godt. Nu er han indstillet til landbrugets egen pris.


Danmarks største lobby-organisation, Landbrug & Fødevarer, har indstillet Øko-Thor til 'Årets Samfundspris'. Øko-Thor hedder også Thor Kure og er en af vores store økologiske bønder.

Thor var i sin tid gymnasielærer, men blev i 1987 landmand på Mønstergård ved Østermarie.

Landbrugets lobby-organisation lancerer prisen for at sætte fokus på de stærke ildsjæle og gode historier, som erhvervet rummer. Det er Øko-Thor en fremragende repræsentant for og med lidt held i sprøjten, vil juryen også kunne finde på at tildele ham prisen.

Blandt de syv jurymedlemmer er vores egen Søren Pind og ditto vores formand for Folkemødet og rådet for socialt udsatte, Vibe Klarup. Det tegner godt, og Thor er vores øko-helt.

 

Set herfra er der stor forskel på, om man hælder gift i naturen eller ej.

 

Bornholms Landbrug & Fødevarer har indstillet Thor Kure, fordi han er dedikeret til at udvikle og pleje naturen. Han formidler sin viden om naturen til gymnasier og hovedskoler. Han dyrker den bornholmske fortælling, og så satser han på en natur- og klimavenlig produktion. Det er gode egenskaber til årets samfundspris.

Men hvorfor vælger interesseorganisationen med formand Lars-Ole Hjorth-Larsen at hylde Øko-Thor med indstillingen og en pressemeddelelse om Thors bedrifter? Forleden skrev samme formand her i Tidende, at konventionelt landbrug er lige så godt som økologisk landbrug. At sprøjtede landbrugsprodukter er lige så sunde som dem uden gift. ”Økologi har intet med en særlig kvalitet at gøre. Den udgør derimod en særlig driftsform,” skrev han.

Set herfra er der stor forskel på, om man hælder gift i naturen eller ej. Danmark og EU, der i høj grad finansierer vores landbrug, regulerer heldigvis hvilken og hvor meget gift, der må bruges, når man skal have mest muligt udbytte af sin mark.

Der er flere og flere forbrugere, der efterspørger økologiske, sprøjtefrie produkter. De både føler og smager, at de kan få bedre produkter, når Øko-Thor og de andre har ladet giftsprøjten ligge og sendt kvæget frit på græs.

Selvom det er svært at drive økologisk landbrug på Bornholm, fordi vores ø gør det mere vanskeligt at få for eksempel økologisk gylle fra andre bønder, så er det værd at hylde Thor og gå i hans øko-fodspor. Der er lang vej. I dag er færre end hver 15. mark økologisk på Bornholm. Det er lidt mere end halvdelen af, hvad resten af Danmark gør. Heldigvis er både kommune og landbrug enige om, at der skal arbejdes for et mere klimavenligt landbrug, og kommunen har sat stærke økologiske mål for, at andelen af økologiske jorde på Bornholm skal tredobles inden 2025.

Derfor har Thor Kure også en god chance for at vinde prisen.

Det, håber vi, han gør.