Nye anbefalinger: Få styr på skærmene i skolen

Nye anbefalinger: Få styr på skærmene i skolen
Sæt børnene fri fra tablets og computere, lyder rådet. Arkivfoto
NYHED | 6. FEB 2024 • 08:21
Af:
Ritzau
NYHED
6. FEB 2024 • 08:21

Anbefalinger om skærmbrug til skoler er nu klar. Børne- og undervisningsminister håber på restriktiv tilgang til mobiltelefoner.

Indfør mobilfrie skoler og fritidstilbud. Læg tablets og computere væk, når de ikke bruges i undervisningen. Spær adgang til ikke-relevante hjemmesider.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) præsenterer tirsdag en række anbefalinger til brug af skærme i grundskoler og fritidstilbud.

Anbefalingerne kommer i forlængelse af styrelsens skærmanbefalinger til gymnasier og erhvervsuddannelser, som blev præsenteret i december.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) håber, at den danske folkeskole vil anlægge en meget restriktiv tilgang til mobiltelefonerne, og i det hele taget til brug af skærme i undervisningen.

– Jeg håber, at man finder Astrid Lindgren frem i et klassesæt, og jeg håber, at man i pauserne spiller bordtennis og kysser på pigerne.

– Og jeg håber, særligt blandt de mindste børn, at man stopper med at udlevere Ipads til 1. klasses-elever og i stedet giver dem en blyant og lærer dem at skrive bogstaver, lyder det fra ministeren.

Ifølge Tesfaye handler det om at erobre klasseværelset tilbage som et sted, man skal lære noget.

Det skal nemlig ikke være en forlængelse af teenageværelset.

– Vi har været alt for naive og er blevet helt benovede over, hvad de største tech-firmaer har kunnet levere, men i praksis har det betydet, at vi har tilladt forstyrrelser at komme ind i undervisningen og forhindre vores elever i at fordybe sig, siger han.

Firewall

En ny rapport bestilt af Sundhedsstyrelsen peger på, at det påvirker børn og unges koncentrationsevne og forstyrrer deres faglige præstation, når de bruger skærme i undervisningen.

Det anbefales blandt andet, at man etablerer en firewall på skolen, som spærrer hjemmesider, der ikke er relevante for undervisningen – det kan være shopping, streaming eller gaming-hjemmesider, lyder det fra ministeren.

– Jeg er meget optaget af det her emne, fordi vi kan diskutere traditionel skolepolitik og uddanne verdens bedste lærere, men hvis eleverne åbner en bærbar computer og har gang i tre-fire forskellige hjemmesider på samme tid som undervisningen, så er det hele ligegyldigt, siger Mattias Tesfaye.

Tilbage i december viste Pisa-resultaterne, at de danske elever er dem, der bruger digitale værktøjer i skolen mest sammenlignet med alle de 81 OECD-lande.

Pisa-undersøgelsen tester 15-årige skoleelevers færdigheder i en række fag.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 22-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag, fredag morgen: Gode priser efter midnat. Gode som i meget, meget, meget lave. Mellem kl. 00 - 06 koster el 1,45 kr./kWh alt inkl. i gennemsnit. Det er cirka 2,45 kr./kWh billigere end kogespidspriserne kl. 17-18-19-20. Så flyt dit forbrug og få en yderligere besparelse. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning