Ny tendens: Flere og flere trækfugle bliver hjemme

Ny tendens: Flere og flere trækfugle bliver hjemme
De første gravænder har ifølge Carsten Andersen fra DOF Bornholm allerede meldt deres ankomst på Bornholm. Privat foto
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 04:46
NATUR | BORNHOLM | ABONNENT
17. JAN 2022 • 04:46

Der var en enkelt og ikke særlig stor overraskelse i vinterens fugletælling, fortæller Mogens Timand Kofod fra DOF Bornholm.

Kofod deltog i weekenden i den årlige fugletælling langs den bornholmske kyst, og det var en udramatisk, men dejlig oplevelse, siger han.

– Det mest spektakulære vi så, var en dværgmåge, og vi så ikke havfugle i store antal, siger Mogens Timand Kofoed, der gik fra Nexø til Svenskehavn.

Vintertællingen omfatter kyst- og havvfugle, og Carsten Andersen, formand for DOF Bornolm, så på sin etape et stort antal havlitter, men ellers ikke noget uventet.

– Weekendens optælling bekræftede dog en udvikling vi har set gennem flere år nu, nemlig at en række af de trækfugle, der normalt kommer hertil fra Nordskandinavien og Sibirien for at yngle, de bliver hjemme, fordi temperaturstigningerne får tøbruddet til at sætte tidligere ind, siger han. 

Arter som dykand, sortand, hvinand og skallesluger sparer den lange flyvetur, samtidig med at ynglesæsonen udvides med en uge til ti dage i begge ender.

– Og det gør jo, at ungerne er i bedre stand, når de skal flyve, samtidig med at forældrene kan nå at få flere kuld på en sæson, siger Carsten Andersen.

Samme tendens gør sig gældende for de fulge, der normalt kommer til Bornholm i foråret for at yngle. De kommer tidligere og bliver længere. Carsten Andersen kan allerede nu konstatere, at der er forår i luften.

– Jeg har set de første gravænder og de første sanglærker. Så nu går det slag i slag.