Ny butik: Drømmen er chokolade på fuldtid

Ny butik: Drømmen er chokolade på fuldtid
Chokoladebutikken er ikke kun en chokoladebutik. Der er også mulighed for at få massage, mens der også vil blive arrangeret rejseforedrag og vinsmagninger og meget mere, lover ejerne Hans Jørn og Heidrun Koefoed. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 24. JUL 2020 • 17:54
Af:
jesper-gynther
| ABONNENT
24. JUL 2020 • 17:54
CHOKOLADE

Der er blevet langet rigtig meget chokolade over disken hos Pure Rainforest Chocolate by Koefoed, siden butikken åbnede dørene på Kirkegade 4 i Allinge den 3. juli.

Det fortæller ægteparret Hans Jørn og Heidrun Koefoed, der har åbnet butik i folkemødetsekretariatets forhenværende lokaler, hvor de nu både selv fremstiller chokoladen og sælger den.

– Folk kom allerede og spurgte, om de kunne købe noget af vores chokolade, mens vi var ved at flytte ind. Og så sagde vi selvfølgelig ikke nej, siger Hans Jørn Koefoed.

– Så det var både nogle hektiske uger, da vi flyttede ind, og nu hvor vi har åbnet dørene officielt, så har der bare været endnu mere travlt, siger han.

Der er både salg og produktion af chokolade i butikken, og da der ikke er nogen ansatte udover Hans Jørn og Heidrun, er det dem, der står for det hele. Blandt andet derfor har de valgt ikke at have åbent for salg fra morgen til aften.

– Vi ved godt, at der er ikke så mange mennesker, der kommer om morgenen, så det er kun fredag, lørdag, søndag, at vi har åbent fra klokken 10. Ellers så åbner vi klokken 13. Også fordi, vi skal jo også have tid til at producere noget chokolade, siger Hans Jørn.

Drømmen er chokolade på fuldtid

En anden årsag til, at butikken primært har åbent i eftermiddags og aftentimerne, er, at både Hans Jørn og Heidrun har valgt at beholde deres normale fuldtidsarbejde.

Hans Jørn arbejder som rørlægger for entreprenørfirmaet Sellesborg, der laver kloaksystemer, mens Heidrun gør rent i sommerhuse for Bornholmtours.

Drømmen er dog, at de begge kan hellige sig arbejdet i butikken på fuldtid.

– Vi tør ikke lige kvitte vores job endnu. Men hvis det fortsætter, som det gør i øjeblikket, så kan vi jo godt begynde at leve af det, siger Heidrun med henvisning til, at der allerede på de første uger er blevet omsat for rigtig meget uden dog at ville sætte konkrete tal på.

Havde brug for mere plads

Pure Rainforest Chocolate by Koefoed blev søsat for to år siden i Hasle, men man har altså nu valgt at flytte til Allinge, hvilket skyldes behovet for mere plads.

– Vi havde ikke mulighed for salg i Hasle, og jeg kunne også se, at vi havde behov for at øge produktionen. Derfor ledte vi faktisk hele øen rundt for at finde et sted, og lige pludselig faldt vores interesse på denne bygning, og så blev vi hurtigt enige med udlejer, siger Hans Jørn Koefoed, der har valgt i første omgang at leje et sted frem for et købe.


Det har man valgt at gøre af samme årsag, som hvorfor de har valgt at beholde deres normale fuldtidsarbejde: De vil gerne være sikre på, at det kan køre rundt.

– Vi valgte at leje fremfor at købe, for hvis det ikke lykkes med vores forretning, så hænger vi ikke på en bygning, siger han.

At det så lige blev Allinge giver den fordel, at der – når der ikke er corona – er mulighed for at omsætte for rigtig mange penge under Folkemødet, og det er da også noget, chokoladebutikken satser på.

– Vi har fået at vide af folk, at vi skal være forberedt på, at hele årets produktion skal være klart, og at alt vil blive solgt under folkemødedagene. Så vi skal nok have nogle til at hjælpe os, så vi både kan have morgenhold og aftenhold, siger Hans Jørn, mens Heidrun tilføjer:

– Og vi tager nok også soveposer og luftmadrasser med, så vi kan sove her.

Fortællingen om chokoladen sælger produktet

Lokalerne i Allinge giver mulighed for salg, hvilket ikke var tilfældet i Hasle, hvor ægteparret kun havde produktion.

Ægteparret har haft deres chokolade sat til salg på skafferiet på Mested Gaard, men det har været beskedent, hvad der er blevet omsat for der.

– For kunderne kan ikke få historien om chokoladen fortalt derude. Og det er historien, der sælger produktet, og som er forklaringen på, hvorfor vores chokolade koster mere end andres chokolade. Du køber ikke bare et produkt længere, du køber en oplevelse, siger Hans Jørn.

Og hvad er så historien om Pure Rainforest Chocolate? Ja, navnet afslører i sig selv lidt om det. Chokoladen er nemlig lavet af kakaobønner fra en plantage i en regnskov på Fiji, som er ejet og bliver drevet af Heidruns tidligere kollega Jytte Olsen.

Hans Jørn og Heidrun var forrige år på besøg på plantagen under deres bryllupsrejse, og de kan stå inde for, at alle ansatte bliver behandlet ordentligt.

– Vi vil rigtig gerne dele den oplevelse, vi har haft med at lave det her chokolade. Og når vi fortæller historien til kunderne, så spørger de nogle gange, om de kan komme med og se plantagen i Fiji. Og det kan måske også komme til at ske på et tidspunkt, men det er lidt svært lige nu, siger Hans Jørn.

– Vi har planlagt en tur sidst i september, men jeg tror, det bliver vanskeligt på grund af covid-19. Lige nu skal man fire uger i karantæne, hvis man tager til Fiji, og vi har planlagt, at vi skal være der i seks uger. Og spørgsmålet er også, om vi så kan komme hjem igen?

 


 

Deltager i madfestival


 

Pure Rainforest Chocolate by Koefoed har deltaget i denne uges Kulinarisk Ø, som er en madfestival på Bornholm.

Der er blevet afholdt workshops for seks personer af gangen, som kunne komme ind og høre om chokoladen og kakaoplantagen på Fiji, mens der også har været smagsprøver.

Deltagerne har blandt andet kunne smage på en pålægschokolade, som har været lidt vanskelig at fremstille, fordi der er imprægneret et logo på chokoladen, som viser Bornholm med en skildpadde i midten, som er Fijis nationaldyr.

Det vanskelige var derfor at kunne lave pålægschokoladen med logoet, uden at det knækker, siger Hans Jørn Koefoed fra Pure Rainforest Chocolate by Koefoed, da Bornholms Tidende besøger workshoppen torsdag eftermiddag.

Indpakningen til chokoladen er desuden lavet i et nedbrydeligt materiale.

– Når man har spist chokoladen, kan man også spise indpakningen, men smagen kan man så diskutere, lyder det fra Hans Jørn Koefoed.

Blandt deltagerne i workshoppen er Karen Mohr og hendes søn Emil. De bor i sommerhus i Dueodde, men har taget turen til Allinge for at smage på chokolade.

– Vi har været lidt irriteret over, at mange af arrangementerne til Kulinarisk Ø har været i denne ende af øen, men det var noget god chokolade, og det var også sjovt at prøve at smage kakaobønner, for det har jeg aldrig prøvet før, siger Karen Mohr.

– Det var også interessant at høre om, for han har passion for det. Men jeg tror ikke, jeg kommer til at købe meget herinde, for det er dyre varer. Og nu er jeg heller ikke sindssygt meget til mørkt chokolade, siger Emil Mohr.

De tre søskende Christoffer, Caroline og Mathilde Conred samt Mathildes kæreste Simon Ladefoged er også mødt op, og de lægger ikke skjul på, at de er store chokoladefans.

– Vi spiser nogle gange chokolade, der har 70-80 procent kakaoindhold, så vi er vant til mørk chokolade. Det var også en fantastisk historie, for de er med i hele processen af chokoladeproduktionen, og det er et produkt, man rigtig gerne vil støtte, siger Mathilde Conred, mens Caroline Conred tilføjer:

– Jeg havde bare regnet med en rundvisning og en smagsprøve, så det var rigtig fedt, at man også fik hele historien fortalt.



FÅ ABONNEMENT