Nu igen: Bornholmsk par fik ødelagt forruden i Sverige

Nu igen: Bornholmsk par fik ødelagt forruden i Sverige
Da Christine Holst og hendes mand kørte ind på rastepladsen Skånegården umiddelbart efter Øresundsbroen var deres forrude fin. Da de kørte videre efter cirka 10 minutter, så den således ud. Privat foto
STENKAST | SVERIGE | ABONNENT | 22. OKT 2021 • 07:34
STENKAST | SVERIGE | ABONNENT
22. OKT 2021 • 07:34

Et ægtepar fra Klemensker fik onsdag slået hul på forruden i Sverige på vej til Ystad, men kunne ikke komme igennem til politiet og anmelde sagen.

Siden april måned i år er cirka 120 fortrinsvis danske biler på E65 i Sverige mellem Ystad og Malmø blevet ramt af stenkast på forruden. En enkelt bilist blev ramt i ansigtet og blev blind på det ene øje.

Men fra begyndelsen af september er det potentielt livstruende fænomen imidlertid stilnet af – uden at det i øvrigt er lykkedes svensk politi at sigte nogen personer for stenkastene.

Onsdag gik det så galt igen, idet der dog denne gang ikke var tale om, at bilen blev ramt under kørsel på E65.

Christine Holst fra Klemensker rejste tirsdag med sin mand til København for at hente en ny, brugt bil, som de onsdag skulle køre hjem, idet de ville rejse retur med færgen fra Ystad klokken 12.30.

Parret kørte fornøjede over Øresundsbroen, hvor de netop sad og talte om, hvor dejligt det føltes at køre i en Golf, hvor forruden ikke var skæmmet af en revne, sådan som det var tilfældet med deres gamle bil.

– Vi kørte gennem betalingsanlægget og kørte så lige ind på Skånegården, som er første rasteplads, man møder, siger Christine Holst.

– Vi havde hørt om stormvejret og ville tage et par søsygepiller og en slurk vand. Vi parkerede med front mod bebyggelsesejendommene lige på den anden side af hegnet og steg ud af bilen og rodede lidt rundt bagi, hvor vi fandt søsygepillerne og vandet og strakte ben og så videre. Det tog måske små 10 minutter.

– Først da vi igen er på vej ud på motorvejen, ser jeg, at lige i mit synsfelt fra passagersædet er der et hul i ruden med en forgrening – ikke så stort, måske en centimeter på hver led – med der er altså slået hul på ydersiden. Vi kigger på hinanden og siger "hvad"!? Vi er sikre på, der ikke var noget, da vi kørte ind på parkeringspladsen, og det er vores absolutte vurdering, at det må være sket, mens vi holdt parkeret.

Fire gange

– Vi kørte videre mod Ystad, mens vi diskuterede, hvad vi skulle gøre, og om vi skulle ringe 112. Vi var jo ikke i livsfare, og der var en færge, vi skulle nå. Jeg tog et billede indefra af ruden, og vi stoppede ved næste rasteplads og tog et udefra som dokumentation for, hvornår det er sket, siger Christine Holst.

Da parret kom til Ystad, tjekkede hun Ystad Politis hjemmeside og fandt frem til nummeret 11414, som hun ringede til.

– Men det lykkedes bare ikke at få lavet en anmeldelse, siger hun.

Forruden på ægteparrets Golf set udefra. Privat foto

– Jeg tror, jeg kom igennem til et callcenter, det var i hvert fald en automatstemme, som spurgte om det handlede om corona, ja eller nej. Dernæst om det handlede om "stöld" – hvilket vi ikke forstod, så jeg sagde "det er et stenslag", men stemmen kørte bare på med "indtast dit personnummer", hvilket jeg gjorde, men det var jo "fel", fordi mit personnummer er dansk. Vi forsøgte forfra og trykkede på knappen til engelsk, men stemmen forsatte på svensk, og vi var lige vidt. I alt prøvede vi fire gange, men uden held.

I stedet kørte Christine Holst torsdag på Politigården i Rønne.

– Jeg blev mødt af en venlig, ung dame i receptionen, som spurgte, hvad det drejede sig om, hvilket jeg forklarede. Hun forhørte sig bagud i systemet og vi fik at vide, at vi bare skulle ringe 11414, ler Christine Holst.

– Det havde vi jo prøvet! Men jeg blev forklaret, at det er det eneste nummer, man hos Bornholms Politi har til politiet i Ystad. De skal den samme vej igennem, og her hopper kæden af for mig. Vi er 40.000 bornholmere, som benytter den transitrute, og hvis der sker et eller andet i Sverige, så kan vi ikke komme til at anmelde det. Hvad er det for noget?!

Unødig last

Og der ligger sagen nu?

– Ja, den er gået fuldstændig i stå, siger Christine Holst.

Men hvad med at ringe 112?

– Det er rigtigt, at hvis man for eksempel oplever et stenkast på vejen, så skal man stoppe bilen omgående og køre ind i vejkanten og ringe 112. Men vi opdagede det jo først efter, det var sket, og var ikke i livsfare. Vi skulle også nå færgen.

Hvad med at ringe 112, da I nåede til Ystad?

– Det ville vi simpelthen ikke være bekendt at gøre.

I tænkte, at det skulle være mere akut?

– Ja, vi ville ikke lægge beslag på politiet på den måde. Vi ved jo også hjemmefra, at man ikke skal ligge unødigt til last. Det uhyggelige er, at var det et hagl fra et luftgevær, så var jeg blevet ramt, hvis det var trængt igennem ruden. Jeg ved godt, det er hypotetisk, men hvis nu der sidder en eller anden idiot ovre på en af balkonerne bag hegnet på rastepladsen, som er blevet inspireret af stenkastene og skyder efter danske biler, så er det ikke nogen rar tanke, siger Christine Holst.

 

 

Politiet: Sådan gør du

I en kommentar til, hvad man skal gøre, hvis man oplever noget i stil med Christine Holst og hendes mand, skriver vicepolitiinspektør ved Bornholms Politi Hans-Henrik Dam til Tidende:

I Danmark

"Borgeren har i det beskrevne eksempel gjort præcis, som man skal gøre i henhold til svensk politis egen anvisning.

Uanset hvor meget vi gerne ville, kan vi umiddelbart ikke være behjælpelige. Forholdet skal anmeldes til det lands politi, hvor gerningen er begået.

Læseren bør forsøge at rette telefonisk henvendelse til politiet i Malmø, som dækker hele den sydsvenske region. Det kan være, det er nemmere at komme igennem denne vej.

Ellers vil mit forslag være, at anmeldelsen indgives digitalt på svensk politis hjemmeside".

Han tilføjer, at Bornholms Politis vej til kommunikation med svensk politi er det almindelige nummer, men normalt via Rigspolitiet.

I Sverige

Tidende har været i telefonisk kontakt med en pressetalsperson fra Polisregion Syd, Skåne, i Sverige, som også siger, at ægteparret fra Klemensker faktisk har gjort det helt rigtige.

– Hvis det er en akut situation i Sverige, skal man ringe 112, siger han.

– Men ellers er det helt rigtigt, at man skal ringe 11414 for eksempelvis at indgive en anmeldelse. Der sidder personer døgnet rundt, man kan tale med.

Det forsøgte parret faktisk også, men kunne kun komme igennem til en automatstemme?

– Det er mærkeligt, jeg kan ikke forklare, hvad der er sket, og hvorfor de ikke er kommet videre, siger pressetalspersonen.

Han oplyser, at man også er velkommen til at foretage en skriftlig anmeldelse via polisen.se.