Naturstyrelsen vil etablere nye primitive teltpladser: Se hvor de skal ligge

Naturstyrelsen vil etablere nye primitive teltpladser: Se hvor de skal ligge
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 21. FEB 2021 • 11:56
| ABONNENT
21. FEB 2021 • 11:56

NATUR

Om tre måneder bliver det bedre vejr, og så kommer turisterne. Det forventer i hvert fald Naturstyrelsen, der i øjeblikket har fire ansøgninger inde hos kommunen. Håbet er at etablere fire nye primitive teltpladser tæt på kyststien med plads til mellem to og fem telte.

Teltpladserne etableres i henholdsvis Arnager Bugt, Stammershalle, Salene og på strækningen mellem Snogebæk og Dueodde.

Mejse Holm, skovfoged i Naturstyrelsen Bornholm, fortæller, at de nye teltpladser skal imødekomme det stigende behov for overnatninger langs den bornholmske kyst.

– Vi satte os ned sammen med kommunen i efteråret for at se, hvor der var huller på kyststien, og fandt ud af, at det især er kritisk på nordkysten og sydkysten. Efterfølgende kiggede vi i Naturstyrelsen på, hvad vi har af arealer i de områder, som vi kunne byde ind med, siger hun.

Uautoriseret teltning i vækst

Kyststien er cirka 120 kilometer lang og en meget populær vandrerute. Den voksende outdoor-turisme medfører desuden, at stien også benyttes i stor udstrækning af folk, der vandrer hele øen rundt med overnatning undervejs. Det giver pres på de eksisterende shelters og teltpladser på øen.

I ansøgningen til kommunen skriver Naturstyrelsen Bornholm: "Det betyder at vi i stigende grad ser uautoriseret teltning langs kysterne – herunder også selvlavede bålsteder med brandfare på grund af dårlig placering".

Bålsted og bord-bænkesæt

Tanken med de nye teltpladser er derfor at tilbyde overnatningsmuligheder på steder, der ikke er til gene, og hvor brandsikkerheden er i orden.

Teltpladserne etableres meget primitivt på små arealer på cirka 200 kvadratmeter. Der etableres et bålsted og placeres en piktogrampæl og et bord-bænkesæt – begge i træ. Hvor der er behov, vil græsset blive slået en til to gange om året, oplyser Naturstyrelsen.

Teltpladsen ved Arnager Bugt placeres tæt på den eksisterende shelterplads, mens teltpladsen ved Stammershalle placeres i tilknytning til Bornholms Regionskommunes primitive kystshelter. Begge pladser etableres i skov, mens teltpladsen ved Salene placeres i et hjørne af et lysåbent areal.

Teltpladsen ved Nordbakkegården mellem Dueodde og Snogebæk placeres i skoven tæt på parkeringspladsen.

Mejse Holm håber, at tilladelserne vil være i hus, så teltpladserne kan tages i brug i løbet af forår eller sommer.

 


Naturbeskyttelse

For samtlige teltpladser skal der indhentes dispensation i Kystdirektoratet. Teltpladsen i Arnager er desuden beliggende i Natura 2000-område og kortlagt som en mosaik at kystklint, tørt overdrev på kalkholdigt sand og kalkoverdrev. Det betyder, at der laves en særlig screening i forbindelse med sagsbehandlingen.

Ifølge Naturstyrelsens egen vurdering vil teltpladsen i Arnager ikke få væsentlig negativ påvirkning på de tre naturtyper, "da teltpladsen ikke vil udgøre en trussel på skrænten, hverken under etablering eller drift". Desuden ligger teltpladsen i skov og kan ifølge Naturstyrelsen bidrage til at holde overdrevet lysåbent og dermed medvirke til at gøre det muligt for naturtypen at sprede sig til projektarealet.

At arealet i Arnager ligger i Natura 2000-område betyder også, at der er ekstra fokus på truede dyrearter, de såkaldte bilag IV-arter, eksempelvis flagermus og markfirben. Naturstyrelsen vurderer imidlertid ikke at projektet i Arnager får væsentlig negativ påvirkning på disse, da der ikke fældes træer, som kunne være potentielle yngle- og rasteområde for arter af flagermus. Projektet kan ifølge Naturstyrelsen potentielt være til gavn for markfirben, da en trussel mod denne art er tilgroning og den primitive teltplads vil hjælpe til at holde projektarealet fri for opvækst.