Næsten hver sjette oplevede mobning

Næsten hver sjette oplevede mobning
Vicedirektør Iben Kyhn Riis fra Bornholms Hospital fortæller, at ledelsen sigter efter, at ingen på hospitalet skal opleve mobning, og at alle har fokus på at gribe hurtigt ind, hvis det alligevel skulle forekomme. Arkivfoto: Berit Hvassum
Mandag 22. juli 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
Mandag 22. juli 2024 • 05:30

17 procent af medarbejderne i Laboratorie og prøvetagning på Bornholms Hospital oplevede mobning i perioden marts 2023 til marts 2024. Afdelingens tillidsrepræsentant stiller spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er et problem.

Hvert tredje år gennemfører Region Hovedstaden en arbejdspladsvurdering (APV), og den seneste blev lavet i marts. I alt deltog 36.833 medarbejdere, hvoraf 552 arbejder på Bornholms Hospital.

Region Hovedstaden offentliggjorde i april de overordnede tal for Bornholms Hospital, og nu har Tidende fået aktindsigt i APV'erne for hver enkelt afdeling.

Medarbejderne skulle blandt andet svare på, om de har oplevet mobning. Her skiller afdelingen Laboratorie og prøvetagning sig negativt ud i forhold til de andre. 7 ud af 41 personer i afdelingen (17 procent) har oplevet mobning inden for de seneste 12 måneder, hvilket altså er perioden fra marts 2023 til marts 2024.

Dermed er det den afdeling på Bornholms Hospital, som har den største procentmæssige andel, som har oplevet mobning i perioden. Til sammenligning har kun 6 procent af alle medarbejdere på Bornholms Hospital besvaret, at de har oplevet mobning de seneste 12 måneder.

'Spørgsmålet er også om der er et problem'

Tidende har spurgt tillidsrepræsentanten fra Laboratorie og prøvetagning, Susan Westphal, hvad hendes reaktion er på tallene i APV’en, som viser, at der er 7 ud af 41 medarbejdere på afdelingen, som har oplevet mobning inden for de seneste 12 måneder.

Tidende har også spurgt, hvad hun tror årsagen er til, at der er forekommet mobning, og hvad hendes reaktion er på, at 6 ud af 7 tilfælde af mobning kommer fra en kollega/intern samarbejdspartner eller en leder. Tidende har desuden spurgt, hvad hendes reaktion er på, at 5 ikke oplever, at arbejdspladsen har fulgt op, og at 5 stadig oplever mobning.

Slutteligt har Tidende spurgt, hvad hun mener om de initiativer, som er blevet sat i gang for at stoppe mobningen – og om initiativerne virker.

Susan Westphal fortæller i et skriftligt svar, at der er blevet holdt fyraftensmøder om emnet, efter resultatet af APV'en kom, men at det har været svært at få nogle til at tale om, hvad de har oplevet af mobning - og der er heller ikke nogen, der har ønsket at sige noget til hende under fire øjne.

"Der er dog ingen, der giver udtryk for at der er problemer for nuværende. Vi har prøvet at få sat ord på problemet. Vi har opfordret til at folk enten henvender sig til vores ledelse, AMIR (arbejdsmiljørepræsentant, red.) eller TR (tillidsrepræsentant, red.), hvis man ikke selv kan lide at nævne problemet. Intet bliver sagt. Hvordan skal man kunne arbejde med et emne, når man ikke ved hvad problemet er. Og spørgsmålet er også om der er et problem. Det er så nemt at sætte X under feltet, men hvis man ikke vil stå ved det, hvad er det så værd. Resultatet er bare at man hurtigt kommer til at udstille en hel afdeling", fortæller tillidsrepræsentanten, som ikke selv har været vidne til mobning.

"Vi er alle sammen forskellige som mennesker og ikke alle klinger lige godt. Jeg vil gå så langt til sige at nogle ikke kan så godt sammen. Men det er en arbejdsplads og der skal være plads til alle. Hvis jeg som TR oplevede mobning eller krænkende adfærd, ville jeg øjeblikkelig gribe ind og stille de ansvarlige til ansvar. Jeg kan og vil ikke acceptere mobning", slår hun fast.

Tillidsrepræsentanten fremhæver, at APV-besvarelserne også viser, at der har været fremgang i trivslen.

"Jeg tror faktisk at laboratoriet har den flotteste stigning på samtlige parametre siden 2021. Og det er også min opfattelse af trivslen på laboratoriet. Igennem de sidste år har laboratoriet gennemgået en kolossal forvandling i den positive retning. Vi har fået en ny ledelse der faktisk lytter til sit personale og efterlever ønsker. Det havde vi ikke før. Vi oplever at ledige stillinger bliver opslået og besat i tide til at de nye medarbejdere er blevet oplært til at gå i vagt, når en kollega stopper. Før begyndte man først at søge når en kollega var stoppet, hvilket bevirkede at alle andre skulle tage flere vagter. Jeg kunne fortsætte med mange andre eksempler, for tro mig, der er mange", skriver Susan Westphal.

'Skal altid stile mod et nul, når vi taler mobning'

Der er også foregået mobning i andre afdelinger end Laboriet og prøvetagning, men dog i mindre udstrækning.

I ”kirurgi – læger” har 4 ud af 25 (16 procent) oplevet mobning inden for de seneste 12 måneder, mens det i 2021 var 9 procent. 
I ”administration og service” er det 12 ud af 163 (7 procent).
I ”kirurgi, fødsler og anæstesi – sygeplejen” er det 5 ud af 133 (4 procent).
I ”medicinske sygdomme – sygeplejen” er det 5 ud af 119 (4 procent).

Tidende har spurgt hospitalets ledelse, hvad der bliver gjort for at forhindre mobningen på afdelingerne.

"Som arbejdsplads og kollegaer skal vi altid stile mod et nul, når vi taler mobning", fortæller vicedirektør Iben Kyhn Riis i et skriftligt svar.

"Vi ved, at krænkende handlinger altid kan opstå imellem mennesker, når der er forskellig kultur og opfattelse af, hvordan en bemærkning, handlinger og adfærd opfattes. Også når det indimellem går meget stærkt og der kan falde en uhensigtsmæssig bemærkning, som kan såre andre. Her har vi alle et ansvar for at gribe hurtigt ind", fortæller hun.

Vicedirektøren peger på, at indsatser i forhold til ændringer af arbejdskulturer ofte er meget langsigtede, hvilket APV’en er et udtryk for. Derfor har hospitalet fokus på hurtig opfølgende dialog ved faste møder og retningsgivende spilleregler, der styrker den gode kultur.

"Også på tværs af generationer, hvor der kan være forskellige forventninger til, hvordan en god arbejdsplads skal fungere", påpeger hun.

Ledelsens erfaring er, at det vanskeliggør den efterfølgende opfølgning i forlængelse af APV’en, hvis ikke der er kollegaer, der står frem ved opfølgningsmøder og taler om konkrete sager, de har oplevet. I nogle tilfælde kan årsagen ganske enkelt være, at medarbejderen er stoppet eller har vurderet, at det ikke længere er relevant at drage eksemplet frem. Men det kan også være fordi vedkommende ikke vil tale om det længere, da episoden er håndteret ledelsesmæssigt. Det kan desværre være vanskeligt at finde frem til den konkret årsag, fortæller hun.

"Derfor opfordrer vi alle til at reagere umiddelbart efter en oplevelse af dårlig adfærd og opsøge dialog, hvis de f.eks. oplever at blive talt grimt til. Det giver den enkelte ledelse og TRIO (som består af arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsrepræsentanter og ledelser i hvert afsnit, red.) mulighed for at agere hurtigt på det. Det har vist sig at være givtigt. Som eksempel har vi oplevet, at hurtig opfølgende dialog har bidraget til afklaring af situationer, hvor kollegaer har oplevet dårlig adfærd. Det giver mulighed for at tale om, hvad der er god arbejdskultur for os alle. For vi skal hele være bevidste om, at hvad der er ok for dig, er måske ikke ok for mig", fortæller Iben Kyhn Riis.

Vicedirektøren oplyser, at nogle afsnit også har indført jævnlige spørgeskemaundersøgelser for at følge udviklingen og behov for indsatser for at sætte ind overfor dårlig adfærd. Derudover har der enkelte steder været konkrete tilfælde, som efterfølgende er behandlet som personalesager i forlængelse af hospitalets tidligere påbud fra Arbejdstilsynet, som i dag er efterlevet. Vicedirektøren bemærker i den forbindelse, at hospitalet naturligvis ikke kan kommentere på de enkelte personsager i pressen.

Mobning på Laboratoriet og prøvetagning - det siger tallene:

7 ud af 41 har oplevet mobning inden for de seneste 12 måneder.

1 oplever det dagligt, 3 oplever det ugentligt, 1 oplever det sjældnere end månedligt og 2 har oplevet det en enkelt gang.

1 har oplevet mobning fra patient/pårørende/bruger/borger, 4 har oplevet det fra en kollega/intern samarbejdspartner, og 2 har oplevet det fra en leder.

6 har fortalt om mobningen til leder, tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant, 1 har ikke.

1 oplever, at arbejdspladsen har fulgt op, 5 oplever det ikke.

5 oplever stadig mobning, 2 oplever ikke længere mobning.

 

Mobning i andre afdelinger

I ”kirurgi – læger” har 4 ud af 25 (16 procent) oplevet mobning inden for de seneste 12 måneder. I 2021 var det 9 procent. 75 procent af tilfældene i 2024 er det en kollega/intern samarbejdspartner, der står bag mobningen, og 25 procent af tilfældene er det en leder, der står bag mobningen.

Der er 12 af 163 (7 procent), der har oplevet mobning i ”administration og service”. Halvdelen oplever stadig mobning.

I ”kirurgi, fødsler og anæstesi – sygeplejen” har 5 af 133 (4 procent) oplevet mobning, og 3 af dem oplever ikke, at arbejdspladsen har fulgt op. 2 bliver stadig mobbet.

I ”medicinske sygdomme – sygeplejen” har 5 af 119 (4 procent) oplevet mobning, og tre oplever stadig mobning.

 

Definition på mobning

I APV'rapporterne defineres mobning ved, at en person gentagne gange oplever at blive udsat for ubehagelige eller nedværdigende handlinger, som personen oplever ikke at kunne forsvare sig imod.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT