Miljøminister klar med ny handleplan, der skal rydde op i havbrug

Miljøminister klar med ny handleplan, der skal rydde op i havbrug
Lea Wermelin. Arkivfoto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 24. JUN 2020 • 14:22
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
24. JUN 2020 • 14:22
Miljøminister Lea Wermelin har tidligere flere gange slået fast, der skulle ryddes op på havbrugsområdet.

Onsdag kommer hun med en handleplan, som skal sikre, at der bliver mere styr på tilsyn og tilladelser til havbrug i de danske farvande. Med handleplanen for oprydning i havbrugssektoren styrkes administrationen af havbrug. Handleplanen følger op på den status og grundige gennemgang af havbrugsområdet, der blev afsluttet i december 2019.

I december 2019 tegnede en rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet et mudret billede af miljøtilsynet med Danmarks 19 havbrug. Blandt andet at der var upræcise indberetninger, gamle vejledninger og uklare krav til driftsjournaler.

Desuden har der været konkrete sager på havbrugsområdet, blandt andet en sag om væsentlig overproduktion, og der er problemer med havbrugenes placeringstilladelser og miljøgodkendelser.

Den ny handleplan skal komme problemerne til livs.

Blandt andet et digitalt indberetningssystem, præcise krav til miljødokumentation og et mere effektivt miljøtilsyn med Miljøstyrelsen i spidsen, skal nu sikre klare rammer om sektoren, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

– Der har længe ikke været styr nok på havbrugsområdet. Det er på tide, at vi får ryddet op og sikret et effektivt tilsyn med havbrugene. Derfor præsenterer jeg i dag en ny handleplan, der skal sikre klare og faste rammer for, hvilke miljøkrav havbrugene skal leve op til. Vi skal være et grønt foregangsland – også når det gælder fiskeopdræt, siger miljøminister Lea Wermelin.

Fire spor

Handleplanen rummer fire hovedspor. Først og fremmest skal miljøgodkendelser og miljøtilsyn samles hos Miljøstyrelsen. Derudover skal kravene til driftsjournaler og indberetninger ensrettes, vejledningerne på havbrugsområdet skal opdateres, og så skal der indføres et digitalt indberetningssystem på havbrugsområdet.

Miljøministeren har drøftet sagen med Folketingets partier. Et flertal i Folketinget bakker op om handleplanen.

Fakta: Handleplan for havbrug

I korte træk indeholder den nye handleplan følgende hovedpunkter:

Miljøgodkendelser og miljøtilsyn med havbrug samles i Miljøstyrelsen:

I fremtiden bliver det Miljøstyrelsen, der udsteder miljøgodkendelser til havbrugene og fører tilsyn med disse godkendelser. I dag er opgaven delt mellem Miljøstyrelsen og syv kommuner. Miljøstyrelsen udsteder i forvejen placeringstilladelser til havbrugene. På den måde samles viden og kompetencer ét sted, samtidig med at ressourcerne bruges bedst muligt.

Med det vil miljøgodkendelser og tilsyn for 12 havbrug fra kommunerne blive flyttet til Miljøstyrelsen, så styrelsen bliver miljømyndighed for alle 19 eksisterende havbrug.

Et mere effektivt miljøtilsyn med havbrugene:

Grundlaget for miljøtilsynet med havbrugene skal gøres bedre. Det sker bl.a. ved at ensrette og opdatere kravene til driftsjournaler og indberetninger fra havbrugene. Kravene til havbrugenes indberetninger præciseres. Det gælder f.eks. kvælstof- og fosforindholdet i anvendt foder, opgørelsen af fraførte fisk og mængden af biocider i anvendte antifoulingmidler, dvs. midler til imprægnering af net for at undgå begroning af alger mm.

Vejledninger skal opdateres:

Vejledninger på havbrugsområdet skal opdateres. Miljø- og Fødevareministeriet vejleder om muligheden for at gribe ind i forhold til havbrug, der ikke har klare vilkår om antibiotika og biocider i deres tilladelser.

Digital indberetning:

Der udvikles et digitalt indberetningssystem som havbrug og dambrug kan bruge, når der indberetter til Miljø- og Fødevareministeriet. Havbrugene skal i dag indberette til flere systemer. Når indberetningerne ligger i samme system og ligger på digital form, kan oplysningerne nemmere bruges i tilsynsarbejdet.