Mange problemer og få løsninger ved vælgermøde om udsatte

Mange problemer og få løsninger ved vælgermøde om udsatte
Jacob Trøst (Konservative), Joan Prahl Parente (SF), Matilde Lissa (Radikale), Søren Schow (Venstre) og René Danielsson (Dansk Folkeparti) ved fredag aftens vælgermøde om udsatte grupper på Bornholm. Foto: Jakob Marschner
| 15. OKT 2021 • 22:09
Jakob Marschner
Journalist

15. OKT 2021 • 22:09

Ødelagte familier. Komplekse diagnoser. Og misbrug.

Flere store sociale problemer kom frem i lyset. Men bud på gode løsninger var der ikke mange af, da Bornholms Tidende fredag aften lagde hus til et velbesøgt vælgermøde om nogle af de bornholmere, der har det sværest i livet.

Bag vælgermødet stod Pårørende til selvmedicinerende stof- og alkoholbrugere på Bornholm, Gadejuristen, Landsforeningen Autisme (kreds Bornholm) og ADHD-foreningen (region Bornholm).

– Der mangler faglighed blandt os politikere. Jeg er uddannet oversergent, og jeg har ikke en disse forstand på de her ting. Hvis der ikke kommer nogen ind i kommunalbestyrelsen, der har forstand på de her ting, sker der ikke noget, sagde René Danielsson (DF).

Problemerne er klare nok med blandt andet lange ventetider og få behandlingstilbud, der ikke passer til alle folk med alle problemer. Ingen af partierne i panelet (S, V, K, DF, SF og BL) talte imod, at Bornholm er udfordret af udfordrede bornholmere, og at mange udfordringer ikke er blevet taget tilstrækkeligt op.

– Jeg var til et dialogmøde forleden, og bagefter kom jeg op med i hvert fald 20 punkter, som jeg gerne ville ændre, sagde Matilde Lissau (R).

– Vi har mistet fire unge til stoffer siden marts. Vi har 14 måneders ventetid til en PPV (Psykologisk Pædagogisk Vurdering af børn, red.), og vi har ikke et behandlingstilbud til de her børn på Bornholm. Det skal vi prøve at finde en løsning på, sagde hun også.

Skræddersyede løsninger mangler

Tættest på løsninger kom flere kandidater, der talte for, at kommunen ganske enkelt skal give den enkelte det tilbud, der passer den enkelte bedst. Samtidig viste det nye kommunebudget, at kommunen mangler penge allerede næste år og vil komme til at mangle endnu flere i de kommende år.

– Hvor er det her komplekst. Jeg er helt enig i, at vi tænker i siloer, og jeg går til valg på, at kasser og siloer er fuldstændig ligegyldige. Det skal hverken børn eller forældre bekymre sig om, sagde Joan Prahl Parente (SF).

Jacob Trøst (Kons.) tog tråden op, da en nu ædru alkoholiker blandt deltagerne havde fortalt, at han først blev hjulpet af et privat tilbud, men at det var kommunen, der betalte det tilbud. Derfor mente han ikke, at diskussionen om behandling af misbrugere foregår bedst kommunalt eller privat gav nogen mening.

– Om et tilbud er kommunalt eller privat betyder ikke noget. Det skal være det tilbud, der er bedst til den enkelte borger, sagde Jacob Trøst.

– Vi har faktisk mange ressourcer. Spørgsmålet er bare, om vi bruger dem rigtigt. Vi siger "Vi er en lille kommune, så vi har det her og det her tilbud". Og de tilbud er måske ikke det rigtige for alle, sagde Kirstine van Sabben (BL), der også leverede en tilståelse efter 16 år i kommunalpolitik på Bornholm.

– Der er nogle, der prøver at løbe fra ansvaret for, hvad der er sket på Bornholm de sidste 15-20 år. Det synes jeg er respektløst, og jeg vil gerne tage min del af ansvaret, sagde hun.