Livreddere gav førstehjælp tre gange

Livreddere gav førstehjælp tre gange
Livredderne på strandene i Sandvig og på Balka vil være tilstede hele sommeren og passe på alle de glade strandgæster. Pressefoto
NYHED | ABONNENT | 29. JUN 2022 • 15:30
Af:
Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT
29. JUN 2022 • 15:30
Badesæsonen er i gang, og efter nogle dage med fantastisk sommervejr har der været masser af mennesker på de bornholmske strande.

Sommeren har virkelig ramt Bornholm, og med temperaturer over 30 grader har strandene været godt besøgt de seneste dage. To steder på øen, i Sandvig og på Balka er det særligt trygt at bade, for her er der placeret livreddere fra Trygfondens Kystlivredning. Og selvom de kun har været på strandende i tre dage i sidste uge, fra fredag til søndag, har de allerede haft nok at lave.

De såkaldte aktionstal for de tre dage viser, at livredderne til sammen på de to strande har udført tre førstehjælpsaktioner, fem forebyggende aktioner og 269 oplysende indsatser.

En førstehjælsaktion er ikke nødvendigvis noget alvorligt, men kan dække over en mindre skramme, fortæller Merete Kabel fra Trygfondens Kystlivredning.


– Helt generelt skelner vi mellem de røde aktioner, der er de livreddende, og de gule, der er almindelige førstehjælpsaktioner. Det kan være, at nogle er blevet brændt af en brandmand, eller en har fået et snitsår under foden af en sten. Altså de tilfælde hvor livredderen finder førstehjælpskassen frem.

Merete Kabel fortæller, at livredderne har et førstehælpskit med, som kan løse de fleste mindre problemer. De kan rense sår, lægge forbindinger og sætte plastre på, og de kan også hjælpe ved bistik.

Livredderne har desuden også en hjertestarter med på stranden.

Vinden kan snyde

Noget af det livredderne i år vil være særlige opmærksomme på, er nogle af de nye trends der er kommet til de senere år, de såkaldte SUP, altså et stand up paddle boards, og andre steder i landet har livredderne allerede den første dag de var på strandene været i aktion på netop sådan et.

Det var en redning i fredags ved Vejers Strand, hvor en kvinde var fanget i et revlehul og fralandsvind på sådan et board. Sådan nogle aktioner ser livredderne hvert år. Det samme gælder for kitesurfere og surfere. Vinden snyder dem simpelthen.

– På Bornholm er der flere gode steder for SUP, kitesurfing og surfing, og derfor forventer livredderne også, at der vil være mange på vandet i løbet af sommeren, fortæller Merete Kabel.

For at undgå alvorlige ulykker med personer på boards i løbet af sommeren, kommer livredderne sammen med Søsportens Sikkerhedsråd derfor med en opfordring til at passe på fralandsvinden og tage sikkerheden alvorligt – og at man som nybegynder tager et introduktionskursus, hvor man lærer den basale teknik og om de vejrmæssige forhold.