Leder: Små huse, store visioner

Leder: Små huse, store visioner
Jan Sadowskys seneste tiny house projekt på den nordtyske kyst. Husene placeres på betonfødder, så de er nemme at flytte. Eget foto
LEDER | EKKODALEN | ABONNENT | 8. JUL 2021 • 08:00
LEDER | EKKODALEN | ABONNENT
8. JUL 2021 • 08:00

På vejen ned til Ekkodalen hilser synet af det gamle savværk de besøgende velkommen. Området er tilgroet, med høje træer og forfaldne bygninger som eneste tilbageværende vidner om forne tiders træindustri.

Mere end én investor har gennem ruinens forfaldshistorie kigget sultent på savværket med det sammenstyrtede tag. Eller rettere den 5,3 hektar store grund savværket ligger på. Lige op af majestætiske Ekkodalen og med pragtfulde, magiske Almindingen som baghave. Ja, for en investor kan potentialerne vokse sig lige så høje som de omgivne træer.

Alligevel har grunden været svær for ejeren Ulf Müller at sælge. Angiveligt har prisen været for høj i forhold til de omkostninger en investor også nemt kan se for sig, når vedkommende beskuer grunden.

Men nu er grunden langt om længe blevet solgt til den tyske erhvervsmand Jan Sadowski, som slet ikke tænker i dyre og generiske sommerhuse. Jan Sadowski vil bygge små sommerhuse – Tiny Houses. Det er et lille hus på mellem 10 og 40 kvadratmeter, hvor der kun er plads til de mest essentielle funktioner.

Det er nytænkende og det er præcis i de baner, vores ø skal tænke i, når vi skal løse det evindelige spørgsmål: Hvordan får vi flere turister og tilflyttere til Bornholm, uden at det sker på bekostning af vores skønne natur?

At der fra regionskommunen ovenikøbet lyder positive tanker om projektet, skønt det ikke er godkendt endnu, er også særdeles positivt.

– Vi har kigget på forslaget og det er vores vurdering, at der måske skal ses på nogle dispensationer, som skal sendes i høring, men at det ikke kræver ny planlægning. Det ser spændende ud, og det bliver da godt at få sommerhuse midt på øen, sagde lederen af Udvikling og Plan hos BRK, Søren Møller Christensen, til Bornholms Tidende lørdag.

Går projektet igennem vil det være en tryktest for, hvad der kan lade sig gøre med hensyn til at udvinde visse naturområder til bebyggelse, men på en måde, der ikke er alt for invaderende overfor naturen og dyrelivet, og som endda har et lavt CO2-aftryk. Det kunne være et paradigmeskifte, som kan være med til at gøre Bornholm til den Bright Green Island, politikerne i årevis har snakket meget om, men hvor det har haltet med at sætte handling bag ordene.

Indtil videre er der dog kun tale om en idé og nogle endnu ikke særlig konkrete planer, der stadigvæk mangler at komme i høring og blive godkendt af kommunalbestyrelsen. Med andre ord, er der meget lang vej igen.

Særligt fordi den vej går gennem Landemærket i Rønne, hvor politikerne hver især skal tage stilling til projektet, og politikerne har hver især forskellige holdninger til, hvordan Bornholm skal bruge sin ikke-fredet eller delvist fredet natur.

Det måtte projektet Varras sande, som først fik grønt lys af Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalg til at opføre trætophytter ved Rø, for et halvt år senere at få et enstemmigt nej. Beslutningen blev omgjort efter, at borgerhøringer viste en modstand mod projektet.

Om der venter Tiny House-projektet en lignende skæbne, må tiden vise. Men hvis den tyske erhvervsmand ønsker at komme i mål, kræver det, at han både overbeviser lokalområdets beboere og de mere skeptiske politikere. Det kræver en god dialog og masser af kommunikation, og frem for alt kræver det, at bornholmerne selv kan se sig i hans vision. Men Bornholm elsker jo sine små huse, så måske er den halve sejr allerede hjemme?