Leder: Bortvist for hvad?

Leder: Bortvist for hvad?
Mens hendes kammerater på Hans Rømer Skolen gennem 10 år fejrede sidste skoledag fredag, sad Freya og kukkelurede, ked af det, skuffet og vred. Som bortvist på selveste sin sidste skoledag. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 29. MAJ 2021 • 08:47
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
29. MAJ 2021 • 08:47

LEDER

Hvor meget skal der til for at blive bortvist fra en skole på Bornholm? Og hvor lidt skal der omvendt til nogle steder?

Spørgsmålene melder sig uvilkårligt med den historie om 16-årige Freya Engmann, som vi i dag kan fortælle: Mens hendes kammerater på Hans Rømer Skolen gennem 10 år fejrede sidste skoledag fredag, sad Freya og kukkelurede, ked af det, skuffet og vred. Som bortvist på selveste sin sidste skoledag.

Hvis nogle nu måtte tro, at Freya Engmann må have gjort noget helt ekstremt alvorligt for at blive bortvist fra sin skole på netop sådan en dag, kan vi anbefale, at man ser den youtube-video, der blev anledningen. Det er simpelt, søg på "Hans Rømer Skolen", så kommer den op under navnet "Hans Rømer Skolen nomineringsvideo 2021".

Skolen har bedt Freya Engmann om at tage videoen ned, som det hedder, men hun har heldigvis valgt at lade være. I stedet har hun ladet videoen blive på nettet som det stykke dokumentation, som den pludselig er blevet i stedet for blot at være en festlig farvelhilsen mellem de ældste elever i Aakirkeby, en "tak for nogle fantastiske år", som videoen slutter med at lade rulle over skærmen.

 

Hvor meget skal der til for at blive bortvist fra en skole på Bornholm? Og hvor lidt skal der omvendt til nogle steder?

 

Se selv med, det kræver meget sarte øjne at finde noget anstødeligt her. Med tanken på den kukkelurende Freya Engmann tager man sig faktisk konstant i at tænke, at anledningen til at udelukke hende fra hendes sidste skoledag da for søren snart må træde frem. Det gør den bare ikke.

Jo jo, der er lidt obskøne bevægelser. Der er klippet lidt mobilvideo ind med en beruset ung mand med hovedet forrest ned i toilettet. Der er en umorsom joke om pædofile. Afsøger man arenaerne for politisk korrekthed, er der kåringer af "Årets jeg-er-altså-straight" (kan støde meget sarte homoseksuelle), "Årets plasticperker" (potentielt anstødelig for indvandrere af samme kaliber) og "Årets call-me-when-you are-18", altså ring når du er 18, sikkert også anstødelig for en eller anden meget lille gruppe, som man knapt nok kan sætte nogen samlende mærkat på.

Det er der alt sammen, men hør nu også hvad der ikke er: På intet tidspunkt sidder man tilbage og tænker, at nogen optræder ufrivilligt her. Freya Engmann fortæller da også, at alle medvirkende deltager af egen fri vilje, og at alle også har været okay med, at videoen blev gjort offentlig på youtube. Og hvem er der så lige tilbage at beskytte?

Den her video dokumenterer ganske enkelt, hvad de fleste 16-årige er optaget af, hvordan de taler sammen og omgås hinanden. Ført ind i 2021 med street slang og i det hele taget en hel del engelske gloser svarer videoen sådan cirka til, hvordan en tilsvarende video kunne have set ud fra i hvert fald 1980'erne og fremad.

Hvis videoen her retfærdiggør, at skolen udelukker Freya Engmann fra den måske allerstørste dag for en skoleelev, kunne skolen have bortvist elever hver eneste dag, hvor de udfolder helt præcist det samme. Hvis videoen modsat er problemet, må man spørge, hvorfor unges omgangsform kan gå fra problemfri til alvorligt problem så snart den bliver vist frem på video?

Først og sidst bør skolen sige undskyld for sin overreaktion. Hvis nogen dernæst vil komme op med regler for, hvad der egentlig skal til for at bortvise en elev fra en skole på Bornholm, vil Freya Engmanns triste dag da i det mindste have ført til noget fornuftigt.