Læge i Rønne er alene om tre stillinger: 'Det er ikke langtidsholdbart'

Læge i Rønne er alene om tre stillinger: 'Det er ikke langtidsholdbart'
Kathri B. Marcussen har været læge i Rønne i 19 år. Lige for tiden arbejder hun på højtryk, da hun mangler to læger i sin praksis. Foto: Jens-Erik Larsen
LÆGEMANGEL | RØNNE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 10:00
Sofie Møller
Journalist
LÆGEMANGEL | RØNNE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 10:00

Der mangler læger i Rønne. Læge Kathri B. Marcussen mangler lige nu to læger til sin praksis. Indtil videre har hun fået det til at køre rundt, men det er ikke en langtidsholdbar situation, fortæller hun.


Kathri B. Marcussen, der er læge og ejer af Lægerne Marcussen m.fl. i Rønne, er lige nu ene ansvarlig for tre kapaciteter, som groft sagt svarer til tre lægestillinger.

Det har hun sådan set været siden juni sidste år, da hendes to kompagnonger, Niels Jacob Nielsen og Finn Hauschildt, gik på pension. Siden har hun fået praksissen til at køre rundt ved at have Niels Jacob Nielsen som fastansat vikar og Maja Kirkegaard som fastansat læge. Men nu spidser det for alvor til, idet sidstnævnte er rykket til Lægehuset Havnegave i Nexø, hvilket betyder, at Kathri B. Marcussen igen mangler to faste læger i sin praksis.

– Det er en presset situation, og det er bestemt ikke en ønskeposition, for jeg vil helst have to medkompagnoner, men de er ikke til at finde lige nu, siger hun.

Det hænger sammen

Den 1. september fik de omkring 4300 patienter, der har læge i praksissen en rutinemæssig mail i e-boks, om at de gebyrfrit kunne vælge ny læge, da Maja Kirkegaard ville stoppe.

Siden den dag har Kathri B. Marcussen måtte arbejde ekstra hårdt for at få tingene til at hænge sammen, men indtil nu har hun fundet fine løsninger, fortæller hun.

– Jeg har stadig Niels Jacob Nielsen som fast vikar, og så har jeg en uddannelseslæge, som er i slutdelen af sin uddannelsesstilling, hvilket vil sige, hun bliver praktiserende læge indenfor et års tid. Derudover har jeg en vikar, som normalt er praktiserende læge i København, men som kommer, når han har mulighed for det, og resten klarer jeg selv, siger Kathri B. Marcussen og uddyber:

– Så har jeg selvfølgelig også et dygtigt personale og sygeplejersker, som i højere grad også tager patienter ind.

Helt konkret betyder siutationen for hendes patienter altså, at de sagtens stadig kan have læge hos Lægerne Marcussen m. fl., men at de for en stund skal vænne sig til nogle forandringer.

– Patienterne vil opleve, at der kan være længere ventetid på at få tider. De har været vant til, at man hurtigt har kunne få tid. Derudover vil nogle af dem, som ikke har været så vant til at komme ind ved vores sygeplejersker, opleve at blive tilbudt det nu, siger Kathri B. Marcussen.

Hun fortæller også, at man grundet den pressede situation fortsat har lukket for tilgang af nye patienter, hvilket praksissen har haft de seneste 2,5 år.

Holder på kapaciteterne

På trods af de vanskelige omstændigheder holder Kathri B. Marcussen dog stædigt fast i sine tre kapaciteter, der tilhører praksissen og leder med lys og lygte efter nye læger.

– Jeg vil gøre mit for at holde på kapaciteterne, så der er mulighed for, at kommende praktiserende læger også kan være selvstændige. Hvis jeg slipper en af kapaciteterne, så vil vi risikere, at en koncern som for eksempel Alles Lægehus opkøber den, og så er der ikke samme mulighed for, at de kommende praktiserende læger på Bornholm kan få den kapacitet og selv være selvstændige, forklarer hun.

Det er en bekymring som også PLO-formand Rikke Hjorth Westh tidligere har omtalt i Tidende i forbindelse med løsningen af regionsklinikkens lukning til maj næste år.

– Det kan være svært for patienterne at forstå, hvad forskellen på en klinik som vores og en koncernklinik er. Forskellen er blandt andet, at det her er min klinik og mit personale. Jeg er her hver eneste dag og kender patienterne rigtig godt. I en koncernklinik er det oftest nogen udefra, der ejer den, som bestemmer vilkårene. Ejeren er der altså ikke i hverdagen, og og det giver ikke den samme nærhed og langvarigt kendskab til patienterne, siger Kathri B. Marcussen.

Løsning inden to år

Lægemangel har i mange år været et problem på Bornholm, og Kathri B. Marcussen har selv søgt læger til sin praksis ad flere omgange. Hun tror dog stadig på, at det nok skal lykkes.

– Det, vi skal satse på, er, at der er nye, kommende praktiserende læger på vej herover. Så skal jeg på en eller anden måde holde den kørende, indtil de er klar til at byde ind, siger hun om sin plan for den næste tid.

Hun gør det dog klart, at hun håber, hun snarest muligt finder nye læger til praksissen, da den nuværende situation ikke er langtidsholdbar.

– Praktiserende læger er selvstændige, så i forvejen er der mange arbejdstimer om ugen, men lige nu arbejder jeg mere, end jeg ønsker at fortsætte med på den lange bane, fortæller Kathri B. Marcussen.

– Jeg håber, der kommer en holdbar, permanent løsning indenfor de næste to år.