Kunstnere overtager Sjøgårinj: 'Rønne skal markere sig som by for kunsthåndværkere'

Kunstnere overtager Sjøgårinj: 'Rønne skal markere sig som by for kunsthåndværkere'
Duoen Bech/Lerssi er blandt de nyindrykkede kunsthåndværkere i Mie Mølgaards butik i Sjægårinj. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 14. JUN 2021 • 09:31
| ABONNENT
14. JUN 2021 • 09:31

KULTUR

Ned til Rønne Havn, lige før indkørslen til færgelejet til Ystad, ligger Sjøgårinj. Gården med de tre gule længer og to kastanjetræer – et stort og et lidt mindre – som majestætisk pryder gårdhaven.

I gamle dage var det en Amtsmandsgård, nu skal de flotte bygninger med den lige så flotte beliggenhed være centrum for Rønnes kunsthåndværkere.

Visionens ophavskvinde er Mie Mølgaard, der de sidste syv år har haft værksted og butik i Sjøgårinj.

– Min drøm lige siden jeg flyttede herned har været, at det skulle være et sted for kunsthåndværkere i Rønne.

Men fordi gårdens andre lejemål har været optaget, har det ikke været muligt for andre kunsthåndværkere at rykke ind før efteråret 2020, hvor Pernille Vestergaard etablerede sit design- og skrædderværksted Gevandt. Og så nu, hvor der kommer det helt store kunstner-rykind.

Det drejer sig om Iben Beck og Mia Lerssi, som udgør duoen Bech/Lerssi, og Bettina Prejsler. Duoen åbner en butik i et lokale hos Mie Mølgaard Ceramics, mens Bettina Prejsler opstiller en udstillingsmontre. I en bygning ved siden af Mie Mølgaard Ceramics, den længe af Sjøgårinj, som vender ud mog havnen og Munch Petersens vej, flytter galleristen Bettina Køppe og keramikeren Michael Geertsen ind.

Kunsterne fejrede det store rykind lørdag med en forpremiere på, hvad der ganske snart bliver Rønnes samlingspunkt for sine kunsthåndværkere. Den egentlige åbning – gallapremieren – er først om to uger.

Netværk og synergi

Mie Mølgaard sidder i bestyrelsen i Arts & Crafts Association Bornholm –også kendt som ACAB. Her har hun oplevet, hvor stærkt et netværk, kunstnere og kunsthåndværkere, har på Bornholm, og hendes ide med Sjøgårinj er at rykke dette netværk tættere på Rønnes kunsthåndværkere og give dem et fysisk samlingspunkt.

– Kunsthåndværkere, inklusiv mig selv, vi går meget rundt i vores lille verden, og det var først, da jeg blev medlem af ACAB, at det gik op for mig, at jeg har nogle helt vildt dygtige kolleger, som jeg kunne spare med på mange forskellige måder og ikke bare i forhold til, hvordan jeg laver mine ting, men også i forhold til markedsføring, leverandører, fotografer og alt muligt.

Formålet med et samplingpunkt på Sjøgårinj er således at knytte netværket i Rønne tættere sammen og sørge for, at kunsthåndværkerne kommer hinanden ved i det daglige.

– Ikke fordi vi skal rende hinanden på dørene hele tiden, fordi vi har også hver vores forretning, der skal passes, men bare at kunne holde fredagsbar betyder, at vi kan få snakket en hel masse ting igennem.

Men er det ikke lidt spøjst, at man partner op med ens konkurrenter?

– Det synes jeg ikke. For det første får vi markedsført øen på kunsthåndværk ved at være mange. Og ja, vi er virkelig mange keramikere herover, men vi er også allesammen vildt forskellige. Altså vi har hver vores teknikker og udtryk, så hvis du vil opleve noget med keramik, kan du se det hele herover.

– Så når folk kommer ind til mig og siger "Jamen, jeg er mere til de lidt vilde glassure", har jeg ikke noget imod at forslå: "Så skal du gå op til Rikke Wulff. Hun bor lige heroppe".

Rønne på landkortet

At fremhæve Rønne på kunsthåndværkets landkort er også en vigtig del af planen med Sjøgårinj, fortæller Mie Mølgaard, som mener, at der både er mange turister og bornholmere, som ikke har opdaget, at miljøet for kunsthåndværkere i Rønne de senere år har udviklet sig.

– Der har været kunsthåndværkere i Rønne i lang tid, men det lader til, at folk ikke længere er så bange for at etablere sig i Rønne, hvor de førhen hellere ville til Svaneke eller Gudhjem.

Derfor har Mie Mølgaard og Rønnes andre kunsthåndværkere også lavet guiden "Her finder du kunsthåndværk i Rønne", som skal oplyse folk om, at der også er kunsthåndværk at komme efter i og omkring Rønne.

– Vi er 14 med i guiden, og det du også får her, det er værkstederne, ikke kun butikker. Du kommer ind og møder folk, der sidder og arbejder.

Hvorfor er det nødvendigt med en guide?

– Altså Rønne har i mange år været lidt af en transitby for gæsterne. De ankommer med færgen og kører videre.

Med med disse tiltag håber Mie Mølgaard, at turister fremover vil gøre længere stop i færgebyen og udforske dens kunsthåndværk.