Kroen i skoven kan blive din, hvis du er en dygtig kok med sprogtalent og visioner

Kroen i skoven kan blive din, hvis du er en dygtig kok med sprogtalent og visioner
Christianshøjkroen har åbent hele året. Foto: Berit Hvassum
Tirsdag 26. januar 2021 • 19:55
Tirsdag 26. januar 2021 • 19:55

ERHVERV

Sommersæsonen nærmer sig, og mange forventer, at restriktionerne ophæves omkring påske, altså i begyndelsen af april. Hvis alt går vel og Mette Frederiksen tillader det, vil turisterne altså snart begynde at komme til Bornholm.

I mellemtiden er en af Bornholms absolut førende kulinariske institutioner, Christianshøjkroen i Almindingen, igen sendt i udbud, efter at det ikke lykkedes at sikre en aftale med en forpagter i første runde.

Christianshøjkroen og Kyllingemoderen – en charmerende, fredet træbygning fra 1929 – ejes af Naturstyrelsen Bornholm, og forretningen skal derfor i udbud hvert femte år.

 


Daniel Kruse (til venstre) og Troels Madsen fik med deres nordiske køkken Christianshøjkroen helt frem på det internationale spisekort. Arkivfoto: Berit Hvassum

Et folkeligt forsamlingshus

Christianshøjkroen og Kyllingemoderen er ledig til overtagelse den 15. marts.

Det fremgår af udbudsmaterialet, som kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside, at omsætningen i de to etablissementer lå på knap fem millioner kroner i 2020.

Det primære formål er at give skovens gæster en god restaurationsoplevelse, "samt aktivere Kyllingemoderen til det formål, som bygningen er opført til: Et folkeligt forsamlingshus", hedder det blandt andet.

Sprogtalent foretrækkes

Naturstyrelsen stiller en lang række specifikke krav til en kommende forpagter.

Tilbudsgiver skal blandt andet have solid erfaring med restaurationsdrift, kendskab til og indsigt i at arbejde på en turistø, samt erfaring med at sikre kvalificeret personale, også udenfor sæsonen.

Derudover ser man gerne, at den nye forpagter mestrer flere sprog end dansk og engelsk.

Endelig skal tilbudsgiveren levere et detaljeret forretningskoncept, der beskriver, hvordan Christianshøjkroen og Kyllingemoderen foreslås drevet, hvilket varesortiment forpagter forventer at anvende, forslag til menu, samt idéer til udvikling af Christianshøjkroen og Kyllingemoderen i fremtiden.

Alt fra kompetencer og økonomi til strategier og visioner tildeles point efter en pointscore, og når alt er vurderet og lagt sammen, går udbuddet til tilbudsgiveren med den højeste score.

Staten skal have del i omsætningen

Ligegyldigt hvor mange Michelin-stjerner en kommende forpagter måtte have på cv'et, så er det ikke gratis at drive restauration i statsejede lokaler. Der skal betales husleje.

En forpagter betaler imidlertid ikke leje, men afgift, i den forstand, at Natursstyrelsen opkræver en procentdel af omsætningnen i forpagtningsafgift. Afgiften er variabel, afhængig af forventet omsætning og tilbudsgivernes samlede pointscore, men vil ifølge udbudsmaterialet ligge på mellem seks og ti procent af den årlige bruttoomsætning. Omsættes der for fem millioner om året, vil forpagtningsafgiften til staten således ligge i omegnen af 500.000 kroner.

Naturstyrelsen er ifølge udbudsmaterialet interesseret i et langvarigt samarbejde. Kontrakten kan derfor blive indgået for en femårig periode med mulighed for forlængelse med yderligere fem år.

Frist for afgivelse af tilbud er fredag 26. februar 2021 klokken 12.00.

 


Fakta

Omsætningstal for Christianshøjkroen og Kyllingemoderen

2017: 4,1 mio. kr.

2018: 4,6 mio. kr.

2019: 4,6 mio. kr.

2020: 4,9 mio. kr.

 


Kylllingemoderen

Den unikke ottekantede træbygning bag Christianshøjkroen blev opført som dansepavillon i 1929 af Johannes Lyngby, der drev det nu nedbrændte Hotel Jomfrubjerget.

Træbygningen, der i dag er fredet, er på 660 kvadratmeter og anvendes blandt andet til skoledimissioner, fællesgudstjenester, messer, koncerter, samt teater- og revyforestillinger.

Derudover udlejes bygningen til private selskaber.



FÅ ABONNEMENT