Krølle Bølle kan være på vej til alle lyskryds

Krølle Bølle kan være på vej til alle lyskryds
Grøn Krølle Bølle gå, rød Krølle Borra stå. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 6. OKT 2023 • 14:03
NYHED | ABONNENT
6. OKT 2023 • 14:03

Krølle Bølle og hans søster, Krølle Borra, er blevet en del af lyskrydset på havnen i Rønne, men hvordan dét er sket skal man holde tungen lige i munden og tage troldeverdenen i ed for at fortælle.

Tidende bragte fredag en historie om, at Krølle Bølle nu indtager alle øens lyskryds. Det er for så vidt rigtigt nok, men hvor ideen og initiativet stammer fra, blev fejlagtigt oplyst af kommunen.

For når man engagerer sig med trolde, skal man være ekstra opmærksom, det ved da enhver. Vi taler nogle drilske figurer, hvilket naturligvis også gælder for Krølle Bølle her på Bornholm. Det er jo ikke for sjov, han hedder, som han hedder, for "Krølle" refererer til, at han her én krølle på hovedet og én på halen, mens "bølle" ... ja, det giver da sig selv.

Den lille trold er nu dukket op i lyskrydset mellem Sverigesvej og Munch Petersens Vej i Rønne, altså lige der hvor bilisterne kører til og fra færgerne. Krølle Bølle hænger nu i lysreguleringen og angiver frejdigt, hvornår fodgængerne må, og det er der da lidt mere spræl i end den vandte mere stringent udseende grønne mand, som normalt står for signalet.

Over Krølle Bølle hænger søsteren Krølle Borra, som bliver rødglødende af raseri, hvis man ikke bliver pænt stående på fortovet, når der er lys i hende.

Tidendes historie nåede også at ligge på tidende.dk nogle timer, inden vi i al hast pillede den ned igen, og således har rigtig mange mennesker læst om det nye tiltag, idet Palle Kreutzberg Tourell, som er leder af Veje og havne under Center for Natur, Miljø og Fritid, fortalte sin version af, hvordan det er kommet i stand.

Og det er her drillerierne kommer ind, eftersom historien var forkert, for ud på aftenen forklarede Tourell i en længere mail til avisen blandt andet, at "jeg var tydeligvis ikke tilstrækkeligt orienteret om sagens rette sammenhæng".

Supersjovt

Nej, så frem for at referere den fejlbehæftede historie prøver vi lige en gang til, men denne gang lader vi medejer af Knudsker El Anders Mahler fortælle den, idet vi indledningsvist slår fast med syvtommersøm, at det er ham, der har fostret ideen om de nye figurer i lyskrydset på Munch Petersens Vej.

– Vi vandt udbuddet om drift og vedligehold af det bornholmske gadelys og tilhørende lysreguleringer for et par år siden, siger han og forklarer, at det firma, som Palle Kreutzberg Tourell uheldigvis kom til at tilskrive hele denne historie, nemlig Swarco Danmark, kun spiller en rolle som Knudsker Els leverandør.

– Jeg fik den tanke, at det kunne være supersjovt at have Krølle Bølle og Krølle Borra i de masker til fodgængerne, som vi sætter på lanternerne, som vi betegner lamperne i et lyskryds. I Aarhus har de jo for eksempel vikinger og i Odense tinsoldater, og jeg tænkte, at det var helt nærliggende, at vi skulle have Krølle Bølle her, siger Anders Mahler.

Hans kone, Christina, har, som navnet antyder, rødder til Ludvig Mahler, som lige efter 2. verdenskrig opfandt Krølle Bølle-familien, og det er hans søn Ole Mahler, der i dag har ophavsrettighederne til figurerne. Derfor tog Anders Mahler kontakt til Ole Mahler, som syntes, det lød som en god idé og sagde god for projektet, som han ikke skulle have nogen penge for

– Ole Mahler sendte mig tegninger af de to figurer, som vi fik lov til at bruge, siger Anders Mahler.

– Dem sendte jeg til Swarco, som kunne lave maskerne. De lavede et udkast, som Ole godkendte.

Dertil tog Anders Mahler kontakt til kommunen for at sikre sig grønt lys til projektet, idet han gjorde det klart, at det ikke skulle koste kommunen noget. Knudsker El ville gerne sponsorere det.

– Jeg syntes, det var for god en historie til, at det skulle bremses af noget, der handlede om kommunale midler, siger han.

Alt fald på plads, og der blev givet tilladelse både fra kommunens side og fra politiets.

– Det skete i sidste uger, siger Anders Mahler.

– Og så monterede vi maskerne, som altså har ligget klar rigtig længe, på Munch Petersens Vej i mandags.

Borgerne bestemmer

Nu er han spændt på, hvordan bornholmerne tager imod tiltaget, for det er helt afgørende i forhold til, om de to troldeunger vil blive monteret i øens øvrige seks lyskryds, som alle ligger i Rønne – og også om de får lov at forblive dér, hvor de nu hænger lyser op på skift.

– Tager bornholmerne positivt imod det og synes, det er sjovt, så vil vi gerne gøre det også i resten af lyskrydsene, siger han.

Nu lodder I lige stemningen i forhold til, om borgerne giver projektet grønt lys?

– Ja, det bliver afgørende, siger Anders Mahler.

– Grunden til at vi valgte lyskrydset nede på havnen som det første sted er, at alle vores turister kan se det som det, når de ankommer hertil.

Hvor meget koster det her Knudsker El?

– Er det ikke lige meget? Altså, første lyskryds er det dyreste, for jeg har jo betalt for at få lavet modellen hos Swarco, så for de eventuelt kommende lyskryds er det på plads. Men man kan sige, at det kostede vores medarbejder fem timer med en liftbil, og en liftbil og en mand koster 1.000 kroner i timen og dertil kommer maskerne, så det løber hurtigt op i et sted mellem 5.000 og 10.000 kroner per lyskryds. Men det giver vi gerne, for vi synes, det er en sjov idé.

Tak for dén historie, man må jo nok konstatere, at når det som her handler om trolde, Krølle Bølle og så videre, så skal der være noget drilleri i det også? 

– Ja, selvfølgelig, de underjordiske er på spil jo, siger Anders Mahler.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT