Kraftigt fald: Meget få nye studerende på velfærdsuddannelser

Kraftigt fald: Meget få nye studerende på velfærdsuddannelser
Pædagog- og læreruddannelsen på Campus Bornholm har optaget markant færre studerende i år. Arkivfoto: Berit Hvassum.
NYHED | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 08:35
NYHED | ABONNENT
28. JUL 2022 • 08:35

Velfærdsuddannelserne er under hårdt pres, hvor der bliver færre og færre studerende. Det viser nye tal over optagne på professionsuddanelserne.

Tallene for, hvor mange studerende, der er optaget på de videregående uddannelser på landsplan, er offentliggjort, og det er ikke positiv læsning.

På Bornholm er der nemlig i år markant færre, som starter på lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddanelserne, end tidligere. Det viser opgørelsen fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Værst står det til på Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole, hvor der i år er optaget 13 fordelt på sommer-og vinterstart mod 24 i 2021, men også pædagoguddanelsen går tilbage til 20 optagede sammenlignet med 31 sidste sommer. Læreruddannelsen har optaget fem nye studerende, hvilket også er mindre end sidste år, hvor syv startede på uddannelsen.

Forventet udfald

Allerede da tallene for årets Kvote 1-ansøgninger blev offentliggjort, var det tydeligt, at der i år ville være en kraftig nedgang i nye studerende på professionsuddanelserne på Bornholm.

Pædagoguddanelsen havde 10 færre ansøgere end i 2021, hvilket bekymrer Henrik Kofoed Hansen, der er formand for pædagogernes fagforening BUPL Bornholm.

– Ikke kun for mit fag, men også for alle de børn og unge, som bliver ramt af det. Når vi her på øen kun har et optag, og det falder så markant, så giver det en stor udfordring, som vi skal have gjort noget ved. Der er ingen tvivl om, at det her kommer til at gå ud over kvaliteten, sagde Henrik Kofoed Hansen tidligere på måneden til Tidende.

Samme tendens gjorde sig gældende på sygeplejerskeuddanelsen, hvor der i år kun var 14 Kvote 1-ansøgere i forhold til 23 i sommeren 2021.

– Som en del af ledelsen på et hospital er det selvfølgelig bekymrende, fordi sygeplejerskerne og faget er en væsentligt del af at kunne både sikre og yde en god behandling og løse opgaverne på en god måde på hospitalet, sagde vicedirektør på Bornholms Hospital Morten Østergaard i den forbindelse.

Landsdækkende problem

De bornholmske tal er i tråd med en bekymrende tendens, der opleves i hele landet.

Landsdækkende tal viser nemlig, at der i år er optaget 19 procent færre sygeplejerskestuderende end året før, mens pædagoguddanelsen oplever et fald på 13 procent på landsplan. Samlet set er antallet af optagne på de fire største velfærdsuddannelser – folkeskolelærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver – faldet med 14 procent på bare et år.

– De her meget vigtige fag er rygraden i vores velfærdssamfund, og vi kommer i år til at have mange ledige studiepladser særligt på sygeplejerskeuddannelsen. Det er dybt bekymrende. Der er allerede nu problemer med at få besat mange af de ledige stillinger på området, så vi har brug for flere nye studerende, siger Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i en pressemeddelelse.