Kommunen åbner: Klart ja til brintproduktion

Onsdag 30. august 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
Onsdag 30. august 2023 • 05:30

Potentielle bydere i det kommende udbud af de store havvindmøller ud for Bornholm har ifølge staten spurgt til, hvordan kommunen stiller sig til brintproduktion på Bornholm. Kommunen lægger op til at sige officielt og uforbeholdent ja tak. Flertal i kommunalbestyrelsen har hidtil trukket samme vej.

Ja tak til brintproduktion på Bornholm. Ja tak til de flere hundrede nye arbejdspladser, der vil følge med. Og ja tak til de sandsynligvis endnu flere job, der dernæst vil følge, hvis der først bliver produceret brint i stor stil på Bornholm.

Sådan lægger kommunens administration op til at svare på et spørgsmål, som mindst to potentielle bydere i statens udbud af de tre gigawatt havvind ud for Bornholm ifølge staten allerede har stillet:

Hvordan stiller kommunen sig til brintproduktion på Bornholm?

"Energistyrelsens markedsdialog viser, at potentielle tilbudsgivere konkret har efterspurgt Bornholms Regionskommunes opbakning til produktion af grønne brændsler forud for indgivelse af tilbud", hedder det i det sagsmateriale, som kommunalbestyrelsens erhvervsudvalg behandler ved sit møde tirsdag.

Regionskommunen har reageret ved at udarbejde et udkast til et 12 sider langt, nyt og tilføjet afsnit i kommunens erhvervsstrategi.

"Med dette tillægskapitel til erhvervsstrategien sender Bornholms Regionskommune en klar invitation til investorer om at etablere power-to-X og andre erhverv på Bornholm", hedder det i starten af dokumentet, der har titlen "Power-to Vækst" (et ordspil på "power-to-X", teknologien bag at producere brint).

Flertal for et ja

De mulige bydere i statens udbud af de tre gigawatt havvind ud for Bornholm efterlyser kommunens holdning til brintproduktion, fordi staten har åbnet for såkaldt "overplantning".

Overplantning vil indebære, at vinderen af udbuddet kan sætte flere vindmøller op end det nødvendige antal for at producere tre gigawatt strøm. Strømmen fra de ekstra vindmøller kan så dannes om til brint på et power-to-X anlæg, der i så fald skal ligge på Bornholm.

Derfor har i hvert fald nogle mulige bydere i statens udbud brug for at vide, hvordan Bornholm stiller sig til brintproduktion. Fordi det bud, som de afgiver, vil blive påvirket af, om Bornholm siger ja tak eller nej tak.

I det udkast, som kommunalbestyrelsens erhvervsudvalg har på bordet tirsdag, lægger kommunen op til, at Bornholm skal "udleve sit fulde potentiale som førende producent af grøn energi". Og på den måde "skabe nye, attraktive og varige arbejdspladser".

For at nå de mål skal Bornholm ifølge udkastet "tage ansvar for den grønne omstilling og byde power-to-X velkommen". Ligesom Bornholm skal "etablere én samlet erhvervspark, så der kan opstå synergier mellem power-to-X og andre erhverv."

"Bornholms Regionskommune ønsker at sende et klart signal til tilbudsgiverne og andre investorer om, at regionskommunen ønsker produktion af grønne brændsler på Bornholm, og på den måde tilskynde til overplantning i vindmølleparkerne og til produktion af grønne brændsler", hedder det derfor også i erhvervsudvalgets sagsmateriale.

Om det bliver Bornholms officielle holdning vil blive afgjort af kommunalbestyrelsen. Her har hidtil kun Enhedslisten og løsgængerne Søren Schow, Heidi Burgedahl og Jonna Nielsen (i alt 10) været skeptiske eller taget stilling imod.

Et flertal på 13 har tidligere i år stået bag at investere i energiøen for at åbne for nye erhverv og nye job: Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne.

 

Power-to-Vækst

Bornholms officielle ja til brintproduktion og en erhvervspark med følgeerhverv til energiøen fylder 12 sider i det udkast, som de bornholmske politikere har fået placeret foran sig. Bornholms Tidende bringer her dokumentet i sin fulde længde.

"Energiø Bornholm medfører historisk store investeringer på Bornholm, og det giver store muligheder for at skabe mange nye varige arbejdspladser og tiltrække et stort antal tilflyttere.

Med Energiø Bornholm er det derfor realistisk, at Bornholm kan virkeliggøre visionen om et socialt og økonomisk bæredygtigt samfund, herunder kommunalbestyrelsens vision om 1.000 nye jobåbninger og 42.000 indbyggere.

De nye arbejdspladser, som Energiø Bornholm potentielt kan medføre, afhænger i høj grad af, om der etableres produktion af grønne brændsler (power-to-X) på Bornholm.

Power-to-x giver nye lokale ressourcer på Bornholm i form af overskudsvarme, brint og ilt. Disse nye ressourcer er værdifulde og kan danne grundlag for en bølge af nye erhverv og grøn omstilling af eksisterende bornholmske virksomheder.

Med dette tillægskapitel til erhvervsstrategien sender Bornholms Regionskommune en klar invitation til investorer om at etablere power-to-X og andre erhverv på Bornholm. Tillægget sætter en strategisk ramme for, hvordan regionskommunen vil realisere de nye erhvervspotentialer.

Samlet set skal målsætningerne medvirke til at skabe et socialt og økonomisk bæredygtigt Bornholm."


"Bornholm er tæt på store mængder vindenergi i Østersøen samt tæt på en mulig fremtidig brintrørledning mellem de nordiske lande og Tyskland. Denne geografiske placering gør det særligt attraktivt at etablere vindenergi og brintproduktion ved Bornholm.

Energiø Bornholm omfatter overplantning i vindmølleparkerne, som kan gå til produktion af brint på Bornholm. Derudover er der flere havarealer i relativ nærhed af Bornholm, som forventes udlagt til vindmøller og som også kan føre grøn energi til Bornholm.

Regeringen satser med sin "Strategi for power-to-X" på grøn omstilling af energisystemet via grønne brændstoffer, og den vil med strategien nedbringe udledning af drivhusgasser samt fremme danske virksomheders eksport- og erhvervspotentialer. Bornholm skal bruge sin unikke geografiske placering til at fremme den grønne omstilling af energisystemer samt realisere erhvervspotentialerne lokalt og dermed også drage nytte af den nationale satsning på power-to-X."


"Den grønne omstilling af energisystemer og de nye lokale ressourcer giver muligheder for grøn omstilling af eksisterende bornholmske virksomheder og nye grønne erhvervspotentialer.

De bornholmske virksomheder får mulighed for at udvikle deres produkter og produktionsprocesser og drage nytte af sektorkobling via for eksempel overskudsvarme og brint i egne processer. Det kan give en konkurrencefordel og fremme grøn omstilling af de bornholmske virksomheder.

Derudover kan Energiø Bornholm og nye lokale ressourcer gøre det attraktivt for nye virksomheder fra det øvrige Danmark eller udlandet at etablere sig på Bornholm med nye erhverv, som supplerer det bornholmske erhvervsliv.

Bornholms Regionskommunen ønsker både at fremme den grønne omstilling af bornholmske virksomheder, men også at tiltrække nye virksomheder og arbejdspladser til Bornholm."


"En power-to-X produktion på Bornholm åbner mange nye erhvervsmuligheder, som knytter sig til nye lokale ressourcer. Men overskudsvarme og brint er omkostningstunge at transportere, og derfor vil Bornholms Regionskommune arbejde for et sammenhængende erhvervsareal med brintanlæg og eventuelt andre power-to-X anlæg.

Det vil give mulighed for, at virksomheder, der ser potentiale i at anvende brint og overskudsvarme, kan etablere sig ét sted. En samlet placering gør også, at virksomhederne selv kan bidrage med ressourcer som kulstof, biomasse, overskudsvarme m.v. til andre virksomheder i samme område.

Bornholms Regionskommune ønsker med en samlet erhvervspark at fremme synergier mellem erhverv i et økosystem, så den ene virksomheds restprodukt kan indgå som ressource for den anden virksomhed.

En erhvervspark kan også omfatte innovation, test-, og demonstration af nye grønne teknologier, og styrke udviklingen af nye grønne teknologier og Bornholms position som testø."


"Det er komplekst at tilrettelægge en erhvervspark med fokus på synergier i værdikæder. Virksomhederne skal på den ene side tiltrækkes til at investere og etablere sig på Bornholm.

Samtidig skal man på den anden side udvælge virksomheder, som "passer ind" i økosystemet, og som kan aftage og bidrage med ressourcer i økosystemet.

For at fremme udviklingen af en erhvervspark ud fra en økosystem-tilgang er der behov for en samlet organisering i for eksempel et udviklingsselskab. Et udviklingsselskab kan have fokus på at tiltrække virksomheder, men også på at fremme samarbejde med lokale virksomheder om værdikæder.

Et udviklingsselskab kan eventuelt søges helt eller delvist finansieret af private investorer, som ser potentialet i at arbejde med opbygningen af økosystemer baseret på de nye stedbundne ressourcer fra brintproduktion."


"Bornholm mangler arbejdskraft. Energiø Bornholm og power-to-X forventes at tiltrække arbejdskraft og nye tilflyttere, og det er vigtigt, at nye erhverv på Bornholm bidrager til øen med attraktive og vidensbaserede arbejdspladser, som i mindre grad trækker på den samme arbejdskraft, som de nuværende bornholmske virksomheder bruger.

Derfor er målet med nye energiø-erhverv at skabe nye og varige arbejdspladser, som supplerer Bornholms nuværende erhverv og arbejdspladser."



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT