Jens Rohde på Folkemødet: Lidt mange hegn i år

Jens Rohde på Folkemødet: Lidt mange hegn i år
– Jeg skal diskutere udlængepolitik, kulturpolitik og forholdet mellem presse og politikere, fortæller Jens Rohde. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 14:13
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 14:13

Hvordan er det at være til Folkemødet i år?

– Det er altid godt, der er bare lidt mange hegn i år ikke haha. Jeg har lige været på scenen, hvor jeg har diskuteret kultur. Vejret er jo fantastisk, jeg har lejet et sommerhus oppe i Sandkaas, hvor jeg har boet med den smukkeste udsigt de seneste tre dage, så jeg er jo sådan helt høj.

Hvor mange gange har du været her?

– Jeg har været væk to gange, så ellers har jeg jo næsten været her hvert år.

Hvordan oplever du stemningen i år?

– Det er lidt svært for mig at sige endnu, fordi det er meget tidligt på dagen. Og der er jo ikke nogen, der kan være i dårligt humør, fordi vejret er godt og så glæder alle sig vel til fodbold i aften, det er jo også med til at skabe lidt ekstra stemning.

Hvad skal du deltage i i år?

– Jeg skal diskutere udlængepolitik, kulturpolitik og forholdet mellem presse og politikere. Så er der nogle kulturdebatter, jeg bare gerne vil overvære. Der er blandt andet et interview med Kristian Thulesen-Dahl om hans første møde med kunsten, og det synes jeg altid er spændende, fordi det kan altid give lidt et fingerpeg om, hvad der driver folk. Kulturen er jo sådan et spejl, man holder op, så når folk begynder at italesætte noget kunst og kultur, der har gjort indtryk på dem, så kan man altid lære noget. Så jeg går meget efter kunst og kultur i debatterne.

Det ligger også meget i tråd med, hvad Mette Frederiksen fremhævede Folkemødet kunne i sin åbningstale?

– Ja, det er det jo. Men hvis Mette Frederiksen så bare gad at interessere sig for kunst og kultur, så ville jeg være glad. Det er nemt at tale om kunst og kultur i skåltaler, noget helt andet når man skal komme med politiske udspil og økonomi bag. Og det er jeg virkelig, virkelig træt af, at man tit hører sine kollegaer tale højt og flot om kulturen, men budgetterne bliver mere og mere barberet og kulturministeren er altid den, der sidder bagerst i prioriiteringskøen. Lige nu har vi endda en kulturminister, der ikke mener, at vi må tale kultur midt i en krise. Så det gælder for Mette Frederiksen om at walk the talk.

Og hvorfor er det vigtigt at opprioritere i et kriseår?

– Fordi kulturen skaber resonansrum. Det, der er kulturgivende, er jo afgørende for, for eksempel hvordan vi håndterer kriser. At vi kan finde ud af at stå sammen, at vi kan vise hensyn og alt det, der binder os sammen som folk og mennesker. Det er, hvad kulturen bidrager med. Det er også, hvad der er med til at give os identitet og stolhed. Når Thomas Vinterberg eksempelvis vinder en Oscar, så føler vi jo alle, at vi har lidt del i den, fordi det er et produkt af den kulturpolitik og det velfærdssamfund, vi har. Og sådan skal det også helst være.