Jagt på lærlinge ved årets uddannelsesmesse: 'Vi skriger efter elever'

Jagt på lærlinge ved årets uddannelsesmesse: 'Vi skriger efter elever'
Cirka 1.500 skoleelever deltog i årets uddannelsesmesse, der blev afholdt på Campus Bornholm tirsdag. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 22. NOV 2022 • 20:00
NYHED | ABONNENT
22. NOV 2022 • 20:00

Ved tirsdagens uddannelsesmesse kunne skoleelever fra hele Bornholm blive klogere på fremtidige uddannelsesmuligheder. Både uddannelsesinstitutioner og virksomheder var mødt frem for at bejle til de unge, og særligt virksomheder, der tilbyder lærepladser, øjnede en mulighed for potentielle fremtidige elever.

Man skal ikke mere end et par meter inden for dørene på Campus Bornholm, før man møder den første kødrand af skoleelever, der suser rundt mellem forskellige boder og stande og indsamler kage, nøgleringe, kasketter, drikkedunke, bolcher og is og deltager i konkurrencer i håbet om at vinde en hovedpude eller et gavekort.

Og nårh ja, så indsamler de selvfølgelig også viden om muligheder for fremtidig uddannelse - for det er det, der er meningen med Bornholms Uddannelsesmesse, der blev afholdt tirsdag eftermiddag på Campus Bornholm.

Både øens skoleelever fra 7.-10. klasse og virksomheder og uddannelsesinstitutioner er mødt talstærkt op for at få og give viden om fremtidens muligheder.

I alt er der i omegnen af 65 stande til at gøre de cirka 1.500 skoleelever klogere, fortæller Thomas Jackson, der er uddannelsesvejleder på Campus Bornholm.

– Det er rigtig fint. Og i år er der flere repræsenteret ved hver stand, siger han og fortæller, at der altså derved er flere end 65 virksomheder og uddannelser til stede fordelt over virksomheder, der udbyder lærepladser, gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser, og videregående uddannelser.

Og de mange fremmødte er alle kørt i stilling og har medbragt deres tungeste skyts i jagten på elevernes opmærksomhed: Politiet har taget en motorcykel med, udenfor holder en ambulance med blå blink, og hos forsvaret er der våben.

De første standholdere dukkede op klokken 7 tirsdag morgen - seks timer før messen skulle begynde.

Et alternativ

Og nogle af dem, der er mødt op, er øens virksomheder og erhvervsdrivende.

Mange er her for at lokke mulige fremtidige elever og lærlinge til - noget, der mangler i hele landet, også på Bornholm.

– Vi skriger efter elever, fortæller Jan Bidstrup.

Han er formand for Rønne Handelsstandsforening, som ved messen er samlet i en fælles stand, og så driver han tøjforretningen Din Tøjmand.

Han har oplevet at 'misse lige på målstregen', når det kommer til elever og har haft en elev, som sprang fra i sidste øjeblik.

Tidligere var det ikke lige så udfordrende, hvis folk skiftede mening, for så var der typisk andre at tage i stedet for. Men sådan er det ikke længere.

– Der er for få unge at vælge imellem. Og mange vælger pr. automatik gymnasiet, fortæller han.

– Vi har et alternativ, hvis man måske er lidt skoletræt eller ikke er så bogligt stærk.

Og så lægger han også vægt på, at erhvervsuddannelser måske sigter lidt længere, og at der er job til dem på den anden side af uddannelsen.

Han deltog også på messen sidste år med sin egen forretning, men det er første gang, handelsstandsforeningen er her som en samlet enhed.

Og der har da også været stor interesse fra de fremmødte skoleelever, konkluderer han.

– Men vi er her jo også for at skabe interesse. Og til trods for, at der er fodbold, så vrimler det med unge mennesker, siger han og henviser til Danmarks første kamp til VM i fodbold, der blev spillet samtidig med messen.

Og han håber da også at kunne tiltrække nogle potentielle fremtidige lærlinge ved årets messe.

– Elever er super vigtige for os. Både fordi der er et socialt ansvar i at få dem ud, men så er der også et egoistisk hensyn. De skal videreføre vores forretning.

 

Rønne Handelsstandsforening er ved uddannelsesmessen repræsenteret af blandt andre elev i Simon's Hannah Pedersen (tv.), Jan Bidstrup og ejer af Simon's Marianne Weidemann. Foto: Line Søndergaard Hansen

10 procent

Også hos Jensen har de mærket til udfordringen med at skaffe elever, selvom de på nuværende tidspunkt har 30 lærlinge i forskellige fag, blandt andet klejnsmed, elektriker, kontor- og lagerelever.

– Det er svært med smedepladserne. Elektriker går lidt bedre, fortæller produktionschef Carlos da Silva og tilføjer, at Jensen tager nye elever hvert halve år.

– Lige nu kunne vi sagtens tage fem ind, også igen efter sommer, siger han.

Jensen tager også erhvervspraktikanter i 8. klasse, så derfor er håbet, at de ved dagens messe kan tiltrække nogle af de yngre elever som erhvervspraktikanter, og at nogle af dem senere kan blive elever.

Også hos Jensen er holdningen, at elever og lærlinge er vigtige for virksomheden.

– De er meget vigtige. Det er fødekæden til fremtidig arbejdskraft, fortæller Carlos da Silva og tilføjer, at Jensen har en vision om, at 10 procent af alle deres ansatte skal være elever eller lærlinge.

– Vi er omkring 450 ansatte, så vi er næsten i mål.

Stor optimisme

Ved siden af Jensen holder Stark til. De åbnede på Bornholm sidste år, og det er første gang, de er med ved uddannelsesmessen.

– Interessen er stor. Maskiner er jo altid interessante, fortæller sælger Rasmus Koefoed.

De har endnu ingen lærlinge, men de skal snart i gang med at rekruttere til tre forskellige stillinger: Lager/logistik og chauffør, trælastsælger og butikssælger.

Og optimismen er stor, og de tror nok, de skal nå i mål med at få pladserne fyldt.

– Vi har allerede fået en elev, som starter til august, siger Rasmus Koefoed.

– En deltidsansat, som egentlig gik på STX, men som har skiftet over.

 

Flere stande lokkede med forfriskninger til de mange fremmødte skoleelever. Foto: Line Søndergaard Hansen

 

I anledning af Danmarks første kamp ved VM havde flere stande fået inspiration fra de rød-hvide farver: Line Søndergaard Hansen