I dag er Tidende på Dueodde: 'Komplet umuligt at finde noget ledigt nu'

I dag er Tidende på Dueodde: 'Komplet umuligt at finde noget ledigt nu'
Natur, sand og og vand trækker et hav af turister til Dueodde i sommeren. Foto: Berit Hvassum
UDLEJNING | DUEODDE | ABONNENT | 8. JUL 2021 • 08:00
Emilie Jensen
Journalist
UDLEJNING | DUEODDE | ABONNENT
8. JUL 2021 • 08:00



De kommende dage sætter Bornholms Tidende fokus på Dueodde, og forsøger at indfange den stemning, der opstår, når skoleklokken er sat på pause og arbejdsmailen på autosvar.

En turisme der også gavner de erhvervsdrivende i området, som tæller alt fra campingpladser, caféer, sourvenirbutikker til restauranter.

Kom forbi campingvognen på Fyrevejen eller læs med i avisen.


Selvom vejret hverken byder på skyfri himmel eller temperaturer, der slår rekorder, så er det både sommer og i særdeleshed højsæson her på Bornholm. Også i Dueodde, hvor der har været kamp om at få tag over hovedet, når ferien til området med det fineste sand og klare vand skulle bookes. Og tag over hovedet er da også praktisk, nu vejrudsigten disse dage er lidt lunken.

Om de udlejede sommerhuse fortæller leder af Dancenter Bornholm, Paw Brylet:

– Det er så godt som komplet umuligt at finde noget ledigt nu. Alt er udsolgt her i højsæsonen, siger han. Det samme gælder for Dueodde, hvor turisterne sjældent vil opleve ikke at have naboer til begge sider.

Et vågent øje

Skal man alligevel forsøge sig med en uge ved vand og strand, må man ty til sit taktiske jeg, fortæller han:

– Hvis der skulle være nogen, som bliver forhindret i at komme og derfor aflyser deres booking, så handler det om at være hurtig på tasterne og sidde klar ved computeren, så man kan booke med det samme, noget bliver ledigt. Men man skal være hurtig.

Selv har han oplevet, at det var svært at lave om i nogle turisters booking:

– Det er helt umuligt at omplacere folk, for alt er jo optaget, så der er ikke noget at bytte med, siger han.

For når først folk har fået fingrene i et bornholmsk sommerhus, så holder man fast i det, siger Paw Brylet:

– Har man først fået booket en uge i sommerhus på Bornholm, så slipper man ikke den reservation.

Selv tror han, at den tiltagene popularitet skyldes, at Bornholm har fået et godt stempel:

– Bornholm har altid været eftertragtet, men mit eget bud på den ekstra opmærksomhed, øen tiltrækker lige nu, er, at Bornholm har fået en position som eksotisk spot på landkortet.


Dancenter Bornholm har lejet alt, hvad der kan lejes ud af sommerhuse ved Dueodde og resten af Bornholm i højsæsonen, fortæller leder af Dancenter Bornholm, Paw Brylet. Foto: Jacob Jepsen

'Bare fire uger'

Fordi sommerhuse på Dueodde og Bornholm generelt er så eftertragtede, forsøger Dancenter Bornbolm sig også med at lokke flere ind på sommerhusudlejningsmarkedet, fortæller Paw Brylet:

– Vi vil jo gerne kunne udleje endnu flere sommerhuse, så endnu flere folk kan holde deres ferie på Bornholm. Derfor spørger vi sommerhusejere, om de ikke kunne tænke sig at leje deres sommerhus ud til os – bare fire uger i højsæsonen, som er vores minimum.

Ifølge Paw Brylet er det en ordning – hvis ellers sommerhusejerne er interesserede i udlejning – der er favorabel for alle parter:

– Det gør, at flere kan komme på den ferie, de ønsker, samtidig med at det giver mulighed for at sommerhusejere hurtigt kan tjene 40.000 kroner skattefrit. Og det er jo også en slat penge.

Er der mange der gør det?

– Ja, det er der. Så vælger de typisk flere uger end fire til i sidste ende, for nu er de allerede i gang. Og så tænker de måske, "jamen så kan vi også leje det ud én uge i efterårsferien eller påsken, hvor vi alligevel ikke er der," siger han.